Wil jij een Bucket List?

Het leven.

Soms overvalt het mij nogal. Met een enorme snelheid en daarmee van mij een flexibiliteit verlangend, eisend, die ik soms bijna niet geven kan.
Het is zo belangrijk om elke dag bewust te genieten. Om een aantal punten voor jezelf aan te wijzen waar je blij mee bent. Zodat je niet de focus hebt op dat wat je energie kost of angstig maakt. Zonder de lat enorm hoog te leggen en jezelf allerlei doelen te stellen van ‘dit wil ik allemaal nog doen’. Gewoon bewust. In het moment. Van dag tot dag. Omdat je nooit weet wat er gaat gebeuren en het leven eigenlijk altijd anders loopt.

Geen Bucket List.

Ik ben dus ook geen fan van ‘Bucket Lists’. Niet in de zin van ‘dit alles wil ik in mijn leven absoluut nog gedaan hebben’. Naar mijn mening leggen ze soms de focus op verlangens die misschien niet altijd waar te maken zijn, waaraan ook nog hooggespannen verwachtingen gekoppeld zitten. Het heeft voor mij altijd een wat zakelijk ‘To Do’ gehalte, dingen die je gedaan ‘moet’ hebben, welke je jezelf onder druk van onze maatschappij misschien wel oplegt. Misschien zorgt het zelfs wel voor teleurstellingen en het gevoel van falen. Ik vind dat tekenend voor deze tijd. Alle moetjes, de snelheid, de ‘kijk mij nou’ acties van heel veel mensen, bij voorkeur ook nog breed uitgemeten op Social Media. Ik heb niet het idee dat men dan leeft in het moment en dat men zichzelf op deze manier echt zijn eigen ruimte gunt.

Bucket List
Bron foto: Pixabay

Het dwingende van ‘to do’ lijsten voor het leven.

Er zullen zeker dingen op dergelijke lijsten staan die mensen echt heel graag willen. Maar het ‘moetende’ karakter zou ik er heel graag vanaf willen halen.

Ik heb zelf dus geen ‘Bucket List’. Maar ik zou wel heel graag, ooit, in mijn leven, het Noorderlicht bekijken terwijl ik dik ingepakt bibberend in een ijskoud poollandschap sta. Maar een ‘try before I die’ is het niet. Als het niet lukt dan geniet ik van de plaatjes die ik weleens voorbij zie komen en droom over de sfeer. Want het liefst ben ik gewoon gezellig bij mijn gezin, doe samen leuke dingen, vier het leven, kijk om me heen en leef van dag tot dag. Zonder planning, als het even kan.

Hoe de naam ‘Bucket List’ is ontstaan, is mij niet helemaal duidelijk. ‘To Kick the Bucket’ betekent sterven, ‘het hoekje om gaan’, en het zou kunnen zijn dat de term Bucket List daarnaar verwijst. Als je op dat moment suprême echter terugkijkt naar je leven en naar wat jou werkelijk iets heeft gedaan, zul je zien dat de werkelijke momenten die je echt puur levenswijsheid en levensliefde hebben gegeven, niet of nauwelijks op jouw ‘bucketlijst’ voor zijn gekomen. Wel de gevoelens die erbij horen. Vooral heel veel gevoelens, denk ik zo.

De eenvoud achter de Bucket List.

Maar ik denk dat die gevoelens niet door een Bucket List gestimuleerd zijn, maar dat het gewoon de liefde is die je gelukkig maakt en niet die ene trouwdag. Dat het gewoon het samenzijn is geweest met je geliefde, en niet het ondertekenen van een akte voor het leven. En dat het jouw kind is, met al zijn gekkigheden en onhebbelijkheden die jou een glimlach geeft en niet het doel ‘ik wil een kind’, wat je na de geboorte reeds voldaan af kunt vinken. Dat het de liefde voor je dieren, muziek, natuur, kunst, vrienden, je ouders, of wat dan ook maar voor prachtigs is.

Belangrijk en liefdevol, levensvreugde gevend. Dat is zoveel makkelijker dan een dwingend wensenlijstje af te strepen, om vervolgens tot de ontdekking te komen dat je echt je dag niet hebt als je eindelijk, na lang wachten en veel plannen, bijvoorbeeld met zware hoofdpijn tussen de dolfijnen zit, of met een net gepasseerde voedselvergiftiging nog wankel uit een vliegtuig springt. Dus eigenlijk zou ik willen werken naar een ‘Bucket List’ achteraf in plaats van een eisend wensenlijstje met allerlei activiteiten dat je jezelf in je volledig ongewisse toekomst oplegt.

De eenvoud van je gevoelens achter die bucket list, daar gaat het om.

Wat wil ik zelf?

Ik wil straks, als het leven onverhoopt wat eerder stopt dan mij lief is, niet zitten met een onafgewerkte ‘To Do List’ en mij daar op zo’n moment berouw over voelen. Ik wil op mijn sterfbed geen spijt hebben van het feit dat ik het Noorderlicht niet heb gezien omdat dat nog steeds ergens op één of ander lijstje staat. Of dat ik er niet van heb genoten zoals ik had verwacht. Maar ik wil wel een fantastische opsomming kunnen maken van zaken die mij dierbaar zijn geweest in mijn leven. Een opsomming van alle liefde die ik heb gevoeld en al die prachtige gebeurtenissen die daarmee samenhangen. Gebeurtenissen die, in de meeste gevallen, voor een ongepland, onverwacht moment van levensgenot hebben gezorgd. De Echt Belangrijke Dingen Des Levens dus.

Om dit met anderen te delen zou ik jullie willen voorstellen om aan het einde van elke dag, als het donker wordt, de zon onder is, je je in zacht gedimd licht voorbereid op een fijne nacht slaap, een aantal dingen op te sommen welke jou blij hebben gemaakt. Ik doe dit al jaren en het brengt je letterlijk geluk.

Bucket List
De schoonheid zit hem vaak in de eenvoud (bron: Pixabay)

 

De schoonheid in de eenvoud.

Hoe vaker je dit soort dingen benoemt, hoe meer je je zult realiseren dat geluk en prestaties helemaal niets te maken hebben met alles wat je nog wilt plannen. Je zult in plaats daarvan de kleine dingen leren zien. Je zult de schoonheid van tranen in de wimpers van je kind opmerken. Of je gaat de kleuren van een geblazen bel in het zonlicht noemen. Of je zult je een halo om de zon herinneren of de streling van zachte lippen op je wang.

Waarschijnlijk noem je de vlucht van een duif en haar zachte gekoer, de buiging van de kroon van een boom in stevige wind. De geur van verse regen na een warme zomerdag. Of de geur van je kind wat in die regen buiten heeft gespeeld. De zachte muziek van een feestje op de hoek en het blije geroezemoes van de mensen. De blijdschap in de ogen van een vriend die vertelt dat zijn vader weer beter wordt.

En die momenten….beleef je elke dag…

Verlang naar mooie dingen, plan gerust, maar vergeet het echte leven niet.

De Gans ♥


Niets meer missen van De Gans? Schrijf je dan in bij ‘Vlieg mee’ op dit blog en like mijn pagina’s op Instagram en Facebook. Zo geniet je optimaal van alle schrijfsels en belevenissen van De Gans.

De Gans gakt incidenteel op Pinterest en vliegt heel soms over Twitter.

18 thoughts on “Wil jij een Bucket List?

