Bekentenis: nee?

Hierbij wil ik een bekentenis doen.

Want vanmiddag vroeg een lieve medeblogster mij hoe je nee moet leren zeggen als je je hele leven alleen maar ten dienste van een ander hebt geleefd. Dat vond ze erg moeilijk, merkte ik.

Ik heb daarop gezegd dat het voor mij ook nog steeds heel moeilijk is. Dat je net als wanneer je ‘ja’ zegt, je ‘nee’ niet hoeft te motiveren. Nee is nee en daar blijft het bij. Elke nee tegen een ander is een ja tegen jezelf. Enzovoort.

Wat weet ik dat toch goed.

Maar ik zal jullie vertellen dat ik het dus niet kan. De Gans kan geen nee zeggen. Echt geen nee. Nul komma nul nee.

Ik ben dat inmiddels dus hard aan het leren. Ik heb daar hulp bij, want anders kom ik nog niet ver. En pak dit op mijn eigenwijze eigen wijze aan. Stap één heb ik pas genomen: wat ik dus tegenwoordig doe is niet meer telefoneren. Want in gesprekken heb ik al ja gezegd voordat ik weet wat mij gevraagd wordt. En dit lijf kan niet alles meer. Dus als ik geen nee zeg, dan zegt mijn lijf het wel. En ja zeggen terwijl je lijf de stekker eruit trekt bij een keihard nee, dat is voor mij niet leuk, maar voor mijn gezin en iedereen die mij lief is word ik dan al helemaal uitermate onbetrouwbaar en dat vind ik ook helemaal niets. Dus ik telefoneer niet, dan kom ik niet in de verleiding. Ik bel je niet en neem niet op als je mij belt. Dat is mijn eerste weg naar nee.

Mijn manier van nee zeggen

Als iemand mij iets vraagt in een gesprek dan forceer ik mij te wachten. Dan adem ik in en adem ik uit. En zeg dat ik het nu niet weet, maar dat ik er over moet denken. En dat ik het wel per app’je of mailtje of sms’je laat weten. Zolang het maar niet in een live conversatie gaat, want dan zeg ik na mijn nee toch weer ja terwijl het zweet me over de rug kruipt. Zo erg ben ik namelijk.

Goed he?

Want schrijvend kan ik alles zeggen. In mijn eigen tempo. En een ander leest het. In zijn of haar eigen tempo.

Dus zeg ik toch nee. En kan ik er vast aan wennen. En oefenen. Op dat nee.

Voor wie er net zo veel moeite mee heeft als ik, misschien heb je wat aan deze les. Van een lotgenoot. Of, als je dat wilt, een bondgenoot. Want we gaan het wel leren, dat nee. Of zeg je daar nee tegen?

De Gans

Nog eens over dat ‘nee’ zeggen

Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

Bron foto’s: Pixabay

32 thoughts on “Bekentenis: nee?

 1. De leeftijdl ost dat ook een beetje op.Men vraagt je minder en je zegt vanzelf vlugger neen omdat je voelt dat je lichaam niet meer zo vlug mee wil.

 2. zo herkenbaar ,mensen weten gewoon hoe je bent en dat is het,ik probeer het ook en zie mezelf in jou maar nu ik het meer probeer zijn er ineens minder mensen om me heen dus hoef ik minder nee te zeggen,dank je voor je mooie stukje

 3. Het is en blijft moeilijk, ook voor mij. Het dilemma wordt bij mij vaak nog erger als ik eigenlijk wel ja zou willen zeggen, maar door mijn gezondheid beter nee. Goed idee om even “bedenktijd” te vragen!

 4. Je bent slim bezig, handige handvaten wat je jezelf geeft.
  Ik ben iemand die er over na denkt en dan wel kan inschatten of ik ja of nee moet zeggen.
  Ik heb geen moeite met nee zeggen.
  Als ik ergens geen zin in heb, dan zeg ik nee.
  Als iemand mijn hulp voor de zoveelste keer vraagt terwijl ik zelf altijd een nee van die persoon kring, dan zeg ik heel makkelijk nee.
  Ik schaam mij er niet voor, ik heb niet de behoefte om mijzelf te moeten verantwoorden, want je hebt altijd de vrije keuze om mee te zeggen.
  Je leert het wel lieve Gans en dan wordt het makkelijk om dat woord te gebruiken

 5. Ik zeg ja tegen het leren nee zeggen. Maar dat doe ik enkel in situaties waarin ik mij niet goed voel. Als het goed voor me voelt, dan wordt het uiteraard JA.

  1. Een gezonde afweging leten maken. Ruw met ‘nee’ om je heen strooien omdat je het zeggen ‘moet’ daar help je jezelf ook bepaald niet mee.

 6. Zo herkenbaar!!Ik zeg nu ook vaak ;ik laat het je weten en als ik dan eindelijk een App heb gestuurd met NEE en iemand probeert het dan toch nog,voel ik altijd een bepaalde druk. Vreselijk naar gevoel en het kost zoveel energie.Ik leer ook,maar vind het nog steeds moeilijk. Vooral.die nee zonder de uitleg erbij

  1. Ja oh ja, vreselijk. Als iemand dan doorduwt dan word ik heel onvriendelijk. Zeg maar. Helemaal niet à la Gans 😉 Dan maar even zo. Ik geef ook vaak domweg aan dat het lichaam niet meer kan. Dat is mijn waarheid, maar zelfs dan wil men daar nog wel rustig overheen stappen… Die nee zonder uitleg ga ik in oefenen. Als ik weet hoe het zonder zweten werkt dan komt er zeker een update hier!!

 7. Herkenbaar Marije. In m’n werkbare leven – inmiddels al weer 8 jaren achter me – was ik vaak ook niet assertief genoeg. Inmiddels is het aspect assertiviteit van deze arbeidsongeschikte MS-ers duidelijk verbeterd. Als je lichaam je in de steek gaat laten, dan wordt NEE ’n stuk makkelijker…

  1. Lieve Jan, het IS in die gevallen gewoon nee, maar dan zelfs tegen jezelf. Dat moment moet je zoveel mogelijk voorkomen. Lieve groet, Marije

 8. ik gun het jou van harte; het komt er m.i. op aan om te ‘geloven’ dat – zoals Rob Alberts schrijft – NEE ook een GOED antwoord is. Een hartelijke groet, Viviane

  1. Precies. Ik weet het ook heel goed hoor. Alleen de software nog even aanpassen. Dank je wel! Hartelijke groeten, Marije

 9. Als je een keer ongelofelijk op je snuit bent gegaan en weet hoe hard en zwaar de weg terug is..
  Dan weet je dat je altijd JA kan zeggen als je er echt eerst voor jezelf bent ..
  Je kan pas uitdelen als je eigen energie echt op peil is..
  Heb je dat niet geleerd en vind je het erg moeilijk om nee te zeggen , is het misschien niet verkeerd om jezelf af te vragen waarom je steeds Ja zegt….the will to please misschien ??

 10. Ooit zei iemand tegen mij,je lijkt wel een Japanner,die zeggen altijd ja ook als ze nee bedoelen.Al tijden ben ik geen Japanner meer maar denk wel eerst na voor ik ja of nee zeg.Bevalt uitstekend.

 11. Zo herkenbaar. Je wilt wel nee zeggen. Je weet dat een nee het beste is en toch.. toch zeg je ja.
  Ik weet, dat ik het moet leren. En ik weet, dat het een lange weg gaat zijn. Maar misschien kunnen we samen die lange weg doen 😉

 12. Ik ben er heel goed in. In nee zeggen. Zonder me schuldig te voelen. Gun het jou ook! Het is soms zo lekker als je voor jezelf kunt kiezen…

 13. Nee, is ook een goed antwoord.
  Misschien niet altijd even leuk om te krijgen.
  Misschien niet altijd even makkelijk om te geven.

  Toch geeft het duidelijkheid.

  Vriendelijke groet,

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.