De kleur van de ziel

Een aardig kritische noot heb ik vanmorgen …

Want….ik schaam mij soms waarover mijn eigen generatie zich vaak druk lijkt te maken. We weten allemaal dat ons klimaat verandert. Wij lezen regelmatig dat de bijen het erg moeilijk hebben terwijl ze zo belangrijk zijn voor het leven op onze aarde. We zien dagelijks de politiek worstelen met haar moeizame balans tussen geld en verstandig milieubeleid, en we vinden het best wel zielig voor de varkens dat hun staartjes afgeknipt worden omdat ze dermate dicht op elkaar leven dat zo’n klein krulletje nog beschadigd kan raken.

Dit alles registreren we echter terwijl we rustig ons voordelige speklapje in de koelkast vergeten zodat we het uiteindelijk weg moeten gooien, terwijl we ons met zijn allen waanzinnig druk maken over de discussie of Zwarte Piet dit jaar wel of niet egaal kachelzwart mag zijn en we vol overtuiging de discussie aangaan of ‘allochtoon’ een verboden woord moet worden of niet. We mogen onszelf zo langzamerhand wel eens afvragen: wat is nu werkelijk belangrijk?

Laten we nuchter zijn.

Het maakt onze aarde niet uit of Zwarte Piet pikzwart is of lelieblank met roetvegen. Het maakt haar ook niks uit welke taal wij spreken, welke woorden wij gebruiken om ons verstaanbaar te maken en of wij in Nederland wonen of in Australië, Afrika of China. En het maakt haar ook niet uit welke kleur al die mensen hebben die haar telkens overal op haar huid zo kietelen.

En eenmaal verbrand of begraven…ziet de aarde onze kleur al helemaal niet meer. Zij verteert onze zwartheid, onze blankheid, net zoals zij een bruine hond of een dalmatiër verteren zal en net zoals zij alle prachtige kleuren in de natuur verteert en laat verworden tot één zelfde massa. Zij verteert slechts ons rottend vlees en beenderen, om ze weer tot voedsel te laten dienen voor wat later groeien zal. Die uiteindelijke vertering is een onontkoombaar lot van al wat leeft.

Respecteer het leven

Dus waar maken wij ons nu nog druk over? We kunnen beter het leven respecteren. De aarde voorop, daar zij nog altijd  het werkelijke thuis is van ons allemaal. Wij geven haar weer door aan onze kinderen, wees daarom een beetje lief voor moeder aarde en geef haar wat meer respect. Laten wij tevens onze ziel aanpassen, van diep kachelzwart naar prachtig gekleurd van zwart naar wit, met grijs, zilver en goud en alles daartussenin. Een ziel waarin ruimte is voor alles en iedereen. Waar wij respect hebben voor de grond waarop wij groeien en bloeien, waarop wij respect hebben voor alles wat naast en met ons leeft.

De kleur van je huid of die van een ander? De woorden die je gebruikt om iets te classificeren? De plek waar je woont of wie je daarnaast wel of niet welkom heet? Dat is dus lekker helemaal niet belangrijk…

Kleur je ziel met alle kleuren die je vinden kunt. Kleur het leven. En kleur gedurende je leven de aarde.

De kleur van je ziel, die is belangrijk. Dus kleur haar mooi.

De Gans ♥

rainbow-436171_640
Bron foto’s: Pixabay

Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

12 thoughts on “De kleur van de ziel

 1. Van mij mag deze blog de hele wereld over. Waar zijn we in vredesnaam mee bezig. Nutteloze discussies terwijl we gewoon doorgaan met het misbruiken van de aarde. Mooi geschreven, hoop dat het iets teweeg brengt.

 2. Zo leef ik al heel lang… LEKKER LEVEN is mijn motto..
  Ik maak me niet zo druk meer hoor, zeker niet om dat soort futiliteiten.
  Iedereen mag zijn/haar leven invullen zoals hij/zij wil.
  Ik doe het ook op mijn eigen manier..

 3. Helemaal mee eens.
  Als ik me weer eens druk maak over een onbenulligheid brengt dat idee alles weer in het juiste perspectief.
  Je ziel, het leven en de aarde “kleuren” werkt alleen maar verrijkend!

 4. Ik word ook zo moe van die nutteloze discussies.. het gaat werkelijk nergens over en men maakt zich druk over dingen waar een normaal mens niet eens over na zou moeten denken.
  We zijn allemaal hetzelfde van binnen, misschien wordt het eens tijd dat we allemaal vanuit ons hart gaan leven..
  sjonge.. wat zou het dan mooi zijn hier op aarde!
  <3

 5. Mooi en goed geschreven. Het is inderdaad niet te begrijpen dat er mensen zijn, die zich overal druk om maken, en dan ook nog vaak onbenulligheden.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.