De Boodschap

boodschap

Op Instagram schreef ik vanmorgen deze boodschap:

“De natuur is groots en oppermachtig. En ze nodigt ons nu onmiskenbaar uit om eens goed naar ons en onze maatschappij te kijken:
Doen wij er verstandig aan door te denken dat pure economische groei zaligmakend is? Geloven we werkelijk dat deze ons onkwetsbaar maakt? Is het wijs te investeren in korte termijn oplossingen en goedkope productielijnen heel ver weg? Zorgen we echt goed voor elkaar? Zíen en horen we elkaar nog wel?

Of kunnen we het beter anders aanpakken?

Geld is handig. Een gezonde economie heeft voordelen. Maar zonder goede gezondheid, liefde en zorg voor elkaar hebben wij er geen cent aan. Dit is de boodschap die ik op alle manieren voel doordringen.

Laten we deze weken gebruiken om goed te begrijpen wat de lessen zijn die wij uit deze situatie kunnen halen. Hoe wij de wereld weer liefdevoller, wijzer en mooier kunnen maken. Met elkaar. En voor elkaar.”

Al jaren bekruipt mij het gevoel dat wij mensen er niet goed aan doen om zo te focussen op geld,
op economische groei en de mens als individu

In veel van mijn stukken is dit terug te lezen. Ik heb van jongs af aan zorgen gevoeld wanneer ik naar de ontwikkeling keek die de wereld om mij heen doormaakte. Ik kon het niet rijmen met de boodschap die ik, diep binnen in mijzelf voelde, over wat er werkelijk van ons mensen wordt gevraagd.

In onze huidige situatie zie ik een indringende boodschap om te veranderen. Om niet de nadruk te leggen op winst, omzet en dientengevolge een productie van lage kwaliteit in lagelonenlanden. Daarentegen voel ik nu juist de opgave om te focussen op een leefbare wereld, waarin er voor elk wezen, mens, dier, of groen, ruimte is. We komen uit een samenleving waarin het menselijk welzijn absoluut ondergeschikt leek aan een groeiende welvaart. En ik denk dat we nu een, nu nog relatief zachtzinnige (!!) aanmaning krijgen om te veranderen.

De welvaart en groei die wij nastreven, bestaat niet

Die past eenvoudigweg niet op onze aardbol. Ergens is het einde en dat einde komt op rasse schreden naderbij. De laatste jaren hebben wij dat, zeker in hier Groningen, op elke denkbare wijze gevoeld.

De aarde protesteert tegen ons misbruik. De natuur laat ons zien wie de sterkste is. Met geld kunnen we onderzoek financieren, we kunnen zorg optimaliseren. Maar onsterfelijkheid kopen kunnen we nog altijd niet. Daarbij komt een aanzienlijk gedeelte van al onze rijkdom terecht op plekken waar niemand er iets goeds mee doet.

Aan alles komt een eind. Ook aan deze periode. Ik hoop dat we deze maanden kunnen gebruiken om na te denken over hoe wij onze wereld willen invullen en hoe wij deze aan onze kinderen, die de dans grotendeels lijken te ontspringen, door willen geven.

Zorgen voor elkaar, initiatieven om te helpen, omkijken naar elkaar….

Elk nieuwsbericht is doortrokken van samen leven, vergezeld door de rust en de ontluikende lente, waarin de vogels, zich volledig onbewust van ons drama, hun liederen door de bomen laten schallen.

Laten we deze wereld van liefde, zorg en meer natuur, weer omarmen.

De boodschap is voor mij volkomen helder.

De Gans

boodschap

Wil je niets meer missen? Volg mij dan ook op:
&

Wie is De Gans?

HELP JE MIJ MET HET WINNEN VAN EEN FOTOWEDSTRIJD?

Op de homepage staat een foto waarmee ik deelneem aan een wedstrijd. Je kunt me helpen winnen door op deze foto te stemmen. Wil je helpen? Klik dan hier om je stem uit te brengen.