 1. Hallo Marije,
  je beschrijft weer zo mooi mijn eigen gedachten…. Zelf doe ik ook al heel lang, net voordat ik ga slapen, zoeken naar de momenten van de afgelopen dag die waardevol zijn geweest. Vaak is het echt goed zoeken naar de lichtpuntjes die zich toch altijd hebben voorgedaan. En het zijn altijd die hele kleine dingetjes die zo gauw over het hoofd worden gezien, die er dan echt toe doen. Het is heel lang nodig geweest voor mij om dit zo te doen, puur om de kracht te vinden om toch de volgende dag weer aan te gaan. En nu is het een blijvend gegeven geworden om me eraan te herinneren dat, hoe moeilijk soms ook, er altijd momenten of mensen (of dieren in mijn geval) zijn die ervoor zorgen dat ik blijf zien dat het leven de moeite waard is.

 2. Als ik iets geleerd heb van mijn soms heftige leven, is te leven in het nu en waarderen wat je nu hebt. Ik ben niet zo’n dromer en zo’n lijst heb ik dus niet. Dingen overkomen me en ik reageer daarop. Ik probeer uit elke situatie het meest positieve te pakken.

 3. Hallo… ik kom hier even bij je neuzen, ik zag een reactie van jou staan bij AnneMarie en volgde ff mijn nieuwsgierigheid. Dat dat niet per definitie een verkeerde emotie blijkt maar weer uit het feit dat ik hier een post aantref die mij enorm raakt omdat je zo ontzettend gelijk hebt.

  Ik heb ook geen bucketlist en mijn ‘sterfbed-doel’ is gelijk aan het jouwe en dat al heel lang. Met het jarenlang worstelen met fysieke en psychische ‘zegeningen’ kijk ik inderdaad heel anders tegen het leven aan dan de gemiddelde andere mens. Het leven voluit leven binnen alle (on-)mogelijkheden is absoluut zinvol omdat het je bewust maakt van waar werkelijk waardes aan te verbinden zijn en wat futiliteiten werkelijk zijn.

  Ik kom hier vast nog eens terug om verder te lezen, dat mag wel hè?

  Hartelijke groet.

  1. Wat een lieve reactie. Welkom! De oorsprong van het artikel is inderdaad dat je je, door ziekte en het keihard tegenkomen van je grenzen, realiseert dat het jezelf opleggen van heel grote doelen je eerder belemmert in je leven, dan dat dat iets toevoegt, of bijdraagt daaraan. Al mag je altijd blijven dromen en verlangen natuurlijk.
   Lieve groet, Marije

 4. Hoewel ik zelf wel een Bucket List heb sta ik er toch ongeveer hetzelfde in als jij. Voor mij zijn de dingen op mijn lijst dingen die ik graag wil doen, maar mocht het niet lukken dan is dat ook oké. Ik ben er absoluut niet continu mee bezig, gelukkig. 🙂

 5. Ik heb wel een bucket list, niet omdat ik ze perse voor mijn dood gedaan wil hebben, maar om mezelf eraan te herinneren, dat ik nog meer van plan ben te doen/leren, dan alleen de dagelijkse dingen die gedaan moeten worden. Want mijn manneke en honden verzorgen, dat moet. Voor mezelf zorgen, dat moet. Af en toe aandacht aan dat vervelende huishouden, dat moet. Er moet best veel en dat is ook ok.
  Ik ben ook echt een lijstjes mens en kan er echt van genieten, als ik weer wat kan afstrepen. Voor mij betekent het dan weer tijd voor iets nieuws. Het betekent ook dat ik beter een balans kan inbrengen tussen wat moet en wat ik graag zou willen doen.
  Elke dag wakker worden en blij zijn weer een nieuwe dag te kunnen beginnen, dat is mijn ‘treasure’.
  Zo doet iedereen het op zijn eigen manier en dat is ook ok 😉
  XxX

 6. Ik ben zo blij dat ik je volg! Dit is weer een parel die binnenkomt, letterlijk en figuurlijk. Na een tijdje goed geaard te zijn ben ik de afgelopen dagen weer zo van mijn pad geraakt met “wensen” waar een diploma aan vast zit. Voelen dat het niet bij me past, doorzetten en doodongelukkig worden. En toch lijstjes blijven maken met wat ik allemaal nog wil en wat ik allemaal nog moet. Terwijl ik maar doordenk en peins, gebeurt het gewoon allemaal om me heen. Heb toch maar aan de rem getrokken, voor ik over de rand van de put kwam. Gelukkig was ik nog op tijd 😉 Ik lees je graag, Marije. Ik vind je een meer dan waardevolle aanvulling op mijn leeslijst.

