Ben jij slachtoffer van een narcist?

narcist

Iedereen kent de amateuristische, maar goedbedoelde diagnoses over de narcistische geestestoestand van de president van de US.

Narcisme is ‘hot’.

Het lijkt wel alsof plotsklaps iedereen wel iemand kent die narcist is. De veroordelingen vliegen het internet over en iedereen weet er ineens alles van af. Een narcist is iemand die een overgrote eigendunk heeft en nogal bruut over anderen regeert. Het etiketje wordt te pas en te onpas van stal gehaald en pardoes op onschuldige, misschien ietwat onaangename, maar verder best normale personen geplakt.

Verstrikt zitten in een relatie met een echte narcist, is in werkelijkheid iets heel anders. En daar wil ik het in dit verhaal over hebben.

Een echte narcistische relatie is aan de buitenkant meestal een plaatje. Eigenlijk is er voor de buitenwereld niets wat wijst op ook maar een kleine onvolkomenheid. Het koppel ademt één en al perfectie uit. Het huis is mooi, verzorgd, men heeft een goede baan, een auto van een duur merk en mooie kleding. Alles klopt. De narcist is een uitermate zelfverzekerde, aantrekkelijke, charmante persoonlijkheid die over heel attente en prettige sociale eigenschappen beschikt en populair is bij het andere geslacht. Perfectie van de hoogste orde.

Charmant tot aan de voordeur

Buiten de deur spat de charme, hulpvaardigheid en hartelijkheid van de narcist af, maar achter de voordeur ziet het plaatje er ineens heel anders uit. In een echte narcistische relatie wordt er onherroepelijk iemand, soms zelfs voor het leven, zwaar beschadigd. Slachtoffers van narcisme hebben te maken met een zeer ernstige vorm van soms lichamelijke, maar met name psychische mishandeling, waarvoor er in de buitenwereld maar heel weinig begrip en erkenning is.

Vaak gaat het om vrouwen die gevangen zitten in een dergelijke relatie, maar het kunnen natuurlijk ook mannen zijn. En narcisme komt net zo goed voor tussen ouders en kinderen of in vriendschappen. Om onduidelijk hij/zij gebruik in deze tekst te voorkomen verwijs ik hier naar een man en ‘hij’, maar vrouwen kunnen net zo goed narcistisch zijn.

Ik heb een dergelijke relatie ook gekend en ik spreek in dit artikel vanuit mijn persoonlijke ervaring. Ik noem nadrukkelijk geen namen, omdat ik niemand wil beschuldigen en ik inmiddels weet dat een narcist zo is geworden om zijn eigen pijn en moeilijkheden niet onder ogen te hoeven zien. Omdat hij dat niet kan. Naar buiten wijzen, is immers zoveel makkelijker dan naar binnen, naar jezelf? Voor iemand die lijdt aan een echte narcistische stoornis, is erkennen dat je als mens fouten maakt gelijk aan het betreden van de hel.

 

Lopen op eieren

De werkelijke hel is echter gereserveerd voor de naaste familieleden of partner van iemand met narcisme. Als slachtoffer heb je het aanvankelijk vaak niet eens in de gaten. Langzaam maar zeker word je door een narcist verstikt en neemt hij je volledige leven over. Al je persoonlijke eigenschappen, je talenten, je vrijheid, alles wordt je afgenomen. Tegelijkertijd raak je zo ver van jezelf verwijderd, dat je nauwelijks meer weet wat juist is en wat niet. Alle informatie die vanuit de buitenwereld naar jou toekomt, wordt eerst gefilterd door de narcist. Mensen die voor jou opkomen willen, zullen zonder pardon door de narcist op afstand worden gehouden. Ik noemde dat ooit ‘de zwarte lijst’. Eenmaal daarop, kom je er nooit meer af.

Er wordt als het ware een schijnwereld gecreëerd, waarin jullie samen leven en waarin jij de narcist psychisch voedt. Je zult enkel mogen en kunnen doen wat hij goedkeurt. Uiteindelijk merk je dat je loopt op eieren. En er is er altijd een die barst.

Hoe weet je nu dat je in een relatie zit met een narcist?

De ellende is dat niemand je dat kan vertellen. Een narcist zal tot het uiterste gaan om te vermijden dat hij een diagnose of een etiketje krijgt. Als hij al toegeeft dat er een fout is gemaakt, zal dat altijd liggen aan een ander, maar echt nooit aan hemzelf. De enige diagnose die in de meeste gevallen mogelijk is, is diegene van jouzelf. Jij kunt een angststoornis, een fobie, een PTSS of andere psychische stoornis ontwikkelen ten gevolge van jouw relatie met zo iemand. Pas dan kun je er van uitgaan dat, afgaande op jouw geestelijke toestand, er aanwijzingen zijn dat je in een relatie zit, of hebt gezeten, met een narcist.

Moeilijk en heel naar omdat je niet de erkenning krijgt die je zo nodig hebt. Dat is een immense zwarte wolk boven het hoofd van slachtoffers van narcisme. De erkenning krijg je niet, sterker nog, vaak weet de narcist alles zo te verdraaien en te vervormen dat juist jíj als schuldige aangewezen wordt en anderen tegen je worden opgezet. Het is frustrerend, maar een onontkoombaar feit. Uiteindelijk rest je niets, maar dan ook niets anders, dan je zelf, alleen, eigen weg te kiezen en je eigen hart te volgen.

Aanwijzingen die je kunnen helpen

Er zijn aanwijzingen te over die kunnen aantonen dat je te maken hebt met een narcist.  Het zijn er zoveel dat ik ze in deze log niet allemaal op ga noemen. Ze zijn bovendien heel makkelijk op internet te vinden.

De kern van een narcist is dat je te maken hebt met een bijzonder charmant persoon die na een tijdje een wel heel kille en weinig empathische schaduwzijde blijkt te hebben. Een narcist heeft de neiging om regelmatig vreemd te gaan of anderen te verheerlijken in vergelijking met jou, waarmee hij jou het gevoel geeft dat je niet goed genoeg voor hem bent. Alles wat jij kunt, kan de narcist ook, maar dan beter. Wat jij goed kunt en hij echt niet, dat wordt door hem weggezet als slecht, oninteressant of simpelweg waardeloos.

Als er een conflict komt, is hij niet schuldig. Dat ben jij, of iemand anders. Over anderen wordt vaak ook zeer respectloos gesproken. Een narcist lijkt over het vermogen te beschikken om bijna op iedereen neer te kijken. Gebeurtenissen die fout lopen door aandeel van de narcist, worden achteraf verdraaid, waarbij jij als schuldige wordt aangewezen. Het kan ook zijn dat hij zegt dat het conflict berust op een misverstand en het dan ‘vergeven en vergeten’ wordt, waarmee hij alsnog impliceert dat hij niet de schuldige was. Vaak is in deze situaties de schuld van de narcist overduidelijk, maar wordt dit volledig genegeerd en verdraaid. Zodanig en zo subtiel, dat je aan je eigen waarneming gaat twijfelen.

 

narcist

Gaslighting

Een narcist is graag bevriend met hooggeplaatste en belangrijke personen. Hij doet zichzelf ook graag zo voor. Als jij dat niet bent, dan laat jij je dat weten ook. Een narcist manipuleert, dicteert, domineert en isoleert. Alle mensen die mogelijk kunnen zien wie hij werkelijk is worden zonder pardon afgeschilderd als dom, onkundig of minderwaardig en bruut op afstand gehouden. Het kringetje wat overblijft gelooft onvoorwaardelijk in het kunnen en voornaamheid van de narcist. Er wordt als het ware een schijnwereld gecreëerd waarin jij als slachtoffer gevangen zit.

Je komt hier zelf niet goed meer uit. Wanneer je een narcist tegenspreekt zal hij in woede uitbarsten. Dit kan gepaard gaan met lichamelijke agressie, maar nog liever gebruikt hij psychisch geweld. De narcist zal geen mogelijkheid onbenut laten om jou te doen voelen hoe geweldig mis jij het hebt, hoe fout jij bent en hoe hij het bij het rechte eind heeft. Hij kan je tijdenlang negeren, alsof je niet bestaat. Om zijn gelijk te onderstrepen maakt hij hierbij vaak gebruik van ‘gaslighting’¹, waarin hij situaties zodanig vervormt en verdraait dat jij het nauwelijks meer helder kunt zien. Alles is gerechtvaardigd om jou te intimideren en dat alles zal dan ook zonder genade tegen jou worden gebruikt. Bijvoorbeeld houdt een narcist je graag uit de slaap, waardoor je uitgeput raakt. Hij vertelt je daarna bijvoorbeeld zijn versie van wat er in een conflict voorafgaand aan zo’n nacht werkelijk is gebeurd, herhaalt dit zo vaak en verweeft dit zo subtiel in zijn communicatie dat je je eigen lezing uiteindelijk gaat vervangen door de zijne.

Kies voor jezelf

Het moge duidelijk zijn: het vereist heel veel moed, kracht en lef om je te ontworstelen aan een narcist. Meestal zit er diep in jezelf toch nog een gezonde persoonlijkheid die je doet inzien dat er iets niet klopt en dat er jou groot onrecht wordt aangedaan. Het is echter heel moeilijk om je hart te volgen en afscheid te nemen van een dergelijke relatie. Zeker indien het je eigen gezin en kinderen betreft of je veel dierbaren zult moeten gaan missen. Er is namelijk een groot risico dat er in het machtsspel van de narcist een heleboel mensen waar je veel om geeft, zelfs je eigen kroost, onherroepelijk tegen je worden opgezet. Wat je ook zegt of doet, het wordt allemaal tegen je gebruikt.

Echter, als je ervoor kiest om niet te vertrekken dan is degene die het meeste verliest jij zelf. Om maar niet te spreken van jullie kinderen, als je die hebt.

Volg je eigen hart

Door mijn eigen ervaring te gebruiken kan ik alleen maar adviseren dat je je eigen hart moet volgen. Hoe moeilijk het ook voor je is. Zorg dat je jezelf weer vindt, met of zonder hulp van buiten. Bij langdurige relaties ben je vaak zover van jezelf verwijderd dat je echt een goede therapeut nodig hebt om je eigen weg weer te kunnen vinden. Maar je bent het waard om deze stap te nemen.

Probeer de narcist te zien als diegene die hij werkelijk is: een kind met beperkingen, dat is blijven steken op zijn weg naar echte volwassenheid omdat hem ooit ook groot onrecht is aangedaan. De narcist is als een vijfjarige welke nog aandacht en zorg nodig heeft en die de pijn van zijn leven probeert te maskeren door een schijnwereld te creëren. Zonder die wereld stort hij in. Maar toch ben jij niet verantwoordelijk voor het mee creëren van die wereld. Zo’n wereld is ongezond, voor iedereen die er nog in meebeweegt. Omdat een narcist vaak elke mogelijke oplossing en behandeling als gevaar ziet en dus uit de weg zal gaan, zal er vaak geen andere keuze overblijven dan zelf te vertrekken.

Wat ik er ook nog aan toe wil voegen is dat jij in een relatie met een narcist het slachtoffer bent van zijn projecties en zijn psychische problemen. Dit betekent niet dat je in je rol van slachtoffer moet blijven. Worstel je er uit, kies voor jezelf en draai de zaken om: hij is zijn eigen slachtoffer zolang hij geen hulp accepteert. Jij kunt er uit stappen. Kies voor jezelf en bevrijd je uit die rol.

Je bent het waard!

Jij bent de enige die jij kan zijn

De Gans

Narcist

Meer artikelen van De Gans over narcisme vind je hier.

Bron foto header: darksouls1

Bron foto’s bij dit artikel: Pixabay

Dit artikel is het laatst herzien in juli 2020.

N.B.: dit artikel roept, ook na 3 jaar, nog altijd veel reacties op. Hoewel ik erg met jullie allemaal meeleef, kan ik helaas niet langer ingaan op alle ervaringsverhalen en vragen om ondersteuning bij de verwerking van trauma’s ten aanzien van problemen met narcisme en psychopathie. Hiervoor is mijn energie en mijn kennis helaas niet toereikend. Gelukkig zijn er heel veel specialisten die graag helpen. Ik heb er tevens voor gekozen om de reacties bij dit artikel te beperken, om goedbedoelende lezers te beschermen en om mijn eigen evenwicht te waarborgen.

Hieronder vind je enkele links naar achtergrondinformatie en andere mogelijkheden. Op internet zijn vele hulpverleners met ervaring in de hulpverlening tbv de gevolgen van relaties met narcisten, PTSS en vergelijkbare problematiek te vinden. 


Achtergrondinformatie bij dit artikel:

Voor tips en meer informatie heb ik de volgende links verzameld:

Verzamelde links via zoekmachines.

Voor ervaringsverhalen lees je verder op ‘Het verdwenen zelf‘ van Iris Koops.

Of lees dit artikel op Psych.nl.

1: Gaslighting is een vorm van psychisch misbruik waarbij het slachtoffer zodanig en zo subtiel wordt gemanipuleerd dat hij aan zijn eigen herinnering en verstand gaat twijfelen. Lees hier meer.


Niets meer missen? Volg De Gans ook op:

Wie is De Gans?

 

65 Replies to “Ben jij slachtoffer van een narcist?”

 1. janneke schreef:

  Wij wonen naast een narcist. Appartement met aaneengesloten balkon. In het begin was het best gezellig maar hij werd steeds opdringeriger. Eigenlijk zaten we nooit meer samen op het balkon maar met 3 personen. Ging steeds naarder gedrag vertonen en we waren het zat eigenlijk. Dit accepteert hij dus totaal niet. We worden nu al 4 jaar lastiggevallen door hem meestal zomers op het balkon. Ook manipuleert hij de buren waar ik geregeld mee praat. Wat hij vertelt weet ik niet maar het kost wel relaties hier in de flat. En ook daarbuiten want Facebook staat vol over ons. Vluchten hiervan kan dus niet als je naast elkaar woont. De agressie is meer op mij gericht dan op mijn man. Waarom weet ik niet maar het is de bedoeling om ons kapot te maken. Dit heeft hij ook gezegt en ook dat hij ging winnen. Bijna ga ik hierin geloven ook nog.

  • Marije De Gans schreef:

   Wat een nare situatie Janneke! Ik kan me voorstellen dat dat heel veel woongenot bederft… Het vervelende is dat ze ongelooflijk geniepig kunnen zijn, waardoor je feitelijk weinig kunt doen om het op te lossen… Wat is winnen? Vraag ik me wel af. Totdat hij jullie weggepest heeft? Moet je daar blijven wonen? Bedenk dat hij altijd de verliezer zal zijn. Hij blijft altijd met zichzelf opgescheept, terwijl jullie hem gewoon de rug toe kunnen keren en hem en zijn gedrag volledig negeren. Waar hij juist het meest bang voor is. Houd je hoofd koel en blijf bij jezelf. Wie in hem gelooft, is niet jouw vriend… Neem zo veel mogelijk afstand, leef je eigen leven en laat hem maar ploeteren met zichzelf. Als hij werkelijk zo narcistisch is, zal hij altijd zijn eigen slachtoffer blijven… En juist de verliezer. Ik wens je heel veel wijsheid en sterkte toe.

 2. Judy schreef:

  Mijn ex was/is een narcist. Dus ik herken veel, moeilijk voor mij om te lezen trouwens, ik wil het me niet meer herinneren. Ik ben me er ook van bewust geworden, dat narcisten inspelen op je zwakke plek, dat voelen ze feilloos aan. Dus ik leerde ook veel over mezelf.

  • Marije De Gans schreef:

   Je leert heel veel over jezelf. En over hoe je met mensen omgaat. Dat is een harde, maar wel wijze les. Je ontkomt er niet aan omdat je telkens opnieuw in die valkuil stapt. Ik deed dat met verschillende narcisten achter elkaar. Zo’n patroon moet je herkennen wil je het kunnen doorbreken. Dat is niet makkelijk, maar wel, uiteindelijk, helend.
   Ik hoop dat er een moment komt dat het lezen erover je geen moeite meer kost… Zo min mogelijk…

 3. […] 3: Meer lezen over narcisme? Klik dan naar ‘Ben jij slachtoffer van een narcist? […]

 4. Bewustanoniem schreef:

  Ik ben intussen 5 jaar gescheiden van “mijn” narcist, in de hoop vrij te zijn van dit gevangenschap… samen hebben wij 3 kindjes en heb ik gemerkt dat wij nooit vrij zullen zijn. Wat hij met mij in onze relatie deed, doet hij nu met onze kindjes én reflecteert hij op mij. Iedereen, inclusief maatschappelijk werkers, rechter enzovoort geloven hem, want helaas zien zij enkel zijn masker terwijl ik (te) eerlijk handel, hulp zoek voor mijn kinderen en mij en dit, dóór hem, enkel in mijn nadeel uitdraait. Schrijnend om te zien hoe het Belgische rechtsysteem opnieuw faalt. Én enkel én alléén zijn de kindjes én ik hier de dupe van. Zelfs zijn nieuwe partner speelt zijn spelletjes mee. Ik kan mij afsluiten voor zijn narcisme en ben hier sterker uitgekomen, maar onze kindjes ondergaan het door het co-ouderschap en dragen duidelijke gevolgen hiervan. Uiteraard blijf ik als mama niet bij de pakken zitten en tracht ik de kinderen sterk te maken en te leren hoe ze om moeten gaan met narcisme. Ook heb ik medelijden met zijn partner en de andere kindjes die deel uitmaken van hun gezin, omdat zij het masker niet herkennen en hier ook de dupe van zijn.

  • Marije De Gans schreef:

   Wat een verdrietig verhaal… Ik hoop dat jij je kinderen in staat kunt stellen om hiervan te groeien en dat de schade van je ex beperkt blijft doordat zij in kunnen zien dat er altijd mooie mensen op je pad blijven komen en dat je bewust voor jezelf mag kiezen <3 Veel sterkte en veel liefs, x

 5. […] Meer lezen over narcisme en relaties? Klik dan hier. […]

 6. Pascale Braam schreef:

  Hey Marije, ik lees nu pas deze blog van jou.
  Ik ben een kind van een narcist. Dat weet ik sinds een jaar ongeveer. Ineens viel alles samen en begreep ik dat het niet ‘normaal’ was hoe het er bij ons aan toe ging. Ik ben door een heel diep dal gegaan en begin nu langzaamaan op te krabbelen. Ik ben 53 en besef nu dat ik een zelfstandig persoon ben die een eigen mening mag hebben en die goed is zoals ze is.
  Ik begin nu pas te leven.
  Ik had willen reageren op je allerlaatste blog over groningen toen ik het woord narcisme zag.
  Het heeft zo moeten zijn.
  Dankjewel lieverd❤

  • Marije schreef:

   Lieve Pascale, als je ‘ineens’ ziet hoe het zit dan vallen je de schellen van de ogen. Je leven klopt even helemaal niet meer en wat volgt is echt een ongelofelijk zwaar traject. Maar daarin ontmoet je wel de mooiste mens in je leven en dat ben je zelf. Wat bijzonder hoe je bij mijn verhaal bent gekomen. Heel graag gedaan en heel veel liefs ❤

 7. […] Meer lezen over narcisme en relaties? Klik dan hier. […]

 8. […] geen aandacht aan hoeft te besteden. Dat heeft mij ooit de das omgedaan. Ook mijn artikel over Narcisme deed het wel goed. Al was ik aanvankelijk wel wat huiverig om dat te delen, omdat het erg […]

 9. Lenjef schreef:

  Achter zwijgende muren

  na de huwelijksnacht
  veranderde gauw
  zijn zachte strelingen in harde slagen

  ze ontdekte met blauwe ogen
  dat hij haar niet kon gedogen

  hij mepte
  de liefde uit een vrouw
  die zich afsloofde om hem te behagen

  En zo zijn er ontelbare verhalen
  die nooit een krantenkop halen. 🙁
  Lenjef

  • Marije schreef:

   En achter dichte deuren,
   Schuilen slechte humeuren.
   Tranen die je buiten nooit ziet,
   Stil, onzichtbaar,
   verloren verdriet…
   :’-(
   Dank je wel voor je mooie reactie Lenjef.

 10. safealove schreef:

  Goed herkenbaar geschreven!

 11. […] Ben jij slachtoffer van een narcist? […]

 12. Katrien schreef:

  Ik vermoed dat ik een dochter heb met deze stoornis. Er is zoveel herkenbaar. Het feit dat ze mijn kind is, maakt het extra moeilijk om los te laten en te “vertrekken”…

  • Marije schreef:

   Dat lijkt me inderdaad heel moeilijk. Heel veel sterkte Katrien!

  • Jacqueline schreef:

   J .A
   Ik heb een zoon van 30 die is narsistische.
   Hij heeft achteraf zijn hele leven alles gelogen.
   Aanraking politie en justitie vele malen.
   Vechtpartijen die niet mis waren nl
   Lokale voetbalveld mag hij niet meer komen maar zijn broer ook niet.
   Zijn broer was ook de dupe van de narsist en zijn gedrag.
   De broer zat bij een gehandicapten team en dat was heel belangrijk voor hem nu kapot gemaakt door een narsist .
   Maar u raad het al het was echt niet zijn schuld.
   Huwelijk is slecht en hij zit in slachtoffer rol.
   Wat zijn dit vreselijke mensen en erg moeilijk.
   Wij hebben het inzien na 30 jaar wat hij heeft aangericht.
   Heb zelf professionele hulp voel me misbruikt al die jaren.
   We hebben sinds 2 maanden afscheid genomen van zijn problemen en er is nu rust in n huis.
   Het is moeilijk omdat we onze kleinzoon niet meer mogen zien….machtspel.
   Zijn n vrouw hebben we altijd gesteund …..die zien we ook niet meer.
   Advies van ons …verlaat deze mensen je gaat het nooit winnen.

   • J schreef:

    Sorry ik had een reactie maar er ging iets mis op internet

    • Marije schreef:

     Ik zie een reactie van jou op 26-1. Klopt dat? Afstand nemen is inderdaad vaak het enige wat mensen rest, want als het gaat om een echte narcist dan is het onmogelijk om daar respectvol en gelijkwaardig een relatie mee aan te gaan. Helaas, maar soms moet je voor jezelf kiezen. Ik wens je heel erg veel sterkte toe!

 13. […] Ben jij slachtoffer van een narcist? […]

 14. […] geleden, naar aanleiding van mijn artikel ‘Ben jij slachtoffer van een narcist?’ kwam iemand met de opmerking dat hij het niet eens was met door mij gekozen term […]

 15. Patty schreef:

  Als kind van een narcist kan ik gelukkig wel toevoegen, dat je niet altijd een psychische stoornis eraan hoeft over te houden. Uiteraard wel de nodige trauma’s en op emotioneel en persoonlijk vlak enorm voorzichtig geworden in de omgang met anderen. Als je dat beseft, kan je een psychische stoornis voorkomen.
  Jouw artikel draagt daar hopelijk aan bij voor slachtoffers: Helder en goed verwoord artikel, Marije!

  • Marije schreef:

   Dank je wel. Het lijkt wel alsof er steeds meer mensen ‘uit de kast komen’ waar ze in vastgezeten hebben. Sommige verhalen zijn zo dramatisch, dat moest wel even weer gesteund worden vond ik. xxx

   • Patty schreef:

    Gelukkig maar. Zulke ‘taboe’s’ moeten bespreekbaar gemaakt worden, zodat mensen begrijpen dat zo’n relatie/persoon echt niet gezond is 😉

    • Marije schreef:

     En ze de mensen die er mee te maken hebben een beetje support kunnen bieden. Want aan begrip ontbreekt het nogal eens.

 16. […] zelf, maar het kan net zo goed een paar uur later zij tot zelfs een dag later. In het artikel van Marije over narcisme, las ik dat men een angststoornis, een fobie, een PTSS of andere psychische stoornis […]

 17. Regenboogvlinder schreef:

  Wat een prachtig helder stuk Marije!
  Ik herken het ook.. heel veel dingen dan in ieder geval, niet alles gelukkig.
  Hoop dat mensen hier iets aan hebben!!! XXX

 18. Esther Cuyvers schreef:

  zeer goed artikel mag ik het doorsturen naar http://www.narcismecoach.be/ ze doet prachtwerk en is zowat de enige die volledig met Narcisme werkt ! (ik ben als coach gestopt door een coachee met narcisme )

  • Marije schreef:

   Ja natuurlijk ❤

   • Esther Cuyvers schreef:

    zie fb, ik heb Nelly getagd en kijk wat ze gaat doen! Wat ben jij een sterke madam zeg … of zoals jullie misschien zeggen, een krachtvrouw !

 19. afwaswater schreef:

  Heftig. groetjes, Hanneke

 20. vivapo schreef:

  Mijn respect Marije voor het schrijven van dit stuk dat een hart onder de riem is voor heel wat mensen. Ik ben sinds een jaar in contact met een ‘slachtoffer’ en hoor bij die persoon dezelfde verhalen. Gelukkig heeft die persoon een uitlaatklep gevonden, maar ‘geen gehoor krijgen’ bij de buitenwereld valt deze persoon zeer zwaar. Ik zal naar jouw bericht verwijzen. Van harte dank.

  • Marije schreef:

   Wat fijn voor die persoon Viviane. Het kan zeer zwaar zijn. Alles helpt, en het belangrijkste is je gehoord voelen en weten dat je niet alleen bent. Ik wens deze persoon via jou heel veel sterkte! ❤

 21. Tja….. of wij als familie echt met een narcist te maken hebben weten we natuurlijk niet zeker maar laat ik zeggen dat ik veel herken.

 22. annaberg schreef:

  Gelukkig nooit met een narcistische partner te maken gehad. Wel met een vader en een zus en toen kwam nog die collega langs … het verklaart voor een deel waarom ik crashte.

 23. Kakel schreef:

  Tot een paar jaar geleden hield ik nog meer van mijn konijn dan van mezelf. Ik moest dringend aan mezelf werken. Na een paar PTSS weggewerkt te hebben, leerde ik dat voor jezelf kiezen niet hetzelfde is als egoïstisch zijn. En dat ik als kind helemaal niet fout of slecht was.
  Het heeft me getekend voor het leven. Langzaam begin ik te leren wie ik eigenlijk ben en mag zijn…
  Een aangrijpend log!
  Lieve groet ♥

  • Marije schreef:

   Moeilijk he om te leren voor jezelf te kiezen lieve Kakel. Ik ga straks lekker zitten voor jouw logje. De titel was al een en al herkenning.
   Lieve reactie, dank je. En dikke kus!

 24. Matroos Beek schreef:

  Met een narcist valt niet samen te leven. Jammer dat men het pas ontdekt als men al in de klauwen zit. Het enige wat je inderdaad kan doen is je losrukken en zo ver mogelijk vluchten naar een plek waar hij/zij je niet kan vinden. Want dat je wegloopt zal hij/zij ook niet pikken. Geraak er maar eens uit, uit die verstikkende relatie die je kapotmaakt. Goed stuk Marije!

 25. […] wees me op een artikel, dat ze geschreven had. Een artikel, waarbij ze aan mij had moeten denken. Ik ben meteen bij haar […]

 26. Zij schreef:

  Ik heb hier zitten lezen met tranen in mijn ogen! Hoe meer ik las, hoe meer ik ging huilen.
  Het lijkt wel of je mijn leven hier zit te beschrijven. Alles is zo herkenbaar. Al moet ik toegeven, dat ik steeds meer en meer besef begin te krijgen van wat de werkelijk impact op mijn leven is/was.
  Al jaren had ik het gevoel, dat ik op eieren moest lopen.
  Al jaren kreeg ik van alles de schuld.
  Al jaren was ik degene die altijd alles verkeerd deed.
  Geen vriendinnen meer.. opgesloten in een gouden kooitje (zo voelde het vaak voor me aan). Maar ik hield stand, want ik dacht echt, dat het allemaal mijn schuld was. Dat ik dom, stom.. was. Dat ik alles verkeerd aanpakte (de opvoeding v/d kinderen)…

  Nu zie ik dat ook Kliefje hier mee te maken heeft gehad. En jij ook.
  Ik ben dus niet alleen. En als ik zie hoe Kliefje en jij een sterke vrouw geworden zijn.. wel.. dat geeft me hoop om ooit mezelf ook beter te mogen voelen.

  • Marije schreef:

   Ik weet het. Ik vind het zo erg. Ik hoop dat je kracht kunt halen uit dit soort verhalen. Het ís niet jouw schuld en je staat niet alleen! Echt niet. Liefs ❤❤❤

  • Jasmien schreef:

   Mijn verhaal is net hetzelfde … maar we komen hier uit en sterker dan ervoor.
   Het is nodig dat we voor onszelf kiezen, onze grenzen bepalen en deze beschermen.
   Na 15 jaar met een narcist te zijn samen geweest, nu bijna een jaar later, begint het stilaan beter te gaan.
   Het is inderdaad heel belangrijk de narcist te durven zien zoals hij is. En dat is niet altijd even makkelijk. Zeker niet omdat je brein na een tijdje de slechte ervaringen probeert te vergeten, waardoor de leuke momenten weer vaker naar boven komen en waardoor je weer jezelf zou misleiden door aan de zogezegde “perfecte” relatie terug te denken … het is een leerproces van vallen en opstaan …

   • Marije schreef:

    Jullie verhalen lijken erg op elkaar. Er is licht aan het einde van die tunnel. De lengte ervan is voor iedereen verschillend, maar ooit kom je er uit. Dat wat je zegt over je brein, kan dat mogelijk ook een stukje of restantje afhankelijkheid zijn? Ik heb nl zelf ervaren dat je in je brein nog heel lang die cadans van aantrekken-afstoten en het patroon van de manipulatie volgt, ook al is de oorzaak weggenomen. Zo wist ik bijvoorbeeld exact, bijna tot de dag af (en het uur!) te voorspellen wat er ging komen en hoe erg…. En zo kwam ik ook telkens de leuke momenten weer tegen. Dat was het lastigste. In totaal heeft het wel 3 jaar geduurd voordat ik ‘afgekickt’ was en zelf mijn eigen patronen kon gaan ontdekken. Daar ben ik nu nog mee bezig 😉
    Dank je wel voor je lieve reactie op Zij <3

    • Jasmien schreef:

     Ja wss is het de afhankelijkheid (relatieverslaafd) wat nog speelt in ons hoofd … maar het komt goed, ik heb er alle vertrouwen in!
     Het moeilijkste voor mij was en is echt de ex te zien wie hij echt is … in het begin kon ik dat niet geloven, niet accepteren. Nu dus wel … en dus ook beter een plaats geven.

     • Marije schreef:

      Dat is ook een proces van heel veel stapjes. Soms komt er tijden later ineens nog een eureka moment. Ik heb ook alle vertrouwen in jou! Mooie dag 🙂

   • Zij schreef:

    Zo herkenbaar. ’t Is inderdaad precies of je alle slechte herinneringen wilt verdringen. Ze doen ook verschrikkelijk pijn. Dat bewijst die sessies bij de therapeute trouwens. Je wilt die pijn niet voelen.. dus probeer je het te verdringen. Alleen weet ik niet of dit wel de goede manier is om alles te verwerken :-/

    Ik heb altijd gedacht, dat ik een goede relatie had, maar ik begin meer en meer in te zien, dat het echt niet zo goed was. Daar zit de therapie waarschijnlijk wel voor tussen.

    Hou is het met jouw therapie?

    Knuffel!

 27. kliefje schreef:

  Been there. Ben er jaren van kapot geweest. En nog ervaar ik er de gevolgen van. Dit stuk is een ” feest” van herkenning voor mij…

  • Marije schreef:

   Wat jammer toch dat het voor zoveel hetzelfde is. Ik heb wakker gelegen van dit stuk omdat heel veel mensen zich erin herkenden. Aan de ene kant, maar zelfs ook aan de andere kant. Verdrietig. Knuffel!!

 28. Melody62 schreef:

  Ik heb niets toe te voegen…. triest is het… voor alle betrokkenen. En nee de gevolgen gaan nooit weg.

  Knuffel

  • moontje schreef:

   Ook hier, heel herkenbaar. 2 jaar ervan weg, na een relatie van 20 jaar. En ook al heeft hij me niet klein gekregen, ben ik in mezelf blijven geloven hoe moeilijk het ook was, toch zit mijn energie nog steeds op een laag pitje, ik moet echt doseren. Het is echt een jarenlange strijd.
   Een strijd tussen 4 muren, want het gedrag en de opmerkingen zijn enkel op jou gericht. K heb hem op het laatst een etiket gegeven, ook naar de buitenwereld toe, zodat hij wist dat ik hem door had. Voor zijn nieuwe vriendin, ale deze waarmee hij al jarenlang aanhield, is hij fantastisch.. Dat zal zo zijn tot hij weer vervalt in het gedrag dat zijn pathologie met zich meebrengt, ze kunnen niet anders dan hervallen, en tegen dat je de hele wereld hebt bedrogen..
   K heb heel veel achter gelaten, heel veel verdriet gehad. Heb nu een lieve vriend die enorm empathisch is, en menslievend, wat een verschil. Ik word weer degene die ik was kwijt geraakt, mezelf, opgewekt en blij, kan weer naar dingen uitkijken, dat is hoe ik voordien was. Met een narcist kun je dat niet, altijd zagen en nooit content, je verwijten wat ze ondertussen zélf doen en je goed voelen mag niet. Hulp zoeken doen ze niet, God maakt immers geen fouten!
   Het enige mooie wat het mij heeft opgebracht is een pracht van een volwassen dochter met het hart op de juiste plaats. K heb me heel schuldig gevoeld omwille van haar, je stapt uit het gezin he.. Het was echt op, mijn vader die mijn steun en toeverlaat was stierf, kon niet meer langer blijven. Zoals alle slachtoffers zou ik er een boek over kunnen schrijven.

   • Marije De Gans schreef:

    Ik heb geleerd naar mijn ‘buikgevoel’ te luisteren. Iedereen die ik ken die in zo’n relatie heeft gezeten heeft een heel nauwkeurig radartje om narcisten, maar ook anderen die misschien niet zo helemaal oké zijn te herkennen. Ook als het nog zo mooi lijkt, als je dat alarmpje voelt of hoort dan moet je echt op je hoede zijn. Wens je het allerbeste en allerliefste toe <3

Comments are closed.

Nieuws: De Gans exposeert!

Expositie

Marije De Gans

BLOG

polarisatiefilter

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: