Denk in mogelijkheden

Soms krijg ik de kriebels van ons allemaal. We lijken altijd maar nieuwe doemscenario’s te bedenken en tegelijkertijd wringen we ons in de meest bizarre bochten om elk risico maar te vermijden.

Zoek geen probleemIk hoorde pas op het journaal een moeder, wier kind op schoolreis ging, vertellen dat ze niet verwachtte dat de school 100% garantie kon geven dat zich geen aanslag of een ander vreselijk evenement zou voordoen tijdens de excursie van haar kind.
Nou wil ik ook optimale veiligheid voor mijn spruit, maar tegelijkertijd tekent die opmerking voor mij ook onze tijdsgeest: wij willen eigenlijk gewoon garanties. Misschien geen 100%, we realiseren ons gelukkig nog wel dat dat niet gaat lukken, maar desalniettemin wensen we het percentage zekerheid toch wel zo hoog mogelijk. Liefst iets hoger dan eigenlijk reëel is. We willen ons heel veilig voelen. In ons huis, op straat en in de auto. We willen garanties dat de weersvoorspellingen kloppen, dat de houdbaarheidsdatum op de boter klopt, dat een vakantie heerlijk is en dat een aanzienlijk percentage van de treinen op tijd rijdt zodat we gegarandeerd op tijd komen op onze afspraken. Als onze ‘planning in de war loopt’ voelen wij ons daar op zijn zachtst gezegd knap ongemakkelijk bij en op onveilig- en onzekerheid reageren we met afschuw.

Als we dan alles uiteindelijk voor 99,9% hebben dichtgetimmerd middels verzekeringen, garantie hebben bijgekocht en alle what-if scenario’s afdoende hebben afgetikt, dan vinden we wel weer een nieuw probleem om ons over te buigen.

Maar wanneer ontdekken we dat problemen ons juist mogelijkheden bieden? Ik heb een simpel voorbeeld van een gebouw met een prachtige serre eraan. Midden in die serre staat een heel oude boom. De serre is, letterlijk, om de boom heen gebouwd en het geheel is prachtig geworden. En uniek. Net als die boeiende bergweggetjes die tussen de bomen en over passen door naar boven slingeren. Doodeng en best gevaarlijk, maar je komt er bijna niemand tegen en de uitzichten zijn fenomenaal.
Muurtje achterOf het huis waarin wij wonen. Het is bepaald niet nieuw meer en er zitten mooie karakteristieke elementen in. Ik ben zo’n type wat het zonde vindt om oude dingen, zeker als er karakter in zit, af te breken, dus zodoende wonen we in een huis met een knalblauwe badkamer op de begane grond, hebben we enorme haardpartij in de woonkamer en moeten we voor ieder wissewasje door de keuken heen. Het toilet kan niet altijd op slot want als het regent trekt de deur krom en doorspoelen moet zorgvuldig gebeuren want we hebben allemaal oude putten onder het huis. Maar het is zo gezellig allemaal. En knus. Zeker als het buiten onweert of hard sneeuwt dan is het binnen heerlijk toeven in ons knusse cottage-achtige optrekje. Die badkamer wordt heus wel weer hip! Het gekke oude stenen muurtje met een restant dak van het houthok in de achtertuin is inmiddels een heel romantisch zitje. En die walnotenbomen die overal in de tuin opkomen omdat de eekhoorntjes zo vergeetachtig zijn geven onze heggen een heel apart uiterlijk. De kamperfoelie die in de houder voor de vlaggenstok kringelt geurt verrukkelijk en de hobbelige oprit boven een van bovengenoemde putten geurt vanwege de zich telkens uitzaaiende kruiden waar de auto overheen rijdt.

Ja, soms denk ik wel eens ‘waar zijn we aan begonnen’ als ik impulsief een boom in de tuin heb aangeplant die dan eigenlijk een tijd later onmogelijk in de weg blijkt te staan. Of als ik ervoor moet kiezen dat iets zo versleten is dat het echt weg moet, ook al vind ik het zo karakteristiek. Soms heb ik daarin geen keuze, want struikelen over een versleten traploper is niet wenselijk. Of als het toilet niet goed doorspoelt en eigenlijk er een complete vloer elders in het huis opengebroken moet worden om een put te dichten. Maar ook die besluiten nemen horen erbij en zorgen weer voor een nieuwe kijk op de zaken.

Ik zie problemen als obstakels waar je een omweg voor moet vinden. En daar wordt het leven spannend van.

Liefs en een mooie zomer van Hans de Gans <3

Mooi Leven, by Hans de Gans heeft ook een pagina op Facebook, ik zou het heel leuk vinden als je me ook daar wilt volgen.
De quotes van de Gans kun je vinden op Instagram en Pinterest.

Je kunt je ook op deze blog abonneren via Bloglovin’ 

Gak mee en plaats hieronder je reactie,