  1. Dank je wel! Ik hoop dat je er iets aan hebt. Waar je ongelukkig van wordt, of ongezond, mag je laten gaan. Kies voor wat goed voelt. Daar heb jij en iedereen om jou heen, het meeste aan. Liefs xxx

 7. Heel herkenbaar…een levenslijst zorgt in mijn geval voor mooie momenten van stilstaan en bewust bedenken dat en wat. Alles afgevinkt is dan ook geen streven, het leven leuker maken wel ;))

 8. Mooi zoveel wijsheid!
  Ik heb in mijn hoofd een lijstje met zaken die ik niet meer hoef te doen of niet meer wil doen. Bijvoorbeeld zonodig Afrika zien. Ik zeg maar wat. Het scheelt een hoop ballast als je al het overbodige in je hoofd gaat schrappen en alleen de essentie overhoudt. Dan nog is het vaak druk en moet ik weer gaan filteren…

 9. Ik zeg, lees The Magic van Rhnda Byrne, dan zal je meer duidelijk worden hoe de toekomst gevormd wordt en dromen echt waar kunnen worden, hoe je het ook noemt. Het punt is alleen, er kan iets zijn wat je heel graag wilt, en tot nu toe is alles bij mij uitgekomen, zelfs dingen die ik bedacht heb in de tienertijd.

  Vertrouwen noem ik dat ook wel, en dankbaar zijn elke dag, en je kunt van tevoren echt bepalen hoe je dag eruit gaat zien alleen al. Overigens is er een film, The Bucket list, en die vertelt inderdaad waar het vandaan komt, met Morgain Freeman en Jack Nicolas, is het? Nou goed, een hele mooie film, en sindsdien heeft iedereen een bucketlist, maar ze interpreteren het verkeerd, want inderdaad, je hebt een heel leven lang om ze uit te voeren of te doen als je het al tegen komt. Ik zie ze zelfs in maandvorm voorbij komen en zo hoort het niet nee.

  X

 10. Heel mooi weer… en prachtig synchroon wederom met wat mij bezighoudt deze dagen: de mooie dingen van de dag aan het eind daarvan opschrijven. Geen Bucket List, maar een Treasuries Jar, in wat voor vorm dan ook. Een mooi dagboekje of een pot/blik/trommel met briefjes met daarop geschreven waar je die dag blij van bent geworden… <3 (en ja, dat noorderlicht hoop ik ook ooit nog eens in volle glorie te zien, tot die tijd geniet ik elke winteravond als het helder is gewoon van alle sterren….) Liefs!

 11. Ik heb ook nix met een Bucket list. Vaak staan erg van die vreemde dingen op die er helemaal niet toe doen. Natuurlijk heb ik wel wensen maar worden ze niet vervuld, jammer dan. Geef mij iid de geluksmomenten van alle dag maar.

 12. Heel mooi geschreven en helemaal waar. Door mijn ziekte ben ik nu iemand die van de kleine dingen geniet, maar daarvoor was ik ook meer van de grote dingen. Inmiddels weet ik dat je die grote dingen niet nodig hebt om gelukkig te zijn. Maar als er toch eentje voorbij komt is dat wel een kadootje. Een extra happy moment. Dus ik blijf wel dromen over die grote dingen. En ondertussen leef ik vandaag. X

 13. Het echte leven is een verlangen voelen. Plannen is niet altijd goed maar soms kan je niet anders om zekerheid te hebben. Maar vooral jezelf blijven en gewoon genieten vol liefde in je eigen leven.

  Aum Shanthi

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.