Decemberoverdenkingen

En zo zijn wij plotseling aanbeland bij de midwinterfeesten.

Zo veeg ik even, onbedoeld bijna respectloos, alle decemberfeesterijen op een hoop. Midwinter, ik vier het graag en ik vind deze dagen oerknus.

Overal in huis steek ik kaarsjes aan, ik mag graag een haardvuurtje branden en met warme sokken aan mijn voeten genieten bij het vuur, bij voorkeur met een kat op schoot.

Het is ook het moment van bezinning in het jaar.

De afgelopen maanden werden wij in de gelegenheid gesteld om alles wat we onnodig met ons mee droegen, van ons af te gooien, net zoals de blaadjes van de bomen dwarrelden. Werden we in de gelegenheid gesteld om even terug te kijken naar wat wij beleefd hebben en zo nodig orde op zaken te stellen. Werden we naar binnen gestuurd door de toenemende koude en nattigheid buiten onze huizen. Om ons even terug te trekken en in onszelf te keren.

Ik vind het, naar wat ik heb gelezen in tegenstelling tot heel veel lezers van mij, een mooie periode. Even bezinning. Even terugtrekken. Orde op zaken, afscheid nemen, loslaten wat je niet vast hoeft te houden. De herfst geeft het allemaal.

En dan komt die drukke decembermaand.

Waarin we niet alleen die ‘midwinterfeesten’ vieren, maar waarin ook nog eens onze zoon verjaart. Hij die bijna zes is wordt dus zes. Een maand waarin ik geven mag. Warmte, hartelijkheid en liefde, maar ook gewoon tastbare waren. Veel hebben we gekocht voor zoonlief. En een beetje voor elkaar. Inmiddels hebben wij in het leven werkelijk alles gekregen wat wij op materieel vlak nodig hadden. Te veel zelfs. We doen op dat vlak dus ook een stapje terug. Het gaat niet om geld en goederen. Het gaat om die liefde en warmte, die zo helder aanwezig is dat zij de dood overstijgt. Het gaat om dat wat geestelijk is gegeven. Moederliefde, kinderliefde, liefde van poezen. Hartelijkheid en zielenwarmte.

Ik wens jullie allemaal heel mooie dagen van bezinning en innerlijke verrijking toe.

De Gans

winter-1210415_640
Bron foto’s: Pixabay

Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

 

8 thoughts on “Decemberoverdenkingen

  1. op de kerstboom na, waar ik dus gék op ben, heb ik persoonlijk niets speciaals met deze maand. Oh ja: dat ik de helft er van vrij ben, is ook top natuurlijk 😉

  2. Ik vind en vond deze periode ook altijd de allermooiste in een jaar.
    Alvast gefeliciteerd voor je zoontje. Mijn oudste zoon verjaart ook in december.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.