Dahaag Sinterklaasje

Is Sinterklaas al weg?

Vanmiddag kwam ons Kuiken uit school met de vraag of ik had gezien dat Sinterklaas weggegaan was.

‘Nee’, was mijn antwoord, ‘Hij vertrekt met stille trom’.

Dat vond mijn zoon níet kunnen.

Sinterklaas wordt met alle egards onthaald, hartelijk publiekelijk ontvangen en hij en zijn pieten krijgen wekenlang alle aandacht. Wij schreeuwen onze wensen uit, zijn gepikeerd als het niet exact is wat wij voor ogen hadden en zijdelings krijgen de kinderen ook nog alle discussies over de eventuele toelaatbaarheid van de huidskleur van Zwarte Piet mee. Denk niet dat onze zoon ook maar iets ontgaat: een Piet die het ene jaar zwart is, het jaar daarop okergeel en dan ineens geen schmink meer draagt is ook voor een kleuter, in elk geval die van ons, hoogst idioot en bovendien ongeloofwaardig. Toen hij drie jaar was gilde hij het ’s nachts uit van de nachtmerries over Clownspiet. Het maakt hem verder overigens totaal niets uit welke kleur die pieten hebben, maar een beetje meer constanter en minder afschrikwekkend graag.

Al met al vind ik ons niet zo netjes eigenlijk.

Want ons Kuiken heeft gelijk: wij behandelen Sinterklaas niet zo aardig momenteel. Ik vind het een wonder dat die Goedheiligman onze kant überhaupt nog uit komt. Wij bekritiseren zijn knechtenkeuze, wij discrimineren zijn Pieten (zwart mag niet, wit mag niet, gekleurd mag niet….hopeloos!), wij onthalen hem in opperste staat van paraatheid en beveiliging, wij eisen gulle giften, zetten onze schoenen wekenlang en als wij al die giften dan ontvangen hebben, uiterlijk vijf december, dan mag hij met stille trom de zesde van de maand vertrekken. Niet hartelijk uitgewuifd, niet lief nagezwaaid of toegezongen en -gedanst en met evenveel bombarie als tijdens zijn intocht door een aardige burgemeester  zorgvuldig naar zijn boot begeleid.

Misschien dat het volgend jaar weer een beetje netter kan. Een beetje beter opgevoed. Wij dan, de volwassenen. Dan zijn wij tenminste weer een voorbeeld voor ons kroost. Scheelt in de opvoeding 🙂

De Gans

saint-nicholas-536304_1280-1
Daaaag Sinterklaasje!
Bron foto’s: Pixabay

Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

4 thoughts on “Dahaag Sinterklaasje

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.