De “Nederland of Holland Tag”

In het kader van het lekker thuis in Nederland “aarden” dit jaar, vind ik deze tag echt superleuk om even over na te denken. Ik heb hem gevonden bij Regenboogvlinder, www.irispapilio.wordpress.com, waarvoor dank!

Ik heb het stukje even in twee delen gesplitst, de antwoorden van de tag en daaronder nog een kleine aanvulling omdat ik als Gansje graag iets wil delen over mijn hedendaagse beleving van dat prachtige, lieve Nederland.

Daar komen als eerste mijn antwoorden dan:

Een of meer koekjes bij de thee?
Nou ben ik niet zo van de koekjes, maar vroeger hield ik het zelden bij eentje. Een heel pak had ik liever. Misschien dat ik ze daarom nu niet meer lust 😉

Wat is je favoriete stamppot?
Stamppot boerenkool, mous in het Gronings. Met een verse grove rookworst of eentje van de HEMA. Ik ben niet zo’n vleeseter, of liever, ik eet juist heel bewust mijn vlees regelmatig niet, maar die worst die hoort hier eigenlijk wel gewoon bij.

Welke Nederlandse feestdag vind jij de leukste?
Dat vond ik altijd Sinterklaas. Nederlandser kan het ook bijna niet. Stiekem ben ik nog altijd een beetje kinderlijk verlegen als ik de Goedheiligman weer ontmoet. Maar sinds wij een kind hebben vind ik de Sint wel erg druk, overal komt hij langs, op school, op de opvang, in de buurt, op clubs, in het dorp. Soms moeten we echt keuzes maken omdat de feestjes vlak achter elkaar, of zelfs tegelijk gepland zijn. Wekenlang achter elkaar en als de beste man net een paar dagen weg is, dan is zoonlief jarig, met alle feesterij van dien. Dus op dit moment in ons gezinsleven heb ik even liever Kerst. Lekker rustig, iedereen vrij, huiselijk en knus.

sheep-1237925_1920Wat is volgens jou het leukste plekje in Nederland?
Ik vind heel veel plekken mooi. Ik ben gek op Drenthe, daar ben ik geboren. Het Dwingelderveld met de mooie Drentse Heideschapen vind ik geweldig. Maar de omgeving waar wij nu wonen, te midden van bossen en heidevelden, ook weer met schapen natuurlijk, vind ik ook prachtig. Ik dwaal het liefste de hele dag door de natuur. Ik ben niet zo van de zee, hoewel ik best graag met mijn voeten in de branding zit en het zoute water om mijn tenen mag laten spoelen. Maar het liefst ben ik toch wel in de bossen.

Wat is jouw favoriete accent en doe een stukje na.
Dat is makkelijk, Gronings! Dat geknauw, ‘dat is ja haildaal nait best ja’ (dat is helemaal niet best),  overal ‘ja’ omheen gebruiken, zelfs tot het ‘nee ja’ aan toe. Op de vraag ‘zeg, is het nou ja of nee?’, kan een Groninger doodkalm antwoorden: ‘ja moar ik zeg ja nee ja’, waarmee, ondanks het drie keer ‘ja’ en één keer ‘nee’ in die zin, toch echt ‘nee’ bedoeld wordt. Ik vind dat geweldig. Ik ben deels opgegroeid in Oost-Groningen, dus als ik daar bij mijn schoonfamilie of vrienden ben en ik hoor het accent weer, dan dompel ik me even weer helemaal onder in het thuisgevoel.

Welk woord is voor jou typisch Nederlands?
‘Als de wiedeweerga’ vind ik wel grappig. Dat gebruikte mijn vader vroeger altijd als ik heel snel naar boven moest, om te gaan slapen of iets dergelijks.

Welk typisch Nederlands gebruik vind jij het leukst?
De verjaardagskalender op het toilet! Die heb ik zelf dus echt niet en ik vind het hilarisch dat iedereen in dit land zich al poepend de verjaardagen van dierbaren herinnert.
Overigens: ik vergeet iedereens verjaardag, inclusief die van mijzelf. Eigenlijk heb ik dus heel hard zo’n poepkalender nodig. Maar ik vind het zo disrespectvol om zoiets op het toilet te hangen dus ik vertrouw nog maar even op de herinneringen van Facebook, slingerende post-its en de soms wat eigenzinnige digitale kalender op mijn telefoon 😉 Maar als ik je verjaardag dus vergeet (en geloof me, die kans is dus groot) dan is dat omdat ik je geboortedatum niet bij mijn poepdoos wil hangen 🙂 Ondanks deze persoonlijke mening vind ik het een geweldig, en ook heel effectief gebruik. En….hoe vaak heb jij de verleiding weerstaan om te kijken of je er al dan niet tussen staat bij een ander?

Welk Nederlands gezegde is jouw favoriet?
“Waar een wil is, is een weg”. Je kunt, je mag altijd je eigen hart volgen. Neem je eigen dromen altijd serieus, ook al beweert de wereld om je heen iets anders. Als jij in jezelf gelooft, dan mag je daarvoor gaan! Niemand heeft het recht om jou dat af te nemen of dat te bekritiseren.

bicycle-1438390_1920Wat is jouw favoriete winkel van Nederlandse bodem?
De HEMA. De geschiedenis Bijenkorf-V&D-HEMA vind ik fantastisch. Ik vind het heel erg dat V&D teloor is gegaan. De HEMA daar slaag ik altijd, of het nu voor kaarsen is of voor pyama’s voor mijn zoon. Hoewel de HEMA bepaald niet pretendeert fair trade te zijn heb ik hier meer een eerlijk gevoel bij dan bij een Action bijvoorbeeld. En, zeker hier in het dorp, zijn de medewerkers altijd supervriendelijk. Overigens is mijn absolute favoriet de kringloop. Maar die vind je in ieder land.

Wie vind jij de leukste BN’er?
Floortje Dessing. Ik vind haar zo’n mooie, pure vrouw. Heel krachtig en zo heel erg mens. Ze kijkt totaal niet naar status of bezit, maar naar de mens zelf. Er zijn, vind ik heel eerlijk, niet veel die dat op die manier kunnen. Haar reisprogramma’s daar blijf ik echt voor thuis. Teer, taai, prachtig, lief. Ja, ik vind Floortje top!

Wat vind jij het mooiste en/of leukste Nederlandstalige liedje?
“Mag ik dan bij jou” van Claudia de Breij. Zo lief. En het geeft aan dat je mensen altijd een veilig thuis mag bieden als ze uit onveilige streken komen. Ik wil persoonlijk iedereen die gekwetst is wel troosten en knuffelen, ongeacht leeftijd, afkomst, geaardheid of de angsten of trauma’s van die persoon. Elk mens is een mens en elk mens verdient veiligheid en liefde. Zeker sinds ik zelf moeder ben voel ik dit heel intens. Bij dit liedje begin ik altijd te huilen, omdat het mijn ziel aanraakt. Het onderwerp erachter was één van mijn drijfveren om ‘Mooi Leven’ op te richten.

Haring, ja of Nee?
JA! Heel erg graag. Zalig. Heel erg zalig.

Dit waren ze dan. Ik wil jullie allemaal van harte uitnodigen om deze tag in te vullen. Ik vond hem leuk!

Als tweede deel een toevoeging van de Gans over de kopafbeelding en Nederland:

Zonder in te willen gaan op alle maatschappelijke en geschiedkundige discussies omtrent allerlei gebeurtenissen en traditionele gebruiken in en om ons mooie Nederland, deze site is nu juist niet de locatie voor zo’n hard en ongenuanceerd debat, wil ik wel even aangeven waarom ik nu juist dit vredesteken bij deze tag heb gekozen.

Dit is omdat ik vind dat wij ons in ons prachtige, en toch ook nuchtere land niet gek moeten laten maken door de roerige wereld en alle berichtgeving van gebeurtenissen om ons heen. Onze Hollandse nuchterheid en ons vermogen om ons te voegen naar en samen te werken met de wereld buiten onze grenzen en juist daar onze kracht uit te halen heeft ons gemaakt tot het welvarende Nederland van vandaag, waar we met zoveel culturen en gebruiken toch heel goed en respectvol samen kunnen leven.
rainbow-1205807_1920Nederlanders keken altijd buiten hun eigen kleine land en zochten altijd anderen op om samen sterk te zijn, om de krachten te bundelen. Om te groeien en goed samen te leven is het altijd beter om buiten je eigen grenzen te kijken, je niet laten regeren door angstgevoelens en je vooral niet aangesproken voelen door de dogmatische, hatelijke en vijandelijke toon die sommigen aanslaan. Er zijn veel lieden die groeperingen proberen te stigmatiseren, te verharden of op te zetten tegen elkaar. Dit is in het verleden vaker gebeurd en dat herdenken wij jaarlijks in het voorjaar. Op die momenten zijn wij er ons eensgezind van bewust dat de wereld nog nooit beter, of mooier, is geworden van dergelijke acties. Een regenboog bestaat uit heel veel kleuren, dus laten wij daarom onze nuchterheid en ruimdenkendheid behouden. En…je hoeft je niet overal een mening over te vormen, noch dat je deze, als je er wel eentje hebt, altijd en overal moet uiten… Ik wil juist met dit stukje, conform ‘Mooi Leven’ onze eenheid en saamhorigheid als mensen onderling benadrukken. Als mooie, lieve Nederlanders, als een prachtige regenboog vol kleuren.

Laten wij ons beter verenigen in respect en liefde. Ik hoop dat wij ons de komende maanden nog meer zullen realiseren dat dat de enige manier is om moeilijke tijden te overwinnen: samen staan we sterk. Ook een mooie Nederlandse quote.

Ik wens jullie allemaal een heel mooie vakantie en een heel goed weekend toe.

Alle liefs van Hans de Gans ♥


Mooi Leven, by Hans de Gans heeft ook een pagina op Facebook, ik zou het heel leuk vinden als je me ook daar wilt volgen.
De quotes van de Gans kun je vinden op Instagram en Pinterest.
De Gans gakt ook op Twitter én is te volgen via Bloglovin.

17 thoughts on “De “Nederland of Holland Tag”

 1. Heerlijke tag is het toch. Ook in vulde hem in. Ik heb ook geen kalender op mn plee hoor. Ik vind verjaardagen niet boeiend denk toch wel aan mensen. Je invulling aan het einde precies goed!

 2. Wat een ontzettend leuke in invulling van deze Tag, leuk dat je me gelinkt hebt
  Toch wel veel raakvlakken met mij, haha je kunt natuurlijk niet alles benoemen..
  De Hema en Floortje Dessing en het nummer van Claudia de Breij vind ik ook geweldig!
  Mooi afgerond ook…
  Ben benieuwd wie hem overneemt!

  1. Dank je wel! Ook voor het idee van deze tag. Ik ben ook heel benieuwd, maar ik geloof dat er wel weer een paar antwoorden bij gaan komen! Lieve groet x

 3. De verjaardagskalender, whahahaha daar heb ik nu nooit over nagedacht, zo gewoon bij de meesten inderdaad, hier niet overigens, maar niet om die reden eigenlijk, ik vind het een lastige plek, als ik er al eentje heb, hangt die naast mijn weekplanner in de hal of zo, daar sta ik namelijk ook elke dag of ik loop er langs.

  Maar ineens zie ik overal waar ik ooit ben geweest vaak wel de kalender hangen ja, zelfs bij mijn ouders, op de deur inderdaad, en ja daar sta ik wel op 😉

  En jouw zoon ook een december kind, maar toch, probeer deze eens: 5 dec. Sint, en 6 dec. eigenlijk DE datum, ben je zelf jarig, hahahaa yep, that would be me 😉

  X

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.