De negativiteit van een ander is jouw kracht

negativiteit

Belaagd door negativiteit

Gisteren verscheen er in de media een bericht van een meisje van 25 dat vertelde dat haar lichaam ooit geen meisje was. Door chantage voelde ze zich gedwongen dit bekend te maken in een ijzersterke YouTube Post¹. Ik heb diep respect voor iemand die zich zo krachtig neerzet wanneer ze door negativiteit van anderen belaagd wordt.

Wat bezielt ze?

Tegelijk word ik er droevig van. En rijzen er, zoals zo vaak bij dit soort zaken, heel veel vragen.

Wat bezielt iemand om zich op deze wijze met zo’n persoonlijk aspect in het leven van een ander te bemoeien? En al helemaal: wat bezielt iemand in hemelsnaam om een ander mens te bedreigen, te chanteren of te belasteren?

Ik zou deze figuren graag willen vragen: haal je zo weinig voldoening uit je eigen leven en je eigen persoonlijkheid dat je dit nodig vindt om te doen? Heb je zó weinig zelfrespect dat dít is hoe je je toont naar een ander? Ik kan niet anders zeggen dan dat mij het bijzonder onprettig lijkt om op zo’n wijze in het leven te staan.

Mijn ervaring

Als ik geen ervaring had met negativiteit van andere mensen, dan was deze website er nooit gekomen. Gemanipuleer, bedrog, kwaadsprekerij over mij als persoon; net als velen van jullie heb ik mijn dosis negativiteit van anderen ruimschoots gehad. Vroeger maakte ik me daar heel druk om, maar tegenwoordig is dat anders. Ik heb me er bij neergelegd dat er zo nu en dan mensen in mijn omgeving komen die een immense massa aan negatieve gevoelens met zich meedragen. En ik heb leren accepteren dat ik die mensen niet altijd kan ontwijken.

Angst

Maar daarin heb ik de afgelopen jaren wel keuzes leren maken: de negativiteit van een ander is de mijne niet. Ik heb een radar ontwikkeld die haarfijn anderen doorziet. Vroeger voelde ik wel aan dat er iets niet klopte, maar liet ik mijn gevoel voor wat het was, en suste het met rede. Dat leverde mij en mijn leven een hoop onrust en negatieve contacten op. Naar je gevoelens kun je maar beter luisteren. En dat heb ik inmiddels dan ook wel geleerd.

Ik heb soms het idee dat bepaalde figuren zo’n intense angst hebben voor hun eigen emoties en voor wie zij zelf zijn, dat het mij voorkomt dat ze vluchten in het zich continu bemoeien met anderen. Alles om maar niet naar zichzelf te hoeven kijken. Helaas grijpen ze vaak wel elke gelegenheid aan om levens van anderen te besmeuren met de zwartgalligheid van hun eigen hart. Ik heb figuren gekend waarbij mijn blikveld letterlijk donkerder werd zodra ze daarin verschenen.

Maak van andermans negativiteit jouw kracht

Ze zullen er altijd zijn, dit soort personen. Maar ik herken ze feilloos. Ik doorzie ze. Ik heb ervaring met ze. Daardoor weet ik wie en hoe ze in werkelijkheid zijn. Maar ik heb inmiddels ook geleerd om om ze links te laten liggen. Ik denk bovendien dat deze mensen nog genoeg met zichzelf te stellen hebben in hun eigen leven.

Ik vind het hoopgevend wanneer ik een meisje zie, half zo oud als ik, dat geëmotioneerd, maar oh zo krachtig haar eigen boodschap uitspreekt. Gesteund door een kracht die misschien deels uit deze negatieve benadering van anderen voortkomt, maar die tegelijk geheel en al de hare is. Ik zie een krachtige vrouw.

Want wat ik ook heb ervaren, is dat juist pogingen tot sabotage, de negativiteit van een ander, in mijn leven mij juist weer extra kracht en vermogen geeft om verder te groeien.

Wat een ander over jou zegt, zegt niets over jou. Wie en wat jij kiest en toelaat in jouw leven, dát zegt iets over jou.

De Gans

 

negativiteit

 

1: klik hier voor de genoemde video: Vrouw.

Niets meer missen? Volg De Gans ook op:

Wie is De Gans?

 

 

22 Replies to “De negativiteit van een ander is jouw kracht”

 1. minoesjka schreef:

  Zoals de vlog in de media de kracht van de persoon liet zien, zo laat jij hier op deze blog jou kracht zien.
  Al dat negatieve maakt dus gelukkig niet iemand definitief kapot!!
  Mijn ervaring van al het negatieve wat ik van andere in mijn leven heb meegemaakt is dat het me juist alleen maar sterker heeft gemaakt.
  Ik had het graag gemist, maar het kwam op mijn pad.
  Maak me inderdaad wel eens zorgen over alle mensen die er wel aan onderdoor gaan …….. 🙁

  • Marije De Gans schreef:

   Ik herken volledig wat je schrijft. Als je niet de juiste mensen om je heen hebt, of niet genoeg steun krijgt uit de juiste hoek, kan het voor sommigen heel moeilijk worden…
   Ik had het liever op zachtere wijze geleerd. Maar waarschijnlijk was dat voor mij niet de juiste weg

