De geur van boeken

De paasdagen hebben wij dit jaar besteed aan het verhuizen van een deel van onze spullen

Terwijl iedereen om ons heen vrolijk eieren zocht, sjouwden wij met een piano, oude kasten, koelkasten, wasmachines, vaatwassers en vriezers. Van ons oude huis naar het huis van mama, van het huis van mama naar het nieuwe appartementje van ons buurmeisje dat gaat samenwonen en van het huis van mama op de kar voor de stort. Zo ging het twee dagen achter elkaar door.

De buren sjouwden allemaal mee. Een drukte van jewelste was het. Kasten werden ontbonden, de trap op gezeuld en weer in elkaar gezet, de piano wiebelde over het tuinpad naar binnen, koelkasten kregen een sopje en doos na doos met het opschrift ‘boeken’ verdween de trap op richting ons kantoor.

Toen iedereen weer aan het werk was of naar school, begon ik aan het uitpakken der dozen

Boek na boek verscheen in mijn handen. Boeken die ik een half jaar geleden al had ingepakt en waarvan ik sommige exemplaren best miste. Hoewel Wikipedia mijn beste vriend is, ben ik toch vooral van de papieren naslagwerken. Heerlijk vind ik het om deze weer een vast plekje te geven zodat ik ze op de gekste tijden van de dag kan raadplegen.

Ik ben een boekenwurm. Overal liggen stapels in ons huis, tot op het toilet aan toe. Ik zal eens geen letter kunnen lezen…dat zou ik vreselijk vinden. Vroeger, onder de douche, las ik alle shampooflessen keer op keer opnieuw, totdat ik alle eigenschappen en ingrediënten van buiten kende. Maakte niet veel uit in welke taal het was, ik kon er altijd wel wat van maken. Zonder geschreven woord geen blije Gans.

 

Ik houd van boeken

Toen de dozen waren uitgepakt rook het anders in huis

Een miniem verschil. Een heel zachte geur kuste mijn wangen en dreef her en der in mijn neusgaten. Het maakte mij tevreden, ontspannen. Het gaf mij rust.

Het was de geur van boeken. De geur van letters, zodanig samengesteld dat ze mij iets zinnigs leren, iets leuks vertellen, mij vermaken of een oplossing aandragen. In sommige gevallen roepen de antwoorden meer vragen op dan ik voor het betreffende antwoord had. En heb ik nog meer boeken nodig om mijn lust tot begrijpen te vervullen. Letters op papier, met de geur van meer weten, van lezen, van informatie en van ontspanning.

Maar het eerste wat ik vroeger met een nieuw boek deed, was mijn neus er in steken en diep inademen. Die geur van ongelezen inkt op glad papier, vermengd met de lijm van de kaft. Heerlijk! Ik kon er geen genoeg van krijgen. De belofte van al die woorden, letter voor letter afgedrukt op prachtig wit papier. Vooral Wolters-Noordhoff studieboeken roken ongeëvenaard zalig. Daar kan tegenwoordig nog geen blog, geen pc, geen e-reader tegenop!

Als het kon, gaf ik deze blog die geur mee. Maar tot die tijd zul je het met boeken moeten doen. Of zet een takje lavendel bij het scherm.

De Gans

De beleving van een open boek


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

All pictures in this log are found on Pixabay.

35 thoughts on “De geur van boeken

 1. Joepie, weer een raakvlak. Ik ben een echte boekenwurm, al sinds ik kind was. Meegekregen van mijn mama, wiens boeken allemaal boven staan te wachten in veel dozen. We hebben gewoon niet genoeg plaats, hebben zelf ook ontzettend veel boeken. We willen ze ook hebben, geven er soms teveel geld aan uit, maar kunnen het niet laten!
  Liefs xx

  1. Heb jij de mooiste en beste boeken die je ooit hebt gelezen ook in verschillende uitgaven?
   Hier ook dozen vol….en in ons oude huis zie je niet eens dat er überhaupt al veel weg is… Heerlijk he. Liefs xxx

  1. Nee, aan mij ook niet. Ook te zwaar en ik lees niet prettig op een beeldscherm. Geweldig om er dan voor te kiezen te bloggen, hahaha!

    1. Helemaal niet. Het is heerlijk. Alleen volg ik er zo veel. Dan mis ik wel eens iets en soms vind ik dat pijnlijk. Blogland is wonderschoon <3 Ik ben er graag.

 2. Ik ben het met je eens Marije: er gaat niets boven het lezen van lettertjes uit wijze boeken i.p.v. het ‘opnemen’ van lettertjes van allerlei digitale schermen… <3

  1. Boekenletters neem ik nog altijd beter op. Mooi zo, want op internet is altijd veel geschreeuw en weinig wol 😉 Dat scheelt dan toch weer he. Mooie dag en lieve groet <3

 3. De geur maar ook de ligging van het boek in je handen kan zo goed voelen. Laatst kwam ik een mooi gebonden exemplaar van een boek tegen op een rommelmarkt. De pocketuitvoering gaat nu de deur uit.

 4. Lezen, ik vind het heerlijk.
  Ben nu de serie van de reiziger aan het lezen..
  Dikke pillen !!
  En dan ben ik zo blij dat ik van die papieren boeken af ben.
  Geen geur kan tegen het lees gemak op van het eBook …. voor mij dan

  1. Ja dat ik me wel voorstellen. Misschien komt er ooit wel een geurfunctie bij. Dan is het helemaal een optimale beleving

     1. Soms zie ik ook commentaren van mijzelf terug ‘oei’… Maar ik had de boodschap begrepen hoor. Ik lees zonder geur ook prima 🙂

 5. Zo herkenbaar: de geur van boeken! Ja, ik ben ook diegene die in een boekwinkel de lucht opsnuift en me nog net kan inhouden om daar niet ter plaatse mijn neus te steken in het door mij gekochte exemplaar. De hele weg terug naar huis verheug ik me op die lekkere geur. Het is de geur van belofte, van verbinding en van wegdromen. Zalig!

 6. Er gaat niets boven een boek in je handen te voelen en de geur ervan.
  Zo maak je precies contact met de schrijver – schrijfster.
  Aum Shanthi

 7. Zalig dat snuiven in een boek. Dat doe ik ook altijd…. een geur om van te genieten, samen met je ogen en je gevoel. Ook het papier kan fijn aanvoelen, Een ware zintuiglijke beleving.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.