De basis van mijn zijn is dat ik niet weet of ik ben

‘Ik weet niet of ik ben’?

Dat klopt. In de basis heb ik er werkelijk geen idee van om eerlijk te zijn. Weet jij of jij bent? Je zou kunnen zeggen ‘ik adem, dus ik leef’, of ‘ik zie dus ik ben’, of, zoals Descartes meende ‘ik denk, dus ik ben’¹. Maar in hoeverre is het ademen, zien, of het uitvoeren van andere activiteiten een bewijs voor mijn zijn?

Ik weet het niet. Ik ben er recentelijk achter gekomen dat ik 0,0 idee heb van het leven. Uiteraard heb ik er zo mijn ideeën over. Die deel ik veelvuldig op mijn blog. Maar toch blijft het gissen hoe het werkelijk in elkaar zit. Misschien ben ik er ooit niet meer zonder ooit geweten te hebben dat ik was. Dat lijkt me echt een gruwelijk idee.

Poppenspel

Soms voelt het leven als een poppenspel. Zoals ik vroeger mijn legopoppetjes van alles liet beleven, zo lijkt het werkelijke leven ook te verlopen. Doorgaans gaat het goed, loopt alles lekker en ben ik tevreden. Maar soms zit het ongelofelijk tegen, werkt mijn lijf niet mee en gebeuren er tegelijkertijd allerlei dingen die ik op dat moment nou net graag níet zou willen laten passeren. Net alsof ons leven is overgeleverd aan de grillen van een kleuter die met poppen speelt. Het ene moment wandel je neuriënd een parkje rond, het volgende moment is alles in je leven uiteengereten. Alsof een gillende kleuter met stampende voetjes een driftbui over je laat komen omdat hij niet wil stoppen met spelen om handjes te wassen en te gaan eten. Onherstelbaar beschadigd is de gebeurtenis, zijn je spulletjes, je auto, of zelfs je huis. Is in sommige gevallen je leven…

De basis van mijn zijn is dat ik niet weet of ik ben

Ik heb besloten elke dag ergens van te genieten.

Dat betekent niet dat ik over alle moeilijkheden heen ga stappen. Maar die heel kleine momenten, die zijn zo waardevol. Juist die momenten vergeet je, omdat ze zo vanzelfsprekend zijn, terwijl die juist ooit je grootste gemis zullen worden.

In mijn leven zijn tal van drastische wendingen geweest, dikwijls in gang gezet doordat iemand die ik liefhad, plots verdween of stierf. Het terugdenken is dan niet aan de grote, geniale gebeurtenissen, maar juist aan de manier waarop diegene keek, de afwas in de machine stopte, of telkens opnieuw met dezelfde grappen op de proppen kwam.

Het zijn de kleine dingen die het doen…

Ooit gezongen in een muziekstijl die de mijne echt niet is, maar zulke ware woorden. En het geeft precies de waarde in het leven aan. Niet dat grote huis, maar wel dat ene hoekje waar een bepaalde bos bloemen zo mooi uitkwam, door iemand die je liefhad met zorg geschikt. Niet die grote auto, maar wel de manier waarop je onderweg een kop koffie nam en samen naar de wolken staarde. Een jasje dat altijd aan dezelfde haak van de kapstok hing of altijd dezelfde manier van tandpasta wegzetten…

Voor mij is mijn wereld zoals ik hem zie.

En in die wereld ‘ben’ ik zoals ik ben. En of dat echt zo is, dat is van geen belang. Ik kijk naar de kleine dingen. En ik wil zo min mogelijk mensen kwetsen. Naar de mopperige blik van mijn oude je-weet-wel-kater, die door een oorprobleem altijd sacherijnig kijkt, maar ondertussen zo heel lief is. Ik heb het gevoel dat hij het niet meer bijzonder lang zal maken, dus daarom geniet ik nu even extra van zijn geknor en zijn kopjes, voel ik de warmte van zijn grote poezenlichaam op mijn schoot. Net zoals ik geniet van mijn kleine gezin, van mijn twee mannen, mijn Lief en mijn Zoon van Zes. Hun identieke loopje, met de linkerschouder iets omhoog. Hun droge bèta-grappen, waar ik als alphamens veel lol om heb. Onze wandelingen in de natuur en onze activiteiten met vrienden. Het gepruts elke week weer om een boodschappenlijst in elkaar te dokteren zodat we gezond maar wel lekker eten.

Daar geniet ik van op dit moment.

Dat is realiteit. Nou ja, in elk geval de mijne….

De Gans

De basis van mijn zijn is dat ik niet weet of ik ben

 

1: origineel “Cogito ergo sum“, een van de Franse filosoof René Descartes werd een belangrijke basis voor de westerse filosofie.
‘Je pense, donc je suis’ (Discours de la Méthode uit 1637), ‘Ik denk, dus ik ben’ (uit de Principia Philosophiae uit 1644). 

 


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

Bron foto’s: Pixabay

19 thoughts on “De basis van mijn zijn is dat ik niet weet of ik ben

 1. Wat heerlijk, zoals je die kleine geluksmomentjes beschrijft. Zo echt mooi, zo puur. En de kat, ik ben ervan overtuigd dat die daar net zo van geniet. lieve groetjes, Hanneke

 2. Het verbaast me hoe vaak ik me in jouw blogs herken. Knap zoals je alles onder woorden weet te brengen. Mijn hoofd zit altijd voor geeltjes (je weet wel: die memo-briefjes) waar niets meer bij kan…
  Van elke dag “moeten” we iets maken. Tenminste, als we verstandig zijn (-:
  Lieve groet.

 3. Eckhart Tolle heeft in z’n boek ‘Een nieuwe Aarde’ het beroemde motto van Descartes als volgt benaderd:
  …De 17e-eeuwse filosoof René Descartes maakte destijds wel ’n fundamentele vergissing met z’n beroemde motto: ‘Ik denk, dus ik ben’. In plaats van de diepste waarheid ontdekte hij de wortel van het EGO, maar dat wist hij niet. 300 jaar later zag de filosoof Jean-Paul Sartre dat z’n voorganger iets over het hoofd gezien had. Hij redeneerde: het bewustzijn dat zegt ‘Ik ben’, is niet het bewustzijn dat denkt. Wat bedoelde hij daarmee ? Als je je bewust bent dat je denkt, maakt dat bewustzijn geen deel uit van het denken. Het is ’n andere dimensie van bewustzijn. En het is dat bewustzijn dat zegt: ‘Ik ben’. Als er niets anders in je was dan gedachten, zou je niet eens weten dat je denkt.. ❤

 4. Als je kan genieten van de kleine dingen geniet je meer als dan je wacht op de grote momenten.
  Zoals nu het weertje…das genieten 😉
  Groetjes en geniet je dag

 5. Jij beschrijf hier nou precies waarom het zo onbeschrijflijk belangrijk is vanuit je ♥ te leven en alle emoties te ervaren zoals ze komen, beide soorten horen erbij omdat ze onlosmakelijk aan elkaar vergroeid zijn. Het 1 kan onmogelijk zonder het ander bestaan.

  -x-♥

  1. En eigenlijk slaat het hele stuk nergens op. Heel vaag en goed onder woorden brengen lukte niet. Dus heb ik dit gemaakt. Soms vraag je het je echt af hoe het in elkaar zit he. Liefs xxxx

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.