Een fout is niet fout…

Ben jij ook zo bang om fouten te maken?

Hoe komt dat dan? Denk je dat je alleen een goed mens kunt zijn wanneer je geen fouten maakt? Of misschien dat je leuker, of zelfs interessanter bent zonder een smetje? Of ben je bang dat je een complete mislukking bent als mens als er een fout tussen je levenservaringen staat?

Stel dat je mij zegt dat je geen fouten hebt gemaakt, wat heb je dan geleerd in het leven? Hoe heb je dan ervaring opgedaan? Je bent gewoon mens, zoals ieder ander, dus je kunt niet zomaar alles. Sommige dingen gaan direct goed, sommige dingen gaan fout en voor veel dingen moet je heel, heel, heel veel oefenen. Vallen en opstaan, tot dat het lukt. Daar horen gewoon fouten bij hoor.

Een fout geeft niet

Als je een keer een fout maakt, zo’n hele vervelende, wat iedereen wel eens overkomt, ga hem dan niet verdoezelen, of de schuld bij iemand anders leggen.

Ik las pas ‘voor elke wijzende vinger naar buiten, wijzen er drie naar jouzelf!’. Ik wil niet beweren dat het altijd zo werkt, maar schuld ontkennen terwijl de waarheid is dat jij, alleen of samen met een ander, verantwoordelijk bent voor een misser vind ik ronduit pijnlijk. Bovendien lijkt het mij niks, dat leven met de wetenschap dat je iets verkeerd hebt gedaan en dat je een ander er voor op laat draaien. Dat lijkt mij voor jezelf heel naar en ongemakkelijk en in sommige gevallen ook nog onbenullig ook. Ik vind het veel, maar dan ook vele malen stoerder, als je je fout toe durft te geven. Niet je verantwoordelijkheid ontkennen. Als iemand een rotfout toe durft te geven en zijn verantwoordelijkheid neemt, dan vertrouw ik diegene! Dan vind ik je eerlijk, bewonderenswaardig en nobel.

Zelfs fouten maken kun je leren

Ik had er ooit ook moeite mee. En ik leefde toen niet erg leuk. Fouten maken vond ik doodeng, fout, verkeerd, afkeurenswaardig, en zo leefde ik als onhandige koorddanser boven een gapende diepte. Heel stressvol. Toen ik leerde aan te geven wat ik fout had gedaan, op het werk, of gewoon thuis, bleek soms zelfs dat een ander precies dezelfde knulligheden had uitgehaald! Zo werd het een soms hilarisch, altijd bespreekbaar en zeker onderling verbindend moment.

Ik vind elke fout een leermoment. Leer en laat de missers achter je. Maken je wijs en mooi. En geloofwaardig.

En mocht je eens de fout maken een keertje niet te leren? Dan doe je dat de volgende keer weer weer wel.

De Gans

 

fout

Meer van De Gans lezen over ‘fouten’? Lees ook:

‘Schouw diep in jezelf’

‘Kijk eens goed naar binnen’

 


Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

 

Pictures found @Pixabay

12 thoughts on “Een fout is niet fout…

 1. Hoe kun je dingen leren als je geen fouten maakt ?
  Dat zeg ik mijn kinderen ook wel vaker.. iedereen maakt fouten en dat is oké. Je moet er wel van leren en dat zorgt ervoor dat je díe fout niet nog eens maakt.. doe je dat niet, dan komt het 2x zo hard aan de volgende keer als je die fout weer maakt.. en dan leer je er echt wel van!
  Het leven is één groot leerproces en daar moeten we voor open staan, hoe jong of hoe oud je ook bent.

 2. Wat zou ik dit logje graag naar iemand toesturen, iemand die van zichzelf vindt dat…
  Het zou zoveel makkelijker zijn om te vergeven als mensen toe konden geven dat ze een ander pijn deden en daar spijt van hebben!

 3. Voor sommige mensen is een fout toegeven ook super moeilijk.
  Komt ook wel door onze maatschappij.
  Verantwoordelijkheid opnemen voor een fout is dan ook niet erg, maar moet wel gebeuren. Jammer genoeg zie ik vaak dat ‘schuld’ vaak wordt doorgeschoven.

  Mijn zoontje zit nu in een fase waarbij hij ‘pijn’ doet als zijn zusje irritant doet. En geloof me, ze kan irritant doen. Maar hij mag niet slaan, knijpen,… Ik zeg hem dan dat hij moet leren zeggen dat hij het niet leuk vindt en dat hij wil dat ze stopt… Het is nog niet doorgedrongen, maar we werken verder!

  1. Wat je zegt over het doorschuiven zie ik ook gebeuren. Kinderen hebben inderdaad fases waarin dat schuldbewustzijn een beetje oo de proef genomen wordt. Merk ik bij ons zoontje ook. Hij knuffelt onze katten vrij actief…zeg maar. Als hij te lang door gaat, krijgt hij weleens een lel. Wij proberen hem dan uit te lekken dat dat een gevolg is wat hij doet. Met je gedrag, lok je ander gedrag uit. Hij snapt dat wel, maar is nog zo jong. Maar dat sommige volwassenen ook nog zo blijven redeneren, daar kan ik met mijn pet niet altijd bij…

 4. Nee, een fout is.niet fout. Maar je moet ze wel onder ogen zien en als je anderen daarmee kwetst of te kort doet, moet je ook sorry kunnen zeggen. Het is heel vanzelfsprekend vind ik, maar in mijn opgroeigezin gebeurde het niet. En dan lopen dingen helemaal fout …

  1. Ja dat ben ik absoluut met je eens! Zeker als iemand aangeeft ‘je doet me pijn, ik wil dit niet’ … Daarom geef ik aan dat het een leermoment is, waarmee je dus ‘je leven kunt beteren’, sorry kunt zeggen en naar elkaar toe kunt groeien. In plaats van niet leren en op je eigen strepen blijven staan. En zo anderen van je af duwen. Daar wint niemand iets mee…

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.