De day after

En dan zijn de verkiezingen weer voorbij. De redacties van kranten en websites hebben de hele nacht doorgewerkt om een zo actueel mogelijke uitslag te kunnen bieden. In en buiten Nederland wachtte men in spanning af wat er zou gebeuren. In dit artikel wijd ik er voorlopig mijn laatste aandacht aan.

Ooit was ik een politiek dier. Voor een partij die nu een heel aardige overwinning heeft behaald zat ik in allerlei commissies, stond ik op de lokale kieslijst en voerde ik campagne. Ik ben zelfs nog een tijdje bestuurslid geweest in een nogal grote stad. Ik volgde cursussen, woonde allerhande discussies bij en ging naar alle mogelijke congressen. Heerlijk vond ik het. Mijn ideeën delen met een groep mensen, bediscussiëren en verfijnen en dan uiteindelijk onze standpunten samen in den lande voor het voetlicht brengen.

Maar toch is het niets voor mij. Met een lijf wat niet altijd wil en een behoorlijk gebrek aan energie ben je niet zo betrouwbaar om in te zetten als het er op aankomt en bovendien ben je als individu met je mening altijd ondergeschikt aan de ideeën van de partij. Dat betekende dat ik ook campagne moest voeren over zaken waar ik niet geheel achter stond. Door polarisatie in het politieke landschap, maar ook door veranderingen bij mijzelf en in mijn idealen werd dit steeds meer een breekpunt en zo beëindigde ik afgelopen jaar mijn lidmaatschap. Ik heb er dit keer dan ook niet op gestemd, al gun ik ze de winst van harte en heb ik ze gisteravond ook al meteen gefeliciteerd.

Op mijn manier draag ik nu, zonder de beperkingen van een politieke achtergrond, mijn ideaalbeeld uit. Mijn dromen van een mooie wereld met liefde en respect voor elkaar. Een ideaal waarin alle mensen van elkaar mogen houden en verschillen zijn om van te leren en te groeien. Een ideaal waarin mensen van de aarde houden en alles wat daarop leeft respecteren.

Ik zie hoop op die betere wereld.

Hoewel er één partij met ideeën en een houding waar ik persoonlijk werkelijk van gruwel een vier of vijftal zetels heeft gewonnen, kan ik toch wel concluderen dat de meeste mensen hebben gekozen voor hoop en niet voor wanhoop. Ik zie geen overtuigende meerderheid voor rechts populisme, waar sommigen voor vreesden. Een Trumpcatastrofe is met deze uitslag in mijn ogen bepaald niet aan de orde.

Sterker nog; als ik heel grof kijk, dan zie ik eigenlijk een heel evenwichtige uitslag. Het klopt, er zijn veel partijen waardoor het beeld versplinterd lijkt. Er zijn er zo veel dat ik nog steeds niet weet of ik mijn meters breed stembiljet weer in goede staat heb weten op te vouwen. Maar tussen bepaalde partijen zijn de onderlinge verschillen in idealen niet onevenredig groot. De manier van communiceren, visie uitdragen en het type contact met kiezers, daar zie ik een veel groter verschil.

We moeten nu verder.

Als iedereen wat water bij de wijn kan doen, als we met elkaar begrijpen dat politiek in een democratie als de onze een kwestie is van compromissen sluiten, waarin een onderhandelaar er natuurlijk zoveel mogelijk naar het idee van de eigen partij uit probeert slepen, dan kunnen we ook proberen wat minder zwart-wit naar de politiek te kijken. En zeker met meer hoop.

Ik neem aan dat iedereen die gisteren naar de stembus is geweest dit heeft gedaan met de overtuiging dat hij in een prettiger wereld wilde leven. In mindere, of misschien meerdere mate beredeneerd vanuit zichzelf en eigen ervaringen. Ik hoorde geluiden over een wereld waarin men rekening houdt met elkaar en waarin wij zij die dat niet doen wijzen op hoe het beter kan. Een wereld met sympathie, maar geen antipathie. En wereld van gelijkgestemden. Een wereld van acceptatie. Een wereld van houden van.

Dat geeft mij weer stof tot schrijven.

De Gans

Pictures found @Pixabay


Volg je Mooi Leven, by De Gans al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram, landt soms op Twitter en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest

 

13 thoughts on “De day after

 1. onder het mom van ‘hoop doet leven’ moeten we het maar weer afwachten…

  Zo jammer dat jij niet partijvoorzitter bent dan had Rutte nu het nakijken gehad.

  xxx

 2. Ik ben niet blij met de uitslag dat de VVD weer de grootste geworden is, maar ze hebben wel een aantal zetels verloren. Grootste winst is dat de idioot met dat geblondeerde haar niet de grootste geworden is. PvdA is afgestraft omdat ze niet voor de arbeiders zijn opgekomen en dat is terecht.
  Nederland heeft niet massaal voor “de haat” gekozen of voor een massale verharding en dat geeft iedere burger hoop.
  Zonnige groet

  1. Ik was erg anti vvd, maar de pvv overtreft dat ruim. Ik ben blij dat de groene en linkerkant wat heeft gewonnen. Het is ongeveer zoals ik had gedacht. We zullen zien wat voor formatie ze gaan breien. Heel zonnige groet terug!

 3. Een hele lap om te lezen en eigenlijk is er niks veranderd…maar de keuze is gemaakt nu kunnen we weer mopperen.
  Het filmpje bij mij zou een mooi voorbeeld voor de mensen kunnen zijn.
  Groetjes en fijne dag

  1. Nee, veel is er niet veranderd, alleen her en der wat meer uitgesproken keuzes. Het wordt een spannende tijd nu met de formatie.
   Anders post je een link naar het filmpje hier? Kunnen de mensen direct even doorklikken.
   Jij ook fijne dag! Groetjes,

 4. Mooie foto, ergens op het internet zwerft een foto met Afrikaanse kinderen in een cirkel met hun blote voeten naar het midden gericht.

  Deels ben ik blij met de verkiezingsuitslag.
  Deels ben ik er mij van bewust dat de onderhandelingen moeilijk zullen zijn.

  Democratische groet,

  1. Ik heb zo’n foto aanvankelijk letterlijk gepost. En ook eentje met een witte en een bruine hand. Maar toen ik het in preview bekeek vond ik het op de een of andere manier vond ik toch onecht overkomen.
   Ik ben ook nog met een logje bezig waar ik een foto van een dikkere vrouw voor zoek, zonder gezicht want dat vind ik niet kies. Maar die vind ik ook nergens. Als je van die CCO foto’s afhankelijk bent moet je soms een beetje water bij de wijn doen.
   Eerst wilde ik een collage maken van alle logo’s van de deelnemende partijen. Maar dat was ook al lastig met al die logo’s. En een hoofd van Wilde Wilders op mijn weblog zag ik ook niet zitten.
   Ik voel me net zoals jij over de uitslag. Het zal een interessante tijd worden.
   Ambivalente, maar wel hoopvolle groet,

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.