18 Replies to “De Boodschap”

 1. Mirjam Kakelbont schreef:

  Ik ben het al jaren met je eens (-: Dit kabinet denkt dat je geld kunt eten. Grondstoffen voor medicijnen komen uit China en India, omdat “het zo goedkoop is.” Vanwege de lockdown in beide landen, lag/ligt de productie van veel medicijnen stil.
  Oprecht hoop ik op een keerzijde in de wereld. Dat in mensen overal iets ontwaakt. Iets kleins kan tot iets groots doen leiden. Kijk maar naar Gretha. Met elkaar kunnen we het!
  Mijn wereld is weinig anders dan anders….
  Lieve groet ♥

 2. Hersenspinsels schreef:

  Een mooi blogje geschreven over hoe jij en nog vele andere deze Corona crisis beleeft en ziet. Ook ik hoop dat de mensen gaan omkijken en zorgen voor elkaar. De dankbaarheid die daar uit voort vloeit zal dan hopelijk uitgroeien in meer bezinning en liefde voor elkaar.

 3. Dirk schreef:

  De boodschap achter je goed geschreven tekst begrijp ik helemaal.
  Maar als ik het egoistisch gedrag van vele mensen zie, dan besef ik ook dat onze beschaving, onze weelde en luxe, eigenlijk maar een heel dun laagje vernis is…
  Er is nog héél veel werk te verzetten om dat ik-gevoel in onze maatschappij weg te werken.

  • Marije De Gans schreef:

   Daar heb je absoluut een punt. Maar als ik heel eerlijk ben zie ik nu veel mensen die juist meer om een ander denken dan ik ooit had gedacht. Misschien hangt het ook af van de locatie waar je woont. Ik zie niets dan zorg en aandacht voor elkaar. Maar dat is misschien ook wel omdat ik me verre houd van mensen die ik niet sociaal vind 😀 Dat kan heel goed zo zijn 😉
   Ik heb in elk geval goede hoop, dat met hard werken een hoop bereikt kan worden in onze wereld.

 4. Anuscka schreef:

  Ja, wat heb je nu werkelijk nodig? Als iedereen daar de komende weken, maanden dat we ‘stil’ staan eens serieus over na zou denken, dan gaat de wereld er écht anders uitzien. Ik volg je helemaal (maar dat weet je 😉 ) XX

 5. Myriam schreef:

  I couldn’t agree more!! Mooie uitnodiging.

 6. shivatje schreef:

  Nu even niet omarmen maar alles met liefde doen. En jezelf niet vergeten.
  Een warm geschreven blogje.

  Aum Shanthi

 7. Esther Cuyvers schreef:

  Lieve Marije,

  dit is een klaar en heldere blog, een blog die ik ook al wenste te schrijven maar eerlijk gezegd nog niet durfde te schrijven…

  dankjewel, dankjewel voor deze blog, ik ga hem delen en blijven delen!

  Liefs en met veel liefde!
  Esther

 8. Karel schreef:

  een prachtig schrijven Marije
  wat denk je , zou de huidige ellende de mens tot inkeer gaat brengen
  ik hoop het van ganser harte , maar heb er bedenkingen over , helaas

 9. Matroos Beek schreef:

  Heel mooi Marije. Het is een vreselijke tijd. Ik kan het bijna niet bevatten. Tijd voor diepe bezinning over onze levenswijze. Tijd voor verandering. Veel liefs en draag goed zorg voor jezelf en je dierbaren ❤️

 10. M e l o d y schreef:

  ik zeg maar zo. Ik zeg even niks. En jij snapt dat wel

 11. Kerst schreef:

  Een mooi stuk gesreven Marije Ben het volkomen met je eens maar de wereld Kunnen wij Met zijn tweeties niet veranderen dat zie je wel hoe er gehamsterd word China licht op zijn rug maar de wereld nog veel Meer en waar is het einde dit is volgens mij nog maar het begin pas goed op je gezin een Hele lieve groet Kerst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuws: De Gans exposeert!

Expositie

Marije De Gans

BLOG

vaderdag

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: