Laat gisteren je morgen niet verknallen!

Don’t let your yesterday ruin your tomorrow.

Ik schrijf dit voor een aantal van jullie, wiens lade met ‘het verleden’ zo vol is geraakt dat ze onlangs is opengesprongen. Verdriet, frustratie, onbegrip en het gevoel van onvermogen maken je het leven moeilijk en je hebt er flink last van. En misschien de mensen in je omgeving ook…

Je pad.

Belevenissen, gevoelens en verdriet van lang geleden overspoelen je. Je dacht dat het achter je lag, dat je wel even vrolijk verder kon, je leven verder leven en gewoon dat wat geweest is, geweest laten zijn.

Maar wat gebeurt er dan als je niet meer weet waar je loopt, omdat je niet achterom wilt kijken? Of misschien zelfs niet dúrft te kijken? Omdat je de start van het pad wat je ingeslagen bent liever niet meer wilt zien? Het kruispunt waar je ooit stond wilt vergeten? Waar loop je dan eigenlijk naartoe? En waar kom je dan uit?

Waar ga je naartoe?

Hoe kun je je toekomst definiëren, als je het verleden liever vergeet? Dat lukt toch niet?

Laat ik even duidelijk zijn: je moet je verleden niet blijven meedragen. Dat verzwaart onnodig de lasten die je in je leven telkens te dragen hebt. Maar vergeet niet dat, indien je niks van vroeger verwerkt en alles maar weg duwt en probeert te vergeten, je dat alles wat je beleefd hebt, vroeg of laat opnieuw zult moeten doen. Op één of andere manier blijven jouw levenslessen telkens terugkomen, totdat je ze hebt geleerd.

Je kunt niet op een luchtbrug lopen die uit ontkenning bestaat, je moet zelf je pad plaveien met alles wat je in je leven krijgt aangereikt. De stenen, de brokken, het hout en de verbindingen daartussen worden je telkens opnieuw aangeboden, op het moment dat je het nodig hebt.

Erken datgene wat je hebt meegemaakt. Accepteer dat. Deal with it. Pas dan kun je verder.

Kies zelf.

Maak zelf je keuzes. Laat een ander niet jouw oplossingen aandragen. Jouw oplossingen liggen in je eigen zijn verborgen. Ze komen en verschijnen wanneer je ze nodig hebt, maar je moet wel je ogen openen om ze te kunnen zien en je handen gebruiken om ze aan te nemen. Je moet je hoofd gebruiken om ze in te zetten zoals dat bij jou hoort.

Daarbij mag je hulp vragen van anderen. Je mag steun verwachten van anderen. Maar je mag niet van anderen verwachten dat ze verantwoordelijkheid nemen voor jouw leven. Sterker nog, je moet er altijd voor waken dat je niet teveel steunt op anderen, zodat je anderen niet onnodig zwaar belast met jouw problemen. Noch mag je van anderen eisen dat ze een oplossing geven, verwachten dat anderen je vertellen wat jij moet doen. Ook kun je nooit van anderen eisen dat ze je lasten verlichten of zelfs wegnemen. Jouw lasten wegnemen, dat kun je alleen zelf.

gisteren
Het verleden bevat wel het zaad voor de toekomst…

Jij staat aan het roer.

Niemand anders. Het is jouw leven.

Je moet het dus echt zélf doen. Maar het zelf doen betekent niet dat je het alleen moet doen. Er zijn zat mogelijkheden en oplossingen om jou door een moeilijke tijd heen te loodsen en mensen die je daarbij helpen kunnen. Wegwijzers, kaarten, signalen, steun van anderen; alles ligt op je pad. Mensen, gebeurtenissen, stukken tekst, van alles kruist je pad op een bepaald moment zodat je dat in kunt zetten op je weg naar herstel of groei.

Laat je gisteren je morgen niet vergallen.

Verwerk wat je dwars zit en wat je hebt meegemaakt. Dit kan een tijdje duren. En nee, het is niet makkelijk, dat weet ik uit ervaring. Het is knettermoeilijk en vaak heel hard. Heb je het ene trauma verwerkt, dan komt er ruimte voor het volgende, wat zich dan ook in volle omvang aandient. Er lijkt soms geen eind aan te komen en het vergt alles van je krachten en soms wordt alles waar je in bent gaan geloven door iets wat gebeurt in het nu op losse schroeven gezet. Maar het einde komt langzaam maar zeker in zicht wanneer je de stappen hebt gezet en door blijft gaan op die weg naar verbetering.

Wees dapper, ga voor je herstel en aanvaard dat wat je aangereikt wordt.

De Gans

 

gisteren
Het verleden is wel de basis van jouw vandaag.

Alle foto’s in deze log zijn ©byDeGans.


Niets meer missen van De Gans? Schrijf je dan in bij ‘Vlieg mee’ op dit blog en like mijn pagina’s op Instagram en Facebook. Zo geniet je optimaal van alle schrijfsels en belevenissen van De Gans.

De Gans gakt incidenteel op Pinterest en vliegt heel soms over Twitter.

 

18 thoughts on “Laat gisteren je morgen niet verknallen!

 1. Jarenlang dacht ik dat ik goed bezig was door te denken: “Voorbij = voorbij en het komt nooit meer terug. Punt.”
  Maar zo werkt het niet. Zit nu midden in EMDR en ben dingen aan het opruimen. Ben er nog lang niet maar iedere nieuwe stap vooruit is er een!
  Lieve groet

  1. Nee. Inderdaad. Zei zij die net een half uur terug was van EMDR 😉 Elke sessie is er een en voor mij werkt het. Langzaam, maar zeker. Ik hoop dat dat voor jou ook zo is. Het is wel zwaar he.
   Sterkte. En lieve groet xx

 2. Tijden terug
  maakte ik
  me los
  van de massa
  Niet uit eigen beweging
  Maar de scheur
  met de rest barste
  Rollen
  naar beneden
  vol butsen en scheuren
  daarna via sneeuw en ijs
  kliefde ik me
  door het land
  Gekrompen
  in de beek
  Verlegd
  door kinderhand
  Nu neergezet
  als monoliet
  Herkenningsteken
  voor iemand
  na het leven…

  “Zwerfkei”

 3. Dit geeft mij het zetje te gaan bloggen over een onderwerp waar ik als een berg tegenop zie, maar waarvan ik het nodig acht het eindelijk (na 40 jaar) van me af te schrijven. Dank je voor dit inzicht. ❤️

 4. En wat je aangereikt wordt is wat je op het moment nodig hebt.
  Mooi geschreven.

  En blij dat we terug woorden kunnen delen 🙂

  Aum Shanthi

   1. Bedankt lieverd xx het heeft tijd nodig he … maar ondertussen al dag 9 van “no contact” en het gaat me steeds beter af!

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.