Een echt verhaal

“Achter elk paar ogen,

Zit een echt verhaal”

~De Gans~

Zo vaak valt het mij weer op. Mensen maken zo veel mee. Je hoort om je heen de wildste verhalen en ook bij jou zelf komt er in het leven van alles op je pad.

Ik kijk, als ik door de stad loop, weleens oprecht in iemands ogen. Dieper dan de oppervlakkige begroeting, maar natuurlijk lukt me dat alleen als die persoon dat mij toestaat. Vaak zie ik dan verdriet. Wanhoop of eenzaamheid. Zeer zelden, of eigenlijk nooit, zie ik puur geluk en onbevangenheid.

Achter al die ogen, in een stad, op een station, in de trein, een toevallige passant op een bospad….. zit een verhaal. Een verhaal wat zich graag laat vertellen door die persoon. Maar vaak ook een verhaal wat niet gehoord zal worden.

Luisteren is moeilijk.

Mensen luisteren zo moeilijk. Het door de woorden heen luisteren kan bijna niemand. Het is zo lastig om te horen wat iemand werkelijk zegt met ‘ik ben niet zo fit’. Zo makkelijk is het dan voor de luisteraar om te antwoorden met de opmerking dat ‘alles wel goed komt’. Maar als de niet fitte persoon niet lang geleden heeft gehoord dat hij een kwaal heeft die nogal plotseling toe kan slaan, dan kan voor die persoon ‘zich niet zo fit voelen’ veel bedreigender zijn dan bijvoorbeeld een simpel seintje voor het benutten van een goede nacht slaap, wat de oppervlakkige luisteraar misschien doodleuk zou adviseren.

Doorvragen…?

Doorvragen, ‘wat voel je dan’, ‘ben je ergens bang voor en wat is dat dan?’, dat doen maar zo heel weinig mensen. Want eigenlijk heeft niemand tijd. Men is druk met eigen beslommeringen. Met zijn eigen verhaal. En toch, kan het geen kwaad om sommige verhalen samen te delen en dus goed naar elkaar te luisteren. Want dat brengt vaak nader tot elkaar. Luisteren naar elkaar. Hoor elkaar.

Ook achter simpele, kleine opmerkingen, zit vaak een heel verhaal…

De Gans

dictionary-1619740_640


Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

7 thoughts on “Een echt verhaal

 1. Wauw! Wauw en nog eens wauw! Echt very touchy super nice geschreven het raakt me echt!
  Great post! Je hebt zeker een heel goed punt..het echte luisteren in wat iemand te vertellen heeft is zelden nowadays…

  Hugz, Miss B.

  1. Ik merk het steeds meer. Jammer. Hopelijk komt ergens een kantelpunt waarop men zich realiseert dat de mens een ‘kuddedier’ is en dat we het allemaal toch maar samen moeten doen. Liefs en goed weekend xx

 2. Heel mooi. Ik durf niet altijd doorvragen omdat ik dan schrik heb dat ik mij opdring. Ik vind het belangrijk om te luisteren én dat doe ik ook. Maar zomaar doorvragen… moeilijk…

  1. Dat is inderdaad heel moeilijk! Je kunt ook vragen of iemand ergens op door wil gaan of niet. Soms werkt dat ook wel.

 3. Helemaal waar, en als iemand zoiets zegt, dan vraag ik meestal door, zo belangrijk om zo nu en dan even je verhaal kwijt te kunnen of echt te luisteren naar iemand.

  x

 4. Mooi geschreven!
  En het is geweldig om af en toe eens diep in iemands ogen te kijken.
  Wanneer was de laatste keer dat dat bij jou werd gedaan ??
  Ik ben het tegenovergestelde wat vragen betreft.. ik blijf altijd doorvragen, vaak zo lang tot de persoon in kwestie zich zelf ineens gaat afvragen wat het is dat ze bepaalde dingen voelt, of dat ze ineens een helder moment krijgen en een link kunnen leggen 🙂
  Ik hou van die gesprekken..
  en jij volgens mij ook 🙂
  xxx

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.