De Zonnewende van Midwinter

Zonnewende

Deze dagen zijn vaak zo donker. Persoonlijk heb ik er geen problemen mee. Ik maak het binnen gezellig en als het niet al te hard plenst ben ik lekker buiten. Maar ik merk dat veel van jullie niet kunnen wachten op het weer lengen van de dagen.

Midwinter

Vannacht was het de Midwinter Zonnewende. Een moment dat in vroeger tijden door volkeren werd gebruikt voor spirituele voeding: het verfrissen van banden met de goden. Tegelijk werden er veel lichtjes gebrand om de zon te stimuleren. En als symbool voor de groei van het voorjaar.

Kerst

Onze westerse kerstviering heeft nog steeds gebruiken van deze heidense oorsprong. En eigenlijk is het niks anders dan een viering van het leven. In vroeger tijden om groei aan te moedigen en in christelijke zin om de geboorte, het leven van Christus te vieren.
Al met al vind ik kerst, vanuit al deze achtergronden, een moment om juist ‘het leven’ te vieren.

Vandaag is morgen gisteren

Voor mij is deze periode ook een periode van stilstand en afsluiten.
Het afsluiten van een jaar, met alle gebeurtenissen daarin, maar met ook het intense gevoel van gemis van mensen die ik, en die wij als gezin hebben verloren.
Velen van ons zitten de komende weken aan een tafel met een lege stoel. Of vele lege stoelen. Kerstmis wordt ‘Kerst-Mis’, als iemand er niet meer is, lees ik de laatste tijd vaak.

Dit besef brengt mij een groot bewust-genieten van iedereen die er nog is. Pure stilstand.
‘Nu’ is het moment. Want vandaag, is morgen gisteren*…. Het intens beleven van het samenzijn met mensen van wie ik houd is voor mij van groot belang. Vanwege mijn eigen energie kies ik die momenten met zorg, zodat het voor iedereen zo fijn mogelijk kan zijn.

Leven

Deze dagen, met juist dit besef over leven en bewustzijn, geven mij altijd een groot gevoel van bezinning en levenslust. Graag deel ik dit met jullie. Voor iedereen die iemand mist. Voor iedereen die moeite heeft met het gebrek aan licht. Steek een kaarsje aan. Heb lief. En maak met juist die kleine, feitelijk onzichtbare dingen, een Mooi Leven.

De Gans

Midwinter

* Lees ook een blog van twee jaren geleden, ‘Morgen is vandaag gisteren

Mooi Leven, by De Gans gakt ook op Instagram, vliegt over Facebook, en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans lanceert heel soms een berichtje op Twitter.


Wie is De Gans?

19 thoughts on “De Zonnewende van Midwinter

 1. Mijn troost is vaak dat het om de een of andere reden rond kerstavond vaak volle maan (of bijna, of nog een restje) is. Ik weet dat mn moeder dan dichtbij is. En voor de rest vier ik geen kerst. Ik vier mijn gezien en dat doe ik elke dag.

 2. De kaarsen hebben intens en veel gebrand. En nu nog.
  De komende tijd is het heerlijk om diep spiritueel bezig te zijn. De dagen beginnen seconde per seconde ook weer wat langer te worden.

  Aum Shanthi

 3. Mooi!
  Ik ben iemand die last heeft van tekort aan licht, maar de dagen lengen al weer gelukkig.
  Fijne dagen, Marije!

 4. De kerstdagen, zijn niet voor iedereen een feest Marije, veel mensen zijn blij, als het allemaal weer voorbij is.Ik wens jou toch hele fijne en knusse dagen.

 5. Fijn om lezen.
  Ook hier vieren we Kerst(ge)mis.
  Maar de warme gedachten in combinatie met een fijn samen-zijn en heel veel lichtjes helpen de lege stoelen te aanvaarden.
  Voor jou ook gezellige familiedagen!

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.