Ballast mag je loslaten

Wat ik met deze quote wil zeggen is eigenlijk een advies over ‘pick your fights’. Soms overkomen je op een dag dingen die je niet zