Over een dik jaar bloggen en een langblogger zijn

Bij Merel van LotusWritings las ik gisteren ‘5 Zaken waar je als langblogger tegenaan loopt‘.

Verleden week kreeg ik een melding van WordPress dat ik een jaar een het bloggen ben. Ik ben dus ineens een ‘langblogger’. In eerste instantie geloofde ik het niet, het lijkt allemaal nog zo vers en kortgeleden. Maar het was wel waar. Een jaar geleden zette ik mijn eerste, onzekere stappen op wordpress.com en maakte daar een gratis eerste blog aan.

Al na enkele weken schrijven en medebloggers volgen groeide bij mij het besef: ik wil dit écht! Ik wil een eigen domein, een eigen plekje! Dit begon steeds meer te kriebelen en zo kocht ik in juni mijn eigen domeinnaam ‘mooileven.org’ en prutste verder in mijn eigen hokje. Op 13 juni vorig jaar postte ik ‘De Gans is Geland‘ en bouwde de maanden daarop mijn nestje verder uit.

Het afgelopen jaar.

Het afgelopen jaar was roerig. Toen ik de gratis versie van mijn blog begon, had ik nooit kunnen vermoeden dat ik een jaar later op de tot kantoor omgebouwde slaapkamer van mijn pas overleden schoonmoeder zou zitten schrijven op mijn eigen domein. Ik had ook niet bedacht dat ik 100% afgekeurd zou worden, noch dat ons lieve huis in het prachtige zuidoosten van Nederland in de verkoop op Funda zou prijken. Niets van dat al. Een U-turn nam ons leven.

Maar ik ben al die maanden blijven schrijven. Ik heb mijn gevoelens gedeeld en soms kritische stukjes geschreven. Ik heb alles wat om mij heen gebeurde aanschouwd en alles wat mij raakte of waar ik over mijmerde met een ganzensausje overgoten op de blog gezet.

Het aantal volgers groeide. Niet buitensporig explosief, maar wel gestaag en constant. Dit gebeurde ook in het buitenland en daarom besloot ik al snel om ook in het Engels te publiceren. Pas geleden heb ik nog een vertaalknop toegevoegd.

Ik ben lid geworden van de Blog Society en daarom prijkt sinds kort dat logo op mijn site. Pas geleden heb ik ook wat dingen veranderd aan het uiterlijk van de site.

Lang heb ik nagedacht over mijn naam. In een opwelling heb ik, nog wat langer geleden, een FB pagina gemaakt ‘Hans De Gans’. Hier verschenen de eerste schrijfsels en wat trouwe vrienden van mij volgden mij daar. Maar omdat ik een ‘Mooi Leven’ wil promoten, heb ik ook op FB mijn naam al heel snel veranderd in ‘Mooi Leven, by De Gans‘.

Ik schrijf onder pseudoniem omdat het kan zijn dat mensen zich, soms terecht, soms geheel onterecht, menen te herkennen in mijn schrijfsels. Ik vind het belangrijk om mijn persoonlijke ervaringen te kunnen delen om ‘lotgenoten’ te helpen, maar ik vind het niet oké om mensen te kwetsen en met naam en toenaam openbaar op internet te zetten. Alles wat ik schrijf is mijn persoonlijke visie en beleving, niet die van een ander. En die ander heeft volledig recht op een eigen beleving.

Daarom hier nog steeds mijn pseudoniem, De Gans.

Blik op de toekomst.

Maar nu? Wat gaat er in 2017 nog meer gebeuren? Hoe zal het gaan lopen? Ik heb geen idee. Maar dat ik blijf bloggen dat is voor mij een heel belangrijk doel. Schrijven is altijd een droom geweest en om die droom te laten uitkomen hoef ik het alleen maar te gaan doen.

De afgelopen weken had ik niet veel puf tot schrijven. Soms heb je zoveel aan je hoofd dat er niet veel kwaliteit uit je vingers komt rollen. Maar zodra ik weer een beetje bijgetankt ben merk ik weer de lust tot schrijven op. Artikelen blijven wel komen. Soms twijfel ik wel eens als ik het zoveelste artikel over burn-out of de menselijke psyche de digitale wereld in slinger, of ik niet teveel over één onderwerp zeur. Maar juist de zoektocht naar een betere wereld, de druk van de huidige maatschappij op de mens verlichten is mijn drijfveer. En in de wereld op mijn heen vind ik elke dag weer nieuwe stof tot schrijven.

Technisch geklungel.

De technische kant wordt ook steeds belangrijker. Ik heb me pas wat meer verdiept in SEO (dank je wel Ilse van Kreanimo) en probeer als auteur mijzelf steeds verder te ontwikkelen. Ik vind, eerlijk gezegd, mijn eerste schrijfsels nogal lachwekkend. Goedbedoelde pogingen van iemand die nog heel veel moet leren. Dus ik denk dat ik de komende maanden wel een beetje aan mijn oude artikelen ga sleutelen om zo de blog als geheel wat representatiever te maken. Ik haal ze niet weg, de meesten niet, maar ik ga ze wel verbeteren.

Daarnaast ben ik nog aan het prutsen met koekjes en meldingen van die baksels, maar snap daar ook het fijne nog niet van. Genoeg om uit te zoeken en me in vast te bijten dus.

En verder? Het komt zoals het komt. Ik hoop nog veel muziek te kunnen delen (al is dat er de laatste weken wat bij in geschoten) en ook wat meer bezig te gaan met poëzie. Ontwikkeling, groei, van mijzelf, maar ook van de blog. Groei van jullie. Mooie ontwikkelingen die ik om me heen zie gebeuren. Kritische noten en vooral, heel veel om over na te denken.

Dik een jaar bloggen maakt je een langblogger
Picture by Geralt @Pixabay

Tips?

Na een jaar bloggen heb ik een paar tips. Dus die spui ik ook meteen.

Als je nu wilt gaan beginnen  is mijn eerste tip: zorg voor een verzorgde blog.
Maak je stukken niet te lang, dan haken heel veel mensen af (helaas…maar waar). Hak ze eventueel in aparte posts als je met hele lappen komt. Dan blijft het behapbaar.

Voor wie gewoon een leuk dagboek, een reisverslag wil bijhouden of gewoon lekker wil uitzoeken of het iets is, dat schrijven, dan biedt WordPress.com een wereld aan gratis mogelijkheden.
Wil je echter serieus aan de slag? Koop dan zo snel mogelijk je eigen domein. En ga social media spammen. Open zoveel mogelijk accounts op die sites en koppel die aan je blog. Zo krijg je een breder platform om je ideeën te delen.

Boekentip: ‘Bloggen als een pro, in 60 minuten’ van Elja Daae. Heerlijk geschreven boekje met toptips van iemand met jaren ervaring.

En lees natuurlijk alle toptips van ervaren medebloggers. Iedereen weet wel iets wat jij niet weet. Samen je ervaringen delen is geweldig. Dus heb jij nog tips? Deel ze in het reactieveld hieronder!

Dank!

En, last but not least, een woord van dank. Als eerste naar mijn Lief en mijn Zoon van Zes, voor hun dagelijkse support, motivatie en kritische woorden. Voor het begrip dat ik soms veel langer achter de laptop zit dan mijn lijf aankan en dat ze daarna geduldig mijn gezeur over pijn aanhoren. En alle bekers melk van Zoon van Zes, die hij te pas en te onpas voor mij inschenkt, samen met zijn lieve, pure, kinderlijke zienswijze welke mij elke dag weer inspireert.

Maar ook aan een aantal van mijn vrienden en familieleden, die ‘De Gans’ vanaf dag één (en daarvoor) hebben gesteund en gesupport een dikke dankjewel. Voor hun motiverende woorden en soms kritische opmerkingen. Ik groei dankzij jullie!

En oh zo belangrijk: jullie, lieve lezers en medebloggers! Jullie antwoorden, tips, reacties, grappen, vriendschappen en steun, soms tot laat in de avond. Ik ben verliefd geworden op de Blogwereld en voel me hier als een vis in het water! Mailtjes met hoe dit en dat te doen, onze twijfels en schrikmomenten delen, onze gevoelens. Oplossingen zoeken en soms samen struikelen over al die ingewikkelde technische kanten van het onderhouden van een website als je enige wens en doel eigenlijk gewoon schrijven is. Jullie steun op social media, op al die platforms die ik eigenlijk zie als een noodzakelijk, maar nuttig kwaad. Jullie openheid en jullie prachtige, inspirerende verhalen.

Dank jullie wel!

De Gans

Ruim een jaar bloggen
Picture by picjumbo @Pixabay


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

 

27 thoughts on “Over een dik jaar bloggen en een langblogger zijn

 1. Ik vier dit jaar mijn 15 jarig blog jubileum. Als ik de eerste blogjes bekijk frons ik mijn wenkbrauwen weleens.
  Elke dag een foto heeft mij nog nooit moeite gekost gewoon omdat ik het leuk vind.
  Op naar je tweede jaar

  1. Dat is al een hele poos! Ik wilde dat ik eerder het lef had gehad om te beginnen. Ik geniet van je foto’s. Inderdaad op naar mijn tweede jaar. Hopelijk komen er nog vele!

 2. Gefeliciteerd Marije met je jaar bloggen op WordPress.
  Je hebt een prachtig blog, waar ik heel graag een kijkje kom nemen 😉
  Ook heel veel dank voor de mooie stukjes, die je schrijft, waar ik echt heel veel aan heb.

 3. Van harte Marije! Je bent een verrijking voor de Blogtribe van WP 🙂
  Een puntje wat me opviel..je zegt pseudoniem, is Marije dat ook dan?
  En dat zelf freubelen, leren, opnieuw instellen; zo heerlijk om op weer een andere manier creatief te zijn he 🙂
  Op naar Anniversary Two !
  XxX

  1. Marije De Gans is het pseudoniem, afgekort tot ‘De Gans’. Ik vind het heerlijk om te prutselen. Ik kom steeds weer hele nieuwe dingen tegen. Zo leuk! Dank je wel. Lieve groet xxx

   1. Ik heb een iets andere mening over bloggen onder pseudoniem. Ik blog onder “Jaapzegt” maar vertel in mijn blog wie ik ben etc. Persoonlijk vind ik dat ook naar mijn lezers/volgers toe wel zo netjes.
    Desondanks wens ik je nog veel schrijfgenot!

    1. Onder de tab ‘over mij’, de eerste in mijn hoofdmenu, vinden mijn lezers alle persoonlijke informatie over mij, behalve mijn achternaam. Omdat het leven soms anders leeft dan je zelf kiest, kies ik op deze plaats, ook om mijn gezin te beschermen, voor een pseudoniem. Dat vind ik persoonlijk wel zo kies.
     Gelukkig is iedere blogger daarin geheel vrij.
     Met vriendelijke groet, Marije

  1. Dat is een gewone plugin. Ik heb gewoon translate button ingetiept en dan heb je heel veel keus. Die van mij is de GTranslate. Supersimpel.
   Heb er eerst een paar uitgetest, welke ik het beste vond vertalen. Er mankeert namelijk nog wel wat aan. Dit vond ik de beste. Kun je ook helemaal naar eigen kraak en smaak aanpassen.

 4. Gefeliciteerd met je jubileum! Ongelovelijk dat jij pas een jaar blogt. Je publiceert zulke proffesionele stukken, ze lezen vaak als een boek. Het anonieme snap ik, daar heb ik ook nog over getwijfeld. En al doende leert men, toch? Hoop nog veel van je te lezen!

  1. Dank je wel Romy! Dat vind ik leuk om te horen 😀 Ja, pas een jaar. Maar ik vind het superleuk, dus er gaat zeker nog een heleboel komen.

 5. Je blog ziet er fantastisch uit en eigenlijk ben ik er van overtuigd dat het je veel goeds zal gaan brengen. Een goede keuze geweest om met Blogger te beginnen. Ik blijf je trouw.

 6. oh lala straf, wauw ik deel met jou de passie, en ja het is echt heel fijn dat bloggen !

  ik ben nu een goede 8 jaar aan het bloggen en sinds 3 jaar elke dag bijna. Ik heb 5 blogs gehad en heb er nu nog 3 in roulatie, waarvan 1 mijn stokpaartje was en straks ook gaat verdwijnen.
  ik heb meerdere blogs ontworpen en heb via wordpress websites gemaakt, en nu ben ik bijna een jaar aan het bloggen in mijn eigen naam, het bevalt me en straks als de andere ‘afloopt’ dan komt mijn naam betaald in de wordpress steigers …

  een droom is professioneel blogschrijver te worden, en nog bij te leren…

  misschien kunnen we bloggen over blogtips !?!?

  succes ik ben een fan van je !
  XXX

  1. Lief Esther, dank je wel. Er is nog zoveel mogelijk, het zal ons vast nog heel veel gaan brengen. Ik kijk er naar uit! ❤

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.