Beter je leven

Je kunt je leven niet overdoen, maar wel verbeteren.

∼De Gans∼

 

Soms heb ik wel eens spijt van iets dat ik in mijn leven heb gedaan. Of spijt van wat ik juist heb gelaten. Zoals ik ooit al eens beweerde ben ik heel slecht in ‘nee’ zeggen¹. Ik ben er zo slecht in, dat ik soms anticipeer op de vraag waarvan ik vrees dat hij gaat komen en zodoende zelf maar vast voorstel om iets te doen. Zo doe ik vrolijk een belofte, terwijl ik, indien de betreffende vraag werkelijk zou zijn gesteld, ‘nee’ had moeten antwoorden.

Best verknipt, vind ik zelf.

Ik heb regelmatig ‘ja’ gezegd waar mijn lijf schreeuwde om een heel hard ‘nee’.

Niet eenmalig, nee, ik heb het herhaaldelijk toegepast, als een repeterend patroon wat zich telkens meer vastzette in mijn leven. Zozeer, dat mijn gedrag als water in een rivier dezelfde diep ingesleten voren in stroomde en zo tot voor kort een voorstel uit mijn mond rolde, al voordat ik mij bewust was van wat ik mij op de hals haalde. Het is zolangzamerhand gewoonweg een automatisme geworden dat levenslange herbeleven van het ‘ja’.

Al voorstellende gilt op die momenten ergens mijn wezen op de achtergrond ‘nee! Nee! NEE!’, terwijl een ander deel van mij lekker door ratelt naar dat ‘JA’. Dus de komende tijd ga ik minder praten. Minder gesprekjes aan en lazy lui achter overhangen in mijn leven. Ik heb mijn ja’s namelijk al te pakken voor mijn tijd op aarde. Nu ga ik ze kiezen en ik weet zeker dat er een paar mensen heel erg gelukkig van zullen worden. Ik ga die oude, uitgesleten voren laten dichtslibben met stug en stevig neevormig slijk en een paar mooie kanaaltjes graven om al die eisende stromen water om te leiden naar een mooi, duidelijk, neevormig bord.

 

beter
 Zeg gewoon eens ‘nee’

Die patronen, zoals dat gebrek van het kunnen uitspreken van het woordje ‘nee’, hebben veel mensen zich eigen gemaakt in hun leven. Daardoor vallen ze vaak in dezelfde valkuilen, die hun leven er niet leuker op maken.

Bijvoorbeeld: je voelt je aangetrokken door de verkeerde mannen, die vreemd gaan, jou slecht behandelen of je zelfs manipuleren. Toch ga je keer op keer opnieuw een relatie aan met zo’n figuur. Of je vindt het, net als ik en vele anderen, erg moeilijk om geen nee te zeggen. Misschien ben je zó ongelofelijk perfectionistisch dat je nooit iets af kunt maken omdat je het nooit goed genoeg vindt, waardoor je leven een aaneenschakeling wordt van onafgemaakte studies en halfslachtige baantjes, terwijl je veel meer kunt dan dat. Het kan ook op veel kleinere schaal, kleine gewoontes die misschien helemaal niet nodig zijn, maar die je telkens opnieuw herhaalt.

Ondertussen glijdt je leven tussen je vingers weg.

Want overdoen kun je het niet. Aanpassen en verbeteren wel. Maar dat moet je wel zelf doen! Niemand kan jouw leven leven en niemand kan jouw fouten wegnemen. Jij bent de enige die dat kan. Je kunt er wel hulp bij vragen. Van een coach, of als je gedrag je heel erg in de weg zit, van een therapeut. Of je leest een boek. Onderaan dit verhaaltje staat mijn boekentip². Van Janneke. Janneke is psycholoog en ze schrijft heel erg leuk. Haar boek leest vlot weg en er staan heel goede oefeningen in. Ik vind het zeker een aanrader als je tussen al je bedrijven door even op een leuke manier je leven een beetje wilt beteren.

De Gans

Beter
Een nee tegen een ander, is vaak een ja tegen jezelf

1: Lees ook: Bekentenis: nee?

2: Boekentip, In één dag gelukkig van Janneke Gaanderse.


Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

Bron foto’s: Pixabay

7 thoughts on “Beter je leven

 1. NEE
  Het lijkt een heel gemakkelijk woord maar wat hebben we daar veel moeite mee om te zeggen.
  Dit is idd een heel leerproces geweest en het wordt steeds gemakkelijker, hoe ouder je wordt.

 2. Het woord nee is zo lastig te spellen, ook al heeft het slechts drie letters. Het is zo fijn om het regelmatig gewoon hardop te zeggen en heel soms mag het ook wordengeschreeuwd. Maar wat is het moeilijk….

 3. Dat van die automatische patronen heb ik ook ondervonden. De makkelijkste weg om nieuwe kanaaltjes te graven is door op microscopisch niveau te beginnen.
  “Zal ik je nog wat bijschenken?”
  “Nee, dank je”
  Tenzij je nog dorst hebt, natuurlijk. Jezelf afvragen “heb ik nog dorst?” voordat je antwoordt, is de eerste spade in de grond 🙂

 4. Ik kan (inmiddels) heel erg goed nee zeggen. Zó goed, dat mensen om me heen soms niet begrijpen dat ik zoveel niet wil en zo vaak niet mee kan etc.
  Ik ben dooorgeslagen geloof ik 😉

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.