Deel Dankbaarheid

Ik roep jullie op voor een nieuwe challenge: Deel Dankbaarheid.

En ik zal hieronder uitleggen hoe ik daar aan kom.

Iedereen kent het wel eens: je bent aan het piekeren over ‘wat er allemaal kan gebeuren’ en je jaagt jezelf enorme angst aan met scenario’s die, naar alle waarschijnlijkheid, totaal niet relevant zijn en die echt niet zomaar zullen gebeuren. Vooral vrouwen hebben hier een groot talent voor. Het is niet zo erg als je even in de toekomst kijkt en redelijk bepaalde risico’s inschat. Dat helpt bij het (over)leven. Maar wanneer het piekeren doorslaat dan is het toch zaak om even pas op de plaats te maken.

Want ondertussen voel je je akelig en gespannen onder al die gedachten. Soms, vooral als je heel erg gestrest bent, kun je ze nauwelijks meer loslaten en ga je over tot ‘rumineren’, het ene doemscenario volgt het andere op en het is eigenlijk, als je het even helder en nuchter bekijkt, volslagen irrelevant wat je je allemaal in het hoofd haalt. Bovendien haalt het niks uit, het is slechts het overdenken van nare gedachten zonder dat je naar een oplossing toe werkt.

Dat werkt niet. Dat werkt nooit. Je wordt er moe en angstig van.

Je kunt die gedachten loslaten. Klaartje van ‘mijnschrijvingen’ had in haar drieluik over ‘pijn’ een heel mooi voorbeeld aan de hand van een vogel: “je kunt een vogel misschien niet stoppen om boven je hoofd te vliegen maar je kunt hem wel stoppen een nest in je haren te bouwen.” Ik vond dat prachtig gezegd en ook zo waar.

Een simpel foefje, wat wel enige oefening nodig heeft, is telkens wanneer zo’n vogel je hoofd binnenvliegt, deze te accepteren -ertegen vechten kost namelijk alleen maar loze energie en legt juist de focus op die vogel- en je gedachten even te richten op heel andere, positieve dingen om je heen. Je laat de vogel voor wat hij is, houdt je bezig met nuttiger zaken en hij bouwt geen nest. Je kunt dit dagelijks oefenen door ’s avonds als het donker wordt en je even rustig kunt gaan zitten, minimaal drie dingen op te noemen waarvoor je die dag dankbaar bent. Je zult al snel merken dat het niet bij die drie dingen blijft. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn.

Als je dit regelmatig doet, dan wordt het een vanzelfsprekende gewoonte en sta je positiever in het leven. Je kunt dingen makkelijker aan en je hebt meer energie.

Ik stel voor om dit de komende tijd te gaan oefenen en ik neem hierbij het initiatief. Dus de komende 7 dagen komt elke avond een korte log met drie dingen waarvoor de Gans dankbaar is. Ik roep het hierbij uit tot een Blog Challenge en ik noem hem ‘Deel Dankbaarheid’. Ik  hoop uiteraard dat jullie massaal het stokje overnemen, zodat we het web overspoelen met positiviteit en levenslust.

Wie doet er mee?

Hans de Gans ♥

deel-dankbaarheid-4


Wil je de Challenge overnemen? Dan zou ik het fijn vinden als je mij noemt. Je mag het plaatje hierboven gebruiken, graag zelfs. Dan ben ik jou dankbaar. #DeelDankbaarBlogChallenge

Link naar de prachtige blog van Klaartje, ‘mijnschrijvingen‘.

Mooi Leven, by Hans de Gans heeft ook een pagina op Facebook, ik zou het heel leuk vinden als je me ook daar wilt volgen.
De Gans gakt soms ook op Instagram en Pinterest.

21 thoughts on “Deel Dankbaarheid

  1. Wat een mooie gedachte Marije! En die Blog Challenge is een leuk initiatief om uit te dragen.
    Ik ben sowieso heel dankbaar voor elke nieuwe dag en voor alles wat ik beleef en mag gaan beleven!

  2. Wat een mooi initiatief…. ik ga er even over nadenken…. ben al zoveel bezig met “voluit leven” sinds mei… en rumeneren is inmiddels zo goed als verleden tijd!

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.