December: een intensieve maand

December…

Voor mij persoonlijk is december de meest intensieve maand van het jaar. Niet omdat ik de feesten nu zo leuk vind, ik ben vooral een sfeermens. Die feesten vind ik prettig om de warmte binnen, het kaarslicht en de gezelligheid. Niet de verplichtingen die ze met zich mee brengen. Verplicht gezellig zijn daar moet ik niks van hebben. 
Iedereen in mijn directe omgeving weet dit en gelukkig wordt het volledig gerespecteerd. Al die verplichtingen, daar doe ik sinds een tijdje niet meer aan. Feestdagen zijn feestdagen omdat je je er prettig bij voelt en zo mag iedereen het wat mij betreft voor zichzelf inrichten. Moeten moet niets. Maar de maand december is ook de verjaringsmaand van onze zoon. En ondanks dat dat een feestje is, hangt er voor mij nog altijd een verdriet aan.

Mijn persoonlijke decemberparadox.

Op 10 december wordt hij 7, die zoon van ons. En elke verjaardag opnieuw is er, buiten zijn besef, voor mij de emotionele lading ‘vandaag is het 7 jaar geleden dat ik moest vechten voor mijn leven’. Elk jaar opnieuw komen die gevoelens terug. Ik werk eraan met professionele hulp. En dat is hard nodig. Want het was destijds best ernstig. En daarna was er te weinig tijd en te weinig begrip om ons heen om de heftigheid van alles wat er gebeurde goed te verwerken. Het leven vloog door, maar een paar jaar later kwam het hele gebeuren keihard terug. Mijn kind werd geboren en ik ging bijna dood. Elke dag beleefde ik dat moment opnieuw, ook omdat mijn gezondheid flink heeft ingeleverd. Het is niet alleen traumatisch geweest, het voelt tegelijk ook als een ongelofelijke paradox. En dit heeft meer tijd nodig om een plekje te veroveren in mijn leven dan ik tot nu toe heb gevonden.

Vrede.

Maar, ik heb het overleefd en ik ben er nog. En ik ben mij door datgene wat ik mee heb gemaakt juist intens bewust van alles wat mij zeven jaar geleden in die woelige dagen is gegeven. Mijn gezin, mijn geweldige kind en mijn lieve Lief aan mijn zijde. Een aantal heel lieve mensen om ons heen. Juist die vreselijke week van toen maakt mij intens bewust van alles wat ik belangrijk vind in mijn leven. Ik ben me bewust van pure liefde, vriendschap en oprechtheid van anderen. Maar ook van mijn vertrouwen in anderen en in mijn leven. En ook van het loslaten van datgene dat en diegene die mij daarin belemmert. Vrijheid van geest en denken, van optimale groei en acceptatie.

En ik ben mij bewust van vrede. Vrede in mijzelf, vrede in mijn leven en vrede in veel grotere vorm. Daaruit is uiteindelijk ook deze blog geboren, zoals je hier en hier kunt lezen.
Maar deze week met daarin de vieringen van de verjaring van onze zoon doet me tussen alle reuring door even weer stilstaan en terugkeren in mijzelf. Bij wat ik voel, bij mijn relaties met anderen en bij waar ik persoonlijk echt voor sta. En dat is oprechte, pure liefde. Liefde en eerlijkheid. Oprechtheid in gevoelens tussen mensen en vertrouwen in elkaar en in mijn leven. Een steviger basis kan ik me niet wensen.

December
Decembersfeer (met dank aan Melody)

Symbolisch.

December is voor mij tevens een spirituele maand vol van symboliek. Het begint met gulheid in de vorm van Sinterklaas die geeft in plaats van neemt. Een groots symbool om aandacht te geven aan anderen, liefde te schenken aan een ander. Iets te kopen, te maken voor een ander en niet voor jezelf. Geven en ontvangen en aandacht voor elkaar.

Tegelijk worden de dagen korter en korter. Dood en leven liggen dicht bij elkaar. Het einde van de herfst, het begin van de winter, het afsluiten van een periode en werken naar een nieuw begin zitten allemaal samen in een paar weken gevat. De rust van de natuur en de aarde. Winterslaap van sommige dieren. Terugkeren naar binnen. Letterlijk en figuurlijk.

Kerst, met haar lichtjes en geboorte. Maar ook met de symboliek van uitsluiting en onbegrip in het kerstverhaal. Een roep om begrip voor elkaar, om liefde en aandacht voor nieuw leven. Een roep om verbetering van jezelf en daarmee van de mensheid in zijn geheel. En een roep om het licht te blijven zien in de wereld en in elkaar. Ik zie deze maand heel veel aanwijzingen en symbolen voor goedheid en wijsheid, maar vooral voor oprechte liefde en acceptatie.

Vrede.

Terugkijkend zien we vaak de conflicten van het jaar wat achter ons ligt. Groots in de wereld, klein in onszelf. Misschien conflicten met anderen, maar ook de innerlijke conflicten in ons eigen bestaan, misschien zelfs in ons eigen hoofd. Dat alles mag je afsluiten. Je mag accepteren dat er verschillen zijn of dat er misschien emoties zijn die je zelf liever niet had gevoeld. Je mag afstand doen van dat wat jou belemmert.

Voor mij persoonlijk is december een maand van afsluiting, van acceptatie en op die manier ruimte maken voor nieuwe groei. En hopelijk oprechte vrede, zowel innerlijk als in de wereld om ons heen. Samen uitzien naar een beter jaar, dan dat wat achter ons ligt. Dat voornemen is toch prachtig?

Ik hoop dat ieder van jullie dit jaar in vrede afsluit en uitkijkt naar een liefdevol nieuw begin.

De Gans

December… (bron: Pixabay)

Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

 

19 thoughts on “December: een intensieve maand

 1. Die decembermaand? Ik blijf hem een mengelmoes vinden van sferen. Ieder jaar zie ik er naar uit, ben ik verbaasd dat alles nog steeds zo roert en ben ik blij wanneer we ergens in januari belanden. De spreuk is: ‘maart roert zijn staart’ toch past dat roeren, voor mij, meer bij december.

  1. Ik vind maart ook rustiger, en evenwichtiger dan december. Inderdaad is het een mengelmoes van sferen. Ik laat me roeren 🙂

 2. Heftig wat je hebt meegemaakt. Ik kan me voorstellen dat je daar elk jaar weer aan terugdenkt. Mooi om juist deze maand even stil te staan en terug te keren naar jezelf. Hopelijk wordt een een mooie liefdevolle maand voor je!

  1. Dat is het tot nu toe al zeker geweest. Dank je wel. Ik hoor van velen dat de heftigheid wat afneemt met de jaren. En ook is het weer heel mooi. De band met mijn zoon is daardoor sterk en dat is alleen maar prachtig <3 Ik wens jou ook een mooie maand toe!

 3. Paradox

  al loopt er soms iets pijnlijk mis
  kleurt achter gesloten deuren
  plots donkergrijs het gebeuren
  er is geen licht zonder duisternis

  De band tussen jou en je zoon kreeg door die donkere periode de sterkte waarvan velen slechts kunnen dromen, Marije.
  Lenjef

 4. Het is niet de eerste keer dat ik dit zeg, maar wat beschrijf je weer heel mooi wat ik ook zou willen zeggen en schrijven… Precies, dat. De paradox van zoveel, het begint, het eind, en dat alles samen in oneindigheid… Ik hoop, nee, ik weet, dat dat vertrouwen in het leven, jouw basis, mede gekleurd door alle gebeurtenissen rond de geboorte van je zoon, je elk jaar sterker en mooier zullen maken. De kern van dit blog. Prachtig… Liefs! <3

 5. Mijn zoon werd ook in december geboren.
  Als kind was het elke week geschenkjestijd voor hem.
  Eerst Sint, dan zijn verjaardag, dan Kerst en dan Nieuwjaar

 6. Ik weet hoe het voelt, maar dan in de maand oktober… De eerste jaren herbeleefde ik het intenser. Tijd heelt, het slijt, maar genezen doet het niet. Lieve groet en dikke knuffel.❤️

  1. Het eerste jaar was ‘het ergst’. Het went en nu zoonlief wat groter en ouder wordt is het wel echt heel fijn. Het gebeuren heeft een heel sterke band tussen ons geschept en dat is heel bijzonder. Dank je wel en ook heel veel liefs voor jou. Dikke knuffel terug! xxx <3

 7. Mooi geschreven Marije, maar ik heb niet veel met al die feestdagen. 1 januari staat het bol van de goede wensen, en gedachten over vrede, 2 januari gaat alle ellende weer gewoon verder. Tijden de eerste wereldoorlog, vierden sommige soldaten van beide partijen, samen kerstfeest, en schoten elkaar daarna dood.

 8. Ik voelde een beetje jouw pijn toen ik dit las. Zoals jij deze maand voor jou beschrijft, zo ken ik je ook. Lief, zorgzaam, vredig, zelfs een beetje sereen ben je. Je straat rust en liefde uit. Voor mij althans. Ik gun je niet alleen een liefdevolle en vredige decembermaand, maar ook een liefdevol en vredig leven. Xx

  1. Wat lief, dank je wel. Dat van die rust klopt niet altijd hoor Van teveel drukte en mensen om me heen word ik juist heel onrustig. Dan moet ik echt op de rem gaan staan en even ‘kluizenaren’. Liefde is het mooiste wat er is hè. Liefs xx

 9. Eigenlijk zou dat niet alleen deze maand moeten zijn wat je allemaal beschrijft maar heel het jaar door.
  Is het niet hypocriet als men nu alles geeft en vriendelijk is en volgende maand spreken ze niet meer.
  Nee geef mij maar iemand die heel het jaar door dat geeft wat nodig is en het samen delen.

  Aum Shanthi

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.