 2. Mirjam Kakelbont schreef:

  Lieve Marije,
  Wat een ontroerend blog. Je slaat tien spijkers tegelijk op hun kop.
  Tegenwoordig mag niemand meer afwijken van een norm, en welke norm dat is, bepaalt kennelijk ieder willekeurig individu op een toetsenbordje. Jaloezie? Omdat ze zelf niets voorstellen, niets kunnen?
  Dankzij de negativiteit van anderen staat ze met kop en schouders boven iedereen uit. Dat telt!
  Lieve groet ♥

  • Marije De Gans schreef:

   Achter het scherm wordt de halve wereld ineens rechter. Soms lijkt het wel alsof mensen zichzelf alleen kunnen verheffen als ze een ander neerhalen. De kunst is, en volgens mij beheersen wij die prima, de juiste kritieken er tussenuit te filteren. Wens je een mooi weekend toe, lieve groet <3

 3. rebbeltje schreef:

  Ja ze heeft wat los gemaakt
  Toch te gek voor woorden dat een ander bepaald wat voor haar het goeie moment is om er open over te zijn…
  Vind het wel sterk dat ze ze zo de mond heeft weten te snoeren 😉
  Groetjes

 4. AnneMarie schreef:

  Succes hebben zoals zij mag natuurlijk niet. Je kop boven het maaiveld uitsteken, hoe durft ze.
  Hoe vaak gaat het zo niet. Vreselijk dat zij ook hieraan ten prooi is gevallen maar ze heeft het perfect aangepakt. Dikke middelvinger naar haar pesters.
  Mooi geschreven. Het leven is niet altijd feest.

 5. shivatje schreef:

  Spijtig worden we daar allemaal mee geconfronteerd. Het is juist je er niet door te laten leiden. Makkelijker gezegd dan gedaan. Want het zijn mensen die je gewoon diep in een put kunnen duwen.
  Toch Marije je laatste zijn geeft zoveel kracht voor mensen die ermee geconfronteerd worden.

  Aum Shanthi

 6. Patty schreef:

  Hallo lieve Marije,
  Het heeft wat langer geduurd als mijn intentie, maar weer terug in de mooie wereld van blogs en websites. Zoals verwacht een paar prachtige stukjes tekst gelezen en kijk er al naar uit dit weer wekelijks te kunnen doen. Wens je een sprankelend 2020! Alle liefs, Patty

  • Marije De Gans schreef:

   Lieve Patty, dank je wel, en natuurlijk ook dezelfde mooie wensen voor jullie! Ik hoop dat het goed met je gaat. Je kunt niet overal excelleren immers (al willen mensen zoals wij dat wel 😉 ). Veel liefs terug, xx

 7. Matroos Beek schreef:

  Het is zwaar om op te boksen tegen slechteriken als je zelf geen slechterik bent. Soms werd ook ik belaagd door duivels, maar had ik het aanvankelijk niet eens door. Noem het naïef, maar ik kon het niet altijd invoelen dat ze slechte bedoelingen hadden. Ik liet me vaak verslaan omdat ik niet zo ervaren was als hen in slechtheid. De negativiteit van een ander gaf mij niet altijd kracht. Eerder zware ontgoocheling. Met ouder worden voel ik ze beter aan en mijd ik hen als de pest.
  Lieve, vreedzame groet ❤️

 8. Edward McDunn schreef:

  Moedig dat ze het gedaan heeft hoor, en dan haar middelvinger opsteken, naar die haar wilden chanteren…super!

 9. vivapo schreef:

  Wat een ander over mij denkt of zegt, zegt niets over mij.
  Wat ik over een ander denk of zeg, zegt niets over de ander.
  EEN HEEL BELANGRIJKE BOODSCHAP!

  Van harte dank,
  Viviane

 10. Karel schreef:

  dat heb je heel goed en mooi onder woorden gebracht
  ja dat bericht heb ik ook in het nieuws gehoord , dat is heel sterk van dat meisje om die lui zo voor te zijn , maar wat zal ze het er zwaar mee hebben gehad

  • Marije De Gans schreef:

   Ik denk dat het heel zwaar is geweest. Dat maakt het nog dapperder vind ik. Je reactie is goed doorgekomen hoor, ik zat niet in de buurt van mijn pc om goed te keuren 🙂 Dank je wel Karel!

 11. Karel schreef:

  in de spam ?

 12. M e l o d y schreef:

  Wat ik als wens zou willen aanvullen… Dat vele jongeren van nu de kennis, die nu wel beschikbaar is, benutten en dus niet te veel jaren te lang te veel
  , moeten lijden onder een te laag zelfbeeld .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De Gans

Voel je Welkom

Vanaf dit plekje op het web bied ik mijn eigen, Gans persoonlijke kijk op de wereld. Goochelend met woord en beeld en soms met potlood.

Kritisch, soms recht voor zijn raap en zeker altijd eerlijk schrijf ik over wat ik meemaak, lees, hoor en zie. Maar het liefst deel ik de mooie, kleine dingen die het leven elke dag een beetje mooier maken.

Vul onder aan deze pagina je mailadres in en vlieg met me mee!

Marije De Gans

Quote of the Week:

Nieuw werk in de Galerie!

psychologisatie

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Oude Gaksels

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: