Bomen: kappen met kappen nu!

Kappen!

Mijn leven lang heb ik, met enkele afwisselingen in een stad, altijd buiten gewoond. Lekker in dorpjes of op het platteland, tussen de natuur en de dieren. Inmiddels zijn we neergestreken in een buitengebied in de provincie Groningen.

Al die jaren ‘buiten’, heb ik kettingzagen gehoord. Al die jaren heb ik het geluid van vallende bomen gehoord die onder krakend protest sneuvelden en zielloos met hun kruin de aarde raakten. Gekapt door mensen, vaak in opdracht van een waterschap. Grote, kale plekken groeiden in ons landschap. En ik word daar telkens weer zo verdrietig van.

Hieronder een brief die ik vanmorgen naar het waterschap het verzonden. Ik ben van mening dat we minder moeten kappen en meer mogen zorgen voor onze bomen, voor onze natuur.

Dus: kappen met kappen nu!

De Gans


Mijn brief

Geachte heer, mevrouw,

Wij hebben van het Groninger Landschap vernomen dat er een drastische snoei moest komen om de onderhoudswegen vrij te maken langs sloten in ons landschap. Dit betreft onder andere een perceel vlak bij ons huis.

Er wordt nu zodanig gekapt dat wel heel erg veel bomen sneuvelen. Is het de bedoeling van het waterschap dat we zo veel mogelijk bomen kappen? Ik vind het eigenlijk niet kunnen dat er zulke drastische maatregelen genomen worden om de sloten, volgens zeggen van het waterschap, bereikbaar te houden. De natuur is van groot belang. Op dit moment wordt een thuis van een kudde herten¹ vernield. Ook vele vogelsoorten hebben ook hun haven tussen de stammen.

Ik heb dit vanmorgen ook aangegeven bij Groninger Landschap, maar zij hebben zich simpelweg aan uw regelgeving te houden en volgen dit keurig op.

Het stuit mij echt tegen de borst dat we zo omgaan met onze schaarse natuur in Nederland en dat het waterschap dit zo zwart-wit stimuleert. Verleden jaar bloeiden er op enkele plekken Zwanenbloemen in de wallen van de betreffende sloten. Deze bloemen zijn beschermd. Echter zijn deze nog bloeiende trossen in de nazomer bijna volledig vernield bij het uitbaggeren van de sloot. Is dit het doel van het waterschap?

Ik denk dat het van groot belang is dat we zorgzamer omgaan met de nog resterende natuur in Nederland en daarvoor zorgvuldiger dienen te kijken naar het onderhoud van de sloten, het kappen van de bomen en de effecten van onze acties op het landschap. Het waterschap heeft een erg belangrijke verantwoordelijkheid in een druk bevolkt en nat land als Nederland. Ik zou graag willen dat ze daar zorgvuldiger mee omspringt. Wij als bewoners van het buitengebied nemen onze verantwoordelijkheid om uiterst zorgvuldig om te gaan met onze natuur. Neemt het waterschap die ook?

Ik heb een blog en zal dit schrijven daar als artikel op plaatsen. Omdat ons landschap mij aan het hart gaat.

Graag verneem ik uw reactie.

Met vriendelijke groet,

Marije De Gans

1: met herten bedoel ik uiteraard ‘reeën’
Bomen
Op beide foto’s de plek uit dit artikel. In middels zijn alle planten en bomen langs de oever grotendeels verdwenen… De sloot is lang, kaal en recht…

Mooi Leven, by De Gans gakt ook op Instagram, vliegt over Facebook, en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans lanceert heel soms een berichtje op Twitter.


Wie is De Gans?

15 Replies to “Bomen: kappen met kappen nu!”

 1. Judy schreef:

  Ik vind het ook vreselijk. Het voelt als moord.

 2. Stien den Braber schreef:

  Het gebeurt overal. Hier in Amersfoort worden waarschijnlijk binnenkort 3000 bomen gekapt voor een nieuwe weg. Ik blogde daar toevallig vorige week nog over. (Bos Birkhoven)
  Overigens, de zwanenbloem is niet meer beschermd omdat hij zich zo goed hersteld heeft 😉 (!) Sinds een paar jaar is er een nieuwe lijst waar veel minder beschermde planten op staan. Maar we helemaal eens met de strekking van je brief hoor! En misschien gaan ze ooit eens een keer luisteren, maar wat is er dan nog over?
  Groetjes, Stien

 3. Matroos Beek schreef:

  Iedere gezonde boom die zomaar wordt vernietigd, voelt als een moord. Ik zou het niet over mijn hart krijgen. Goed dat je in de pen kroop. Ik hoop op een positief gevolg. Lieve groet x

 4. vivapo schreef:

  als het nodig is is het nodig en daar kan ik zelf niet over oordelen, maar soms heb ik toch de indruk dat ze overdrijven met kappen

  • Marije De Gans schreef:

   Ja dat is mijn punt… We hebben hier thuis ook m moeten kappen omdat er bomen ziek waren en over de weg dreigden te vallen. Maar wat niet strikt weg hoefde bleef gewoon staan. Ik heb nu zelfs de indruk dat de gezonde bomen hier tegenover zijn gekapt en de zieke niet…

 5. Vlinder1960 schreef:

  Het is nooit leuk om te zien. Maar sloten moeten nu eenmaal uitgebaggerd worden om de vele regen die men in de toekomst gaat verwachten, op te kunnen vangen en af te kunnen voeren om ervoor te zorgen dat wij geen natte voeten krijgen. De meeste bomen in Nederland zijn productiebomen en zijn aangeplant om later weer te kunnen vellen. Snoeien en vellen van bomen geeft lucht en ruimte voor andere soorten. Ik denk dat je met herten reeën bedoelt. Reeën hebben daar maar kort last van en zullen snel terugkeren. Wild laat zich niet zo snel weg sturen en zeker reeën niet. Die leven in een territorium. Ze keren altijd terug. En het is ook nog zo dat het Nederlandse landschap zoals het nu is het werk is van de mens. Toch zo slecht nog niet. Toch?

  • Marije De Gans schreef:

   Ik ben het niet met je eens. Er worden stelselmatig bomen geveld uit bezuiniging of onderhoud. De stenen en bestratingen groeien tegen de klippen op en wateroverlast is, zeker in de zomer, niet van de lucht. Waarom gezonde bomen kappen? Waarom de natuur aanpassen aan de mens? Meer groen is zeker minder wateroverlast. De sloot is sinds we hier wonen om de paar maanden uitgebaggerd. Zeldzame, beschermde waterplanten zijn daarbij vernield. ‘Sloten moeten nu eenmaal uitgebaggerd worden’ vind ik een kortzichtige uitspraak, zeker in de achtergrond van het gebied waarin wij leven. Dit is deels een vrij jong bos in een natuurgebied waar net weer oude bewoners zoals dassen terug zijn verwelkomd. Waarom dat nu kapotgeraasd wordt daar kan ik niet bij.

 6. Melody schreef:

  Hopelijk blijft Moeder Natuur sterk genoeg om al het haar aangedane leed te blijven herstellen… iedere keer weer….

  xxx<3

 7. shivatje schreef:

  Ik denk ook altijd bij als ze bomen kappen voor wat is het allemaal nodig.
  Onlangs hebben ze hier in Antwerpen bomen gekapt van meer dan 100 jaar ze hebben er wel andere voor in de plaats gezet maar die prachtige bomen krijgt men niet op een twee terug.

  Aum Shanthi

 8. joke_dev schreef:

  Dat is ook ver van de bewoonde wereld… maar mooi naar het schijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

#HOUDAFSTAND

BLOG

Leeggegoten

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: