Buitenleven to the maxx

Buitenleven
Rododendron in bloei

Buitenleven

Sinds we hier wonen is elke dag mooi. Natuurlijk blijf ik leven met mijn eigen zelf en gaat dat leven zo nu en dan een heel andere kant op dan ik had verwacht, maar de omgeving waarin je als mens leeft kan zo belangrijk zijn. En dat geldt overduidelijk ook voor mij. In positieve of in negatieve zin. In deze log neem ik jullie mee in ons buitenleven à la Gans. Een kijkje binnen en buiten ons huisje. 

Keuzes maken

De keuze om terug te gaan naar het Noorden is de juiste gebleken. Het is toch altijd spannend om zo’n ingrijpend besluit te nemen als gezin. Ook al is het geen grensoverschrijdende emigratie, een klein land als Nederland kent toch aardig grote verschillen onder en boven de rivieren. En ik heb toch 20 jaar van mijn leven in het zuiden gewoond.

Sommige mensen mis ik dan ook echt. Maar het weegt niet op tegen al die lange ritten naar vrienden in het noorden en bijna onze hele familie. Ritten die voor mij nog altijd te zwaar zijn. Dat we de meeste dierbaren weer wat vaker kunnen zien, en ons echt thuis mogen voelen, dat is voor ons ongelofelijk belangrijk. En echte vriendschappen, daarbij speelt afstand echt geen rol.

Beesten

Als je niet van beesten houdt, of van groen, dan is onze plek not the place to be. Om het zo maar te zeggen. In een rieten dak verschansen zich talloze miniatuurschepselen. Van spinnetjes tot torretjes en natuurlijk een vleermuis… Buiten trippelen de reeën rond onze tuin en kruist ’s avonds soms een vos mijn pad, of vliegen de eenden net niet tegen mijn wangen aan, wanneer ze luid kwakend onze vijver opzoeken. Over de gigantische zwerm bijen heb ik al eerder uitvoerig geschreven. Het gaat overigens goed met het volkje!

Geschenk

Voor mij is dit alles een geschenk. Elke dag opnieuw, zeker nu het lente wordt. De kleuren, de geuren en de geluiden van de beesten buiten. Gezoem van hommels om een struik, geflierefluit van allerhande vogeltjes. Het miauwend gegier van buizerds die boven mijn hoofd rondcirkelen, of in het donker het geblaf van een ree. Heb je dat laatste weleens gehoord? Of een fiepend kalfje? Het kan heel apart klinken als je niet weet wat het is. Maar herrie maken dat kunnen ze, die reetjes¹.

Rust

Deze week wonen we één jaar onder dit dak. Een dak dat we grondig hebben gerepareerd, tegelijk met een nogal intensieve verbouwing op de bovenverdieping. Nu het klaar is, geeft dat rust. We kunnen ons nu, voor het eerst sinds 3 jaar, weer oriënteren op dat waar we echt van genieten. Het buiten zijn, het prutsen in de tuin, het opzoeken van mooie plekjes en kunst. Lekker wandelen, of gewoon thuis zijn. Want ik merk dat ik, tegelijk met het vrede vinden in ons huis, ik ook vrede vind in mijzelf. Ik ben minder uithuizig, geniet van het hier zijn en van de rust.

Hieronder wat plaatjes van de afgelopen weken. In en rondom ons huisje:

 

Buitenleven
Stilleven bij de kruidentuin. Echt zo’n buitenleven plaatje vind ik.

 

Buitenleven
Ik houd van spullen met een verhaal. Een heel oude tafel die we pas vonden in Orvelte staat nu in onze woonkamer. Erop een oude kandelaar, compleet met snuiter, die ik in een antiekzaak in Smeerling vond en een oud, geslagen koperen bord uit een tweedehandswinkel in Valkenburg.

 

Buitenleven
Op het gras de tipi van mijn Lief van vroeger. Nu voor onze spruit.

 

Buitenleven
Het ‘melkkrukje van Mama’ staat al jaren in onze slaapkamer. Ook hier met wat lavendel erop. Het groene kastje komt, zoals bijna alles in ons huis, uit een tweedehandswinkel.

 

Buitenleven
De regent twinkelt op de aardbeienplantjes.

 

Buitenleven
Lavendel: net zoals munt vind ik dit kruid onmisbaar. De schaal is natuurlijk een kringloopvondst.

 

Buitenleven
Schaapjes op de dijk… Lange velden vol blatende, wollige liefheid.

 

Plateautje in onze nieuwe badkamer. De kandelaar vond ik in mijn studententijd in een kringloopwinkel. De spiegel was van Mama, het plankje komt nog uit onze keuken in Brabant. De komvormige wastafel met oude kraan kochten we in januari via Marktplaats. Een passend samenraapsel, precies wat we wilden in ons huis.

Inspiratie

Bovenaan de pagina staat de rododendron in bloei. In de zijtuin fleurt hij alles op en natuurlijk mag hij in deze log niet ontbreken. In het hoekje erachter staat een ons dierbaar beeld. Hoewel ik heb gemerkt dat ik definitief moet leven met een lijf wat niet altijd wil en met een ‘chronische hersenschudding’, is de plek waar je je met zo’n lijf en hoofd bevindt, wel degelijk van groot belang. Ik hoop dat ons verhaal anderen inspireert om ook hun leven te volgen en niet meer te kiezen voor de razende tredmolen van alledag. Een tredmolen die je soms van heel belangrijke momenten in het leven berooft.

Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. En dat gaat meestal beter.

De Gans

 

1: klik hier om het geluid van een blaffende ree te beluisteren.

 

Niets meer missen? Volg De Gans ook op: 
  

Wie is De Gans?

40 Replies to “Buitenleven to the maxx”

 1. Hanneke schreef:

  Wat een heerlijk thuis Marije. En met een vleermuis, geweldig. En het voelt zo volop ‘levend’ allemaal. liefs, Hanneke

 2. Diana Drees schreef:

  Mooi omschreven…. beschreven.
  Foto’s maken er een fijne kijk bij. Fijne blog. ( Ooit zelf gewild….maar niet van gekomen )
  Met plezier jou verhaaltjes gelezen. Van de foto’s genoten.

  Lieve gr.
  Diana

 3. M e l o d y schreef:

  Het is wel om jaloers op te worden maar gelukkig zit ik zo niet in elkaar en ben ik alleen maar heel erg blij dat jullie dit mocht overkomen en wens ik jullie van <3-e toe dat dat ook altijd zo zal blijven.

  <x xxx

 4. Anna Berg schreef:

  In dit logje kan ik me helemaal vinden. Ook hier het roer omgegooid, zij het op onze plek sinds 31 jaar. Ik wil hier oud worden maar op een rustig, zelfgekozen ritme. En dat bevalt me zeer. Jouw plek kan me ook wel bekoren. En … we hebben dezelfde tijdschriften op onze tafeltjes liggen. 😉

 5. Liesbeth schreef:

  Prachtig plekje, mooie kleuren, het genieten spat er vanaf

 6. Anuscka schreef:

  Wat ziet het er allemaal heerlijk knus uit! Zo’n fijne omgeving kan je inderdaad niet anders dan goed doen

 7. rebbeltje schreef:

  Heerlijk als het plekje waar je woont je je eigen thuisvoelt…
  Groetjes

 8. Vlinder schreef:

  Mooie foto’s en mooie blog. Ik heb al wat vaker blaffende reeën gehoord. Een apart geluid. Erg mooie beestjes. Bij ons in WO (België) is het een kwestie van wanneer in plaats van of we ze daar een keer gaan zien. Op waarnemingen.be zie ik al vier individuën gespot niet ver van ons vandaan. Ik kijk uit naar de tijd dat ik daar permanent kan gaan wonen.

 9. shivatje schreef:

  Ik lees een levendige vrouw.

  Aum Shanthi

 10. Judy schreef:

  Wat een heerlijke plek lijkt me dat, Marije! Ik word er gelukkig van als ik het lees!

 11. Hennie schreef:

  Lieve Marije
  Wat een enthousiasme in deze blog wat heerlijk om te lezen, het was wel eens anders. Je bent thuis dat voel ik aan je schrijven, heerlijk voor je. Je geniet, je bent vrolijk en voelt je war beter. Ik wens je veel rust toe in dit prachtige huis, rust voor lichaam en geest. Blijf zoals je bent puur en geniet.
  Liefs Hennie

  • Marije De Gans schreef:

   Lieve Hennie, Dank je wel! Ik kom stukje bij beetje weer helemaal terug bij mezelf. Zoals ik van oorsprong was. Dat stukje is denk ik in Groningen blijven liggen toen ik jaren geleden naar het zuiden trok. Dank je wel en hele lieve groeten, xx

 12. schrijfsels schreef:

  Prachtige plek daar bij jullie!

 13. Edward McDunn schreef:

  Het is goed voor te stellen, dat je daar geniet Marije, het is je van harte gegund hoor.

 14. minoesjka2 schreef:

  Wat een heerlijk plekje lijkt me dat waar jullie wonen …….. en ja, al die kleuren, geuren en geluiden maken mij ook blij in het voorjaar.

 15. Prachtig, wat een sfeerplaatjes! Ik kan me voorstellen, dat je je thuis voelt en geniet van alles om je heen.

 16. Matroos Beek schreef:

  Een heerlijk nest!

 17. Fijn dat jullie nu echt kunnen gaan genieten van jullie prachtige plekje.
  De foto’s zijn erg mooi!

 18. Viviane schreef:

  Als gaat het niet gaat zoals je zou willen, het gaat jou en jouw gezin blijkbaar héél goed. En dat stemt mij gelukkig!.

  • Marije De Gans schreef:

   Wat lief gezegd Viviane. We hebben ons plekje gevonden. En leren dat niet alles gaat zoals je van te voren bedenkt, verwacht of waar je op in speelt. Dat geeft ook weer mooie kansen. Dank je wel.

 19. Kerst schreef:

  Hele mooie foto’s en een prachtig verhaal Marije en een heel mooi plekje lekker genieten daar Met je gezin een Hele lieve groet Kerst

 20. omabaard schreef:

  Wat knap én geweldig dat je dit kan en mag schrijven.
  Ik lees een mooie romantischer log over super gezellig en fijn wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuws: De Gans exposeert!

Expositie

Marije De Gans

#HOUDAFSTAND

BLOG

Leeggegoten

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: