Ben jij goed genoeg?

Pas geleden nodigde Gulara Vincent haar lezeressen uit om een stuk te schrijven over het gevoel dat wij vrouwen allemaal in meer of mindere mate schijnen te delen: wij vinden onszelf zelden goed genoeg.

Gulara¹ schreef een prachtig pleidooi voor vrouwen en gebruikte haar eigen ervaringen op dat gebied om zo de drempel te verlagen om onze eigen verhalen met haar te delen. Terwijl ik mijn bijdrage aan haar blog schreef, zag ik in hoezeer ik mij altijd geremd heb gevoeld in mijn leven, terwijl dat helemaal niet nodig was. Ik realiseerde mij dat ik gewoon één van de velen ben die zo denkt en dat wij vrouwen onszelf best eens wat vriendelijker kunnen benaderen.

Ons eigen lieve lijf niet goed genoeg

Allereerst is het ongelofelijk lastig om je in een maatschappij als de onze prettig te voelen in je eigen lijf. Er wordt onredelijk gehamerd op het uiterlijk van vrouwen en bijna alle bladen ademen gefotoshopte perfectie uit. Het lijkt alsof je alleen gelukkig mag zijn in een lijf wat eigenlijk niemand heeft. Het is zo hevig dat bijna iedereen zich wel ergens echt voor schaamt. Of het nu gaat om borsten, billen of een scheef gebit, sommige mensen hebben er zo veel last van dat ze er het liefst het mes in laten zetten. Perfectie is een irreële eis, die zich echter wel van jongs af aan vastzet in ons hoofd.

Maar, dat lieve lijf van je dat doet nogal wat. Het loopt je leven lang op aarde rond, je hele wezen huist er in, het laat je voelen, horen en ruiken. Het laat je leven. Als je geluk hebt, dan laat het je baren, je eigen nageslacht voortbrengen. Wat een wonderbaarlijke kunst van zo’n lijf!

En wat doen wij? Wij vinden het niet goed genoeg. Niet mooi genoeg. Niet perfect genoeg. En al helemaal niet meer nadat we een prachtig nieuw leven uit dat lijf hebben laten voortkomen.

Wat denken wij nu zelf…?

Voor mij is duidelijk dat we dat verwrongen beeld heel snel los moeten laten. Wees een beetje lief voor dat lijf. Zorg ervoor, voed het, koester het en laat het liefhebben. Dat verdient dat lieve lijf.

Buiten dat lijf, kampen we nog op meer vlakken met een stevige onzekerheid

Onze onzekerheid als vrouw is een regelmatig terugkerend onderwerp in de media. Ik ben zelf van mening dat er niet alleen sprake is van een glazen plafond, maar dat wij vrouwen onszelf ook vaak niet goed genoeg achten voor een bepaalde functie of beroep. Zo remmen we onszelf vaak al af voordat we ons maximum hebben bereikt. Hoewel er tal van voorbeelden te noemen zijn van vrouwen die toch door al die blokkades hebben weten heen te beuken, is het aantal vrouwen dat zich werkelijk volledig ontplooit en zich zelfverzekerd door het leven begeeft, toch behoorlijk laag te noemen.

Toen ik ging bloggen, vond ik mijzelf niet goed genoeg. Ondanks jarenlange internationale ervaring in het bedrijfsleven, ondanks het feit dat ik al jaren schrijf, ondanks dat ik vier talen praktisch vloeiend spreek en ondanks dat ik talloze wetenschappelijke teksten en websites in diverse talen heb vertaald, ondanks ervaring in de politieke en vakbondswereld, vind ik mijzelf niet goed genoeg om een redelijk stukje over een betere wereld te schrijven. Ik doe het wel, maar werkelijk elke druk op de publicatieknop doe ik met bibbers in mijn hart.

Ik voel mijzelf duidelijk nog steeds niet goed genoeg. Wacht nog immer op mijn ontmaskering als iemand die volledig incompetent door het leven gaat en die maar wat aanrommelt met haar suffe idealen. Misschien zijn er mensen die dat vinden. Dat kan. Maar ik ga wel gewoon door en laat mij niet meer afremmen door zulke angsten en ideeën. Als het echt niet goed genoeg was dan steeg het aantal volgers niet bijna dagelijks, denk ik dan.

 

 

Iedereen moet ergens beginnen

Als je iets wilt leren dan moet je het gewoon gaan doen. De ene kan dat beter dan de andere, maar het is toch handig om de schaamte en de angst om te vallen los te laten. Ga dus gewoon starten met dat doen wat je leuk vindt en waarvan jij vindt dat jij iets te bieden hebt. Als je er maar met hart en ziel in stapt en in jezelf gelooft, dan wordt het vanzelf wat. Natuurlijk moet je investeren: je moet er werk en tijd in steken, zaken uitzoeken, zorgen voor authenticiteit en noem maar op, het gaat niet vanzelf. Maar zoals men roept dat alle begin moeilijk is, kun je maar beter meteen daardoorheen bijten.

Er zijn legio vrouwen die ik bewonder omdat ze ‘gewoon begonnen zijn’. De eerste vrouw die ik bewonderde was mijn moeder. Toen wij als kinderen in de jaren ’80 de luiers ontgroeid waren jakkerde zij als een bezetene door een studie Nederlands heen en toen ze het papiertje had ging ze voor de klas staan. Als mijn moeder iets wilde, dan deed ze dat gewoon. Ik vind dat ontzettend stoer.

Maar ik bewonder ook de vrouw van een collega van mijn Lief, die het roer om gooide, nu een adviesbureau heeft als geldcoach voor vrouwen en daar zelfs voor vlogt! De link naar haar website staat onder dit artikel². Ik bewonder een vrouw in het zuiden van het land, die zichzelf en anderen nogal eens wil vertellen dat ze niet zo goed is in sommige dingen. Ondertussen heeft ze ondanks allemaal tegenslagen wel een eigen, succesvolle natuurgeneeskundige praktijk³.

Ik ben ook trots op mijn schoonmoeder, die ervoor koos om als huisvrouw thuis te blijven en tegelijk heel veel vrijwilligerswerk te doen. Na haar overlijden roemde iedereen haar warmte en haar hartelijke zorg.

Ook op andere manieren ben je altijd ‘goed genoeg’

Hoe je je leven ook invult, met baan, zonder baan, met vrijwilligerswerk of weer op een heel andere manier, wees er in ieder geval zeker van dat jij zelf als mens, als vrouw hoe dan ook ‘goed genoeg’ bent. Ik kan nog vele vrouwen toevoegen aan mijn voorbeelden, maar dan wordt mijn log te lang. Ik noem deze voorbeelden omdat het allemaal vrouwen zijn die ergens begonnen zijn en die zich niet hebben laten weerhouden door angsten of blokkades die ze voelden. Van sommigen weet ik dat er best blokkades zijn geweest en flinke tegenslagen ook. Maar ze deden het toch en het is ze gelukt.

Op welk vlak jij je ook maar wilt ontwikkelen, laat je niet weerhouden door een heersende opinie in je eigen omgeving, laat je niet weerhouden door de angsten voor wat anderen wel niet van je zullen vinden. En laat je zeker niet weerhouden door het idee dat je niet goed genoeg zou zijn.

“Geloof niet alles wat je denkt”

Want goed genoeg, dat ben je zeker!

De Gans

 

Links naar aanleiding van dit artikel:

 1. Dr. Gulara Vincent
 2. Hilderadt.nl
 3. Praktijk De Weerspiegeling

Lees ook ‘Vrouwendag

Bron foto’s: Pixabay

Volg je Mooi Leven, by De Gans al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram, landt soms op Twitter en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest.

24 thoughts on “Ben jij goed genoeg?

  1. Het verbaast me soms ook. Dat iemand zoals die man in de US president kan worden, ondanks zijn minachting voor vrouwen is in mijn ogen eigenlijk onbestaanbaar. Dan zie ik een filmpje van zijn houding tov bv Angela Merkel. Mensen vinden er van alles van, maar gedoogd wordt het wel… Dat dat kan…denk ik dan…
   Dank je wel. Dat eerste zinnetje van je comment, dat zegt zoveel. Liefs en knuffel voor jou ❤

   1. we worden uitgedaagd door een man die de wereld graag in handen heeft, maar wacht, vrouwen komen zeker in actie op hun eigen sensitieve kracht. Nu kan het niet harder en straks is het aan de vrouwen, die echt de vrouwelijke kracht kunnen neerzetten – geen manvrouwen – maar echte vrouwen. De eerste schrijfsels komen eraan en de eerste generatie mannen die vrouwen begrijpen komen er ook aan – graag wil ik mijn zoon zo opvoeden ! – We gaan er komen door o.a. zo een mooie blog als die van jou !

    1. Samen komen we er zeker. Soms is het ook goed om een voorbeeld te zien hoe het niet moet. Mijn zoon krijgt ook een mooi voorbeeld mee. Dank je wel voor je lieve woorden!

 1. Tja….wat is goed genoeg. Ik doe mijn best om dingen zo goed mogelijk te doen maar ergens moet je tevreden zijn.
  Iedereen loopt oo een zeker moment tegen grenzen aan .
  Naar mijn gevoel mag jij trots zijn op je zelf.

 2. Wat een mooi blog
  Dank je wel.
  Ik denk dat veel vrouwen deze oppepper goed kunnen gebruiken. Goed is goed genoeg er zijn tenslotte ook grenzen aan het kunnen of willen zijn. Ieder mens heeft zijn beperkingen. Jammer dat de maatschappij niet toestaat dat er grenzen zijn. Als er maar genoeg vrouwen zijn die aangeven tot hier en niet verder hoop ik dat er toch iets opgang komt. Voornamelijk inzicht dat het ook anders kan.
  Fijn weekend.

  1. Ik denk dat de maatschappij een klein beetje op hol is geslagen. Ik hoop dat deze oppepper zo veel mogelijk vrouwen bereikt. Soms moet je je realiseren dat je bent zoals je bent en zeker niet willen zijn zoals anderen vinden dat je zou moeten zijn… Dat blijft nog steeds een worsteling voor velen. Jij ook goed weekend ☉

 3. Inderdaad heel herkenbaar…al heb ik er dan zelf geen last van in die zin.
  Ik ben wel onzeker over wat ik doe in de zin van is het goed genoeg maar niet over wie ik ben noch over hoe ik eruit zie.
  Ik weet wat ik kan, waar ik goed in ben en waarin niet naar toch heb ik soms moeite met het aanvaarden van complimenten over iets dat ik deed… die onzekerheid komt voort uit een basis gevoel vanaf geboorte. Er niet mogen zijn. Er niet toe doen. Opleidingen en werkervaringen hebben me natuurlijk veel gebracht en dat is versterkt door mindfulness. Op zich ben ik in balans behalve wanneer het bipolair zijn de regie over kan nemen.

  1. Ps …. onder het mom van wysiwyg…. take it or leave it …. al bepaal ik natuurlijk wel zelf voor wie ik ‘ te take ‘ ben

 4. En door je laatste zin telkens voor jezelf te herhalen krijg je een groot zelfbeeld dat weer een rol in het dagelijks leven speelt.

  Aum Shanthi

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.