Één digitale oplossing?

digitale

Één digitale oplossing?

De afgelopen week heb ik mijn nieuwsinname drastisch verminderd. Polarisatie, harde woorden, boosheid van links naar rechts en overal. Ik werd er letterlijk ziek van.

Dit is niet meer mijn wereld.

Na anderhalf jaar van lockdowns, toenemende vaccinatiedruk zonder in achtneming van privé-omstandigheden van mensen, verminderd inkomen van velen die ik liefheb, ben ik verbijsterd over de dociele wijze waarop wij, ooit zo eigenzinnige Nederlanders, vele restricties accepteren.

Tijdens de coronacrisis is onze vrijheid tot een minimum beperkt geweest en werd de welkome verlossing een kleine stip aan de horizon. Een deel van onze genadig toegestane vrijheid is sinds enkele weken afhankelijk van een medische app. Deze digitale registratie is onderwerp van heftige discussies.

Maar… ‘voor corona’ verdigitaliseerde ons leven ook al aanmerkelijk:

bij ons thuis verloopt bijvoorbeeld bijna alle communicatie met organisaties digitaal. Scholen, bso, kinderopvang: via een app. Medicatie aanvragen? Ziektekosten declareren? Via een app. In de webwinkel betalen we met een code, in een app. Iets met de overheid regelen? Via een DigiD.

En voor al die apps en sites zijn weer verschillende gebruikersnamen, codes en paswoorden vereist.

Voor mij, met hersenen die dagelijks doen alsof ik een hersenschudding heb, zijn al die apps totaal niet meer te overzien. En denk dat ik daar niet de enige in ben. Dus ik kan me voorstellen dat, indien men ons één overkoepelend systeem zou aanbieden, dit best een uitkomst zou kunnen zijn. Ik vermoed zelfs dat sommigen dit opgelucht met beide handen aan zullen grijpen.

En daar zit ‘m het probleem.

Willen we dit? En zo ja, wie doet de uitvoering? Onze overheid? Bijgevoegd in die corona-app?

Willen wij een organisatie, die de afgelopen jaren lijnrecht tegenover burgers is gaan staan, tegen wie burgers voortdurend rechtszaken moeten voeren, die vanwege schending van de mensenrechten heeft moeten aftreden en na verkiezingen maar niet tot een vervolgconstructie lijkt te kunnen komen, ongelimiteerde inzage geven in ons complete doen en laten? Van schoolresultaten tot en met het doelsaldo van onze voetballende zoontjes aan toe? Of de pianoresultaten van onze dochters? De complete inhoud van onze boodschappenkarretjes? Welke pijnstillers of anticonceptie we gebruiken, en hoeveel? Welke vaccinaties we wanneer hebben gekregen? Zorgdeclaraties bij wie en hoe vaak? Welke biebboeken we lezen en waar ons ondergoed vandaan komt?

Op het punt waar we nu staan, is zo’n allesomvattende overheidsregistratie griezelig dichtbij gekomen.

Ons digitale leven in de cloud, bereikbaar via 1 platform. Alle diensten geautomatiseerd, met een qr-code. Al onze informatie onmiddellijk opvraagbaar. Makkelijker kunnen we het niet maken.

Is dit een goed plan?

Achter alle systemen is de mens nu al onzichtbaar geworden. En ik wil waarschuwen voor de impact die het kan hebben wanneer we deze weg definitief inslaan.

Het lijkt mij helemaal niets. Integendeel. Ik denk eerder dat het hoog tijd is dat we de regie over ons bestaan weer zelf in handen nemen. Een bestaan, waarin het draait om mensen. Niet om data. Met een overheid die faciliteert, in plaats van controleert.

We leven in theorie nog in een democratie. Laten we deze weer eens in de praktijk gaan brengen!

L’histoire nous décrit nos choix d’aujourd hui…

De Gans

digitale

Doe niet zomaar iets omdat een ander vindt dat je dat moet doen. Volg je ♥

De Gans is Gans kritisch, realistisch en praat niet klakkeloos met anderen mee. Mijn mening baseer ik op wat ik diep van binnen voel, gecombineerd met gefactcheckte, internationale bronnen, niet overgoten met een saus van links, rechts, zwart of wit.
Meer lezen, bekijken of iets anders? Kijk dan ook eens op mijn social mediaprofielen:
 &  & 
Meer fotografie en Woorden bij Beeld van mij vind je in mijn Portfolio.
Wie is die Gans?

Marije De Gans

Marije De Gans

Lees nu:

Vrij

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: