De magie van de comfort zone

magie

Your comfort zone is the place where magic happens…

Anna Berg schreef gisteren deze log. En ik kan het alleen maar volledig met haar eens zijn. Dat geleuter over buiten je comfortzone treden, daar ben ik ook wel klaar mee.

Een lege kreet…

Die zo onzorgvuldig wordt toegepast in onze samenleving. Ik merk dat dit soort kreten vooral uit de kast wordt getrokken bij een zoveelste intensieve reorganisatie met ingrijpende gevolgen op de werkvloer of bijvoorbeeld een zoveelste wetswijziging die chronisch zieken of kwetsbare ouderen in grote onzekerheid brengt. Of hij komt op tafel om iemand aan te sporen actief aan zichzelf te werken bij problemen als stress of burn-out.

Maar naar mijn ervaring is dat niet voor iedereen even verstandig en werkt het in veel gevallen juist averechts. Ik adviseerde mensen daarom vaak om precies het tegenovergestelde te doen. Even volledig terug komen bij zichzelf om erachter te kunnen komen wat ze nu werkelijk voelen, en willen. Dat lukt niet met provocerende kreten waardoor je vooral een onveilige omgeving creëert.

Ik houd van mijn comfort zone

Ik houd van comfort-zones. Dat wil niet zeggen dat ik iedereen aanspoor om eens lekker achter de geraniums te gaan zitten wachten totdat het leven voorbij is. Natuurlijk niet!

Ik zie een comfortzone anders en ik wil iedereen adviseren om die plek van eigen gevoelens en veiligheid eens lekker te gaan onderzoeken. Want hij kan wel groter, en voor velen nog een heel stuk comfortabeler bovendien.

Zoals ik in mijn quote van gisteren al aangaf, vind ik verandering nastreven niet verkeerd. Maar het veranderen op zich, verliest volledig doel als je daarbij je eigen gevoel niet mag volgen. Als je comfortzone gezond in elkaar zit, dan kun je in alles wat je doet, onderneemt of opstart, trouw blijven aan jezelf. Dan voel je je goed bij wat je doet en kun je daar een succes van maken.

Als je niet kunt zwemmen moet je niet zomaar in het water springen

Als het helemaal niet goed voelt, moet je je gevoel dan negeren en onwetend in een heel diep gaat gaan springen? Omdat er 15 zogenaamd deskundigen staan te prediken dat we uit onze comfort zone moeten komen omdat alle oplossingen alleen daarbuiten te vinden zijn? Wat een bullshit!

Als je niet kunt zwemmen moet je ook niet in het water springen. Dan kun je beter eerst wat lessen nemen. Of juist helemaal niet. Want, waarom zwemmen als je veel beter bent in bergen klimmen? Het wordt anders toch veel te druk in die vijver.

Elk heeft zijn talent. En ik ben een groot voorstander van het ontwikkelen van die talenten. Dat gaat niet als we mensen buiten hun gevoel en buiten hun grenzen dwingen.

Daarom dit pleidooi. Blijf eens lekker ín je eigen comfort zone. Ga deze onderzoeken. Kijk wat bij je past en wat niet. En gooi overbodige overtuigingen alsjeblieft overboord.

Echte magie, die vind je in je comfort zone.

De Gans

magie

Niets meer missen? Volg De Gans ook op:

Wie is De Gans?

26 Replies to “De magie van de comfort zone”

 1. Rietepietz schreef:

  Volmondig mee eens. ik heb een stevige allergie voor dat soort kreten. Wat is er mis met een comfortzone, je prettig en comfortabel voelen is niet verkeerd, al moeten we allemaal wel eens net even buiten die grens omdat het even niet ander kan. Dat lukt dan meestal wel omdat op de achtergrond juist die comfortzone aanwezig blijft. En alleen als dat van jezelf uitgaat, niet omdat je het ” als goede raad” aangereikt krijgt. Zo krijg ik kromme tenen van al die zorgmanagers die me begrijpend vertellen dat ik, als mantelzorger, goed voor mezelf moet zorgen en vervolgens géén passende hulp te bieden hebben omdat ook mogelijk te maken.

  • Marije De Gans schreef:

   Ja leuk, die kreet. Lachwekkend ingezet bovendien. En dan krijg je info om er een keer uit te gaan als ‘dag voor de mantelzorg’, waar je geen tijd voor hebt want je geeft mantelzorg.

 2. Hersenspinsels schreef:

  Ik ben het helemaal met je eens, we trekken er vaak op uit met onze caravan en genieten van alles om ons heen. Verre landen en bungeejumpen etc een jaar door Australië trekken wat allemaal populair is bij de mens van nu, trekt me totaal niet. Als ik op instagram mijn natuur foto’s plaatst krijg ik ohhh en ahhh de mensen kijken niet meer om hen heen de pracht en belevenis ligt om de hoek van de straat.

 3. Hanneke schreef:

  Helemaal met je eens Marije, heerlijk stukje weer. Als ik me veilig voel (in die comfortzone) durf ik vanzelf ook stapjes erbuiten te nemen. liefs, Hanneke

 4. Anuscka schreef:

  Dat iedereen maar uit zijn of haar comfortzone moet komen, krijg ik hier – in mijn eigen knusse comfortzone – helemaal niet (meer) mee. Heerlijk! 😉

 5. Mirjam Kakelbont schreef:

  Dirk de Wachter heeft er een goed boek over geschreven: de kunst van het ongelukkig zijn. De man is psychiater – dat zie ik voor deze keer door de vingers (-: – maar ik werd wel blij van wat hij schrijft. Dat geluk najagen helemaal niet gezond is voor een mens. Elke dag je zegeningen tellen werkt averechts.
  Een hele geruststelling met wat een mens “tegenwoordig allemaal doet.”
  Die bucket-list heb ik voor de eeuwwisseling al overboord gegooid. Geef mij maar een fuck-it-list (excusez moi.) Gewoon lekker tegen de stroom in (-:
  Fijn om je blog te lezen!

  • Marije De Gans schreef:

   Oh ja, ik ben het zo met je eens! Ik heb ook eea over dat najagen van geluk gelezen. Als je ongelukkig wilt zijn moet je vooral proberen gelukkig te worden. Lieve groet,

 6. AnneMarie schreef:

  Er is maar een kleine groep mensen die echt buiten hun comfortzone kunnen treden en dan moeten ze het ook nog zelf willen. Heb zelfs een manager meegemaakt die zo ongelooflijk zijn best deed om buiten zijn comfortzone (kunnen) probeerde te werken dat het hem zijn nek kostte. Ontslag dus. Opgeblazen over zijn kunnen trad hij duidelijk buiten zijn comfortzone. Dat hij het zelf wilde vond ik prima maar dat hij ons ook pushte om het te doen kon ik niet uitstaan en lostte ook niets op.

  • Marije De Gans schreef:

   Zulke managers heb ik ook wel eens ontmoet. Ze gaan veel grenzen te buiten, ook die van de mensen ‘onder’ hen. Jammer dat dat de maatstaf is voor sommige bedrijven. Uiteindelijk stoten ze hun neus wel, maar ten koste van hoeveel….?

 7. Matroos Beek schreef:

  Mooi stukje alweer.
  Groeten vanuit mijn comfortzone. ❤️

 8. Kerst schreef:

  Hey Marije weer een Mooi stuk en verhaal onze comfortzone is onze grote tuin Kunnen wij ons terug trekken van de buiten wereld en dat jachtige gedoe zo nu en dan er even tussen uit en een hoop fietsen er zijn nog een Hele hoop mooie plekjes maar even genieten van het weer en tot de volgende blog een lieve groet Kerst hoi hoi

 9. shivatje schreef:

  Maar heel weinig mensen kennen hun eigen comfort zone, omdat ze eruit getrokken worden door anderen. Dan pas leef je niet en ken jezelf niet. Het is belangrijk om eerst je eigen comfort zone te leren kennen en als je dan een keuze zou maken om er uit te gaan dan kan je dat ook leren.
  Een goede tekst.

  Aum Shanthi

 10. Edward McDunn schreef:

  Veel mensen treden tegenwoordig buiten hun comfort-zone, door te willen of moeten presteren boven hun kunnen, om toch vooral carrière te maken. Want 3x per jaar met vakantie en die grote auto (liefst 2) kosten natuurlijk wél de nodige euro’s. Sommigen kunnen de druk niet aan, en krijgen een burn-out…was toch maar fijn in de comfort-zone gebleven.

 11. Anna berg schreef:

  Nu is het mijn beurt om het comfortzonig eens te zijn.

 12. Hennie schreef:

  Lieve Marije
  Wat heb je dat mooi verwoord, ik word er ook gek van, iedereen moet maar uit zijn/ haar comfort zone komen, wat een onzin allemaal. Blijf in jezelf geloven en volg je eigen comfort zone. Ik doe dat wel. Dankjewel knuffel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuws: De Gans exposeert!

Expositie

Marije De Gans

BLOG

polarisatiefilter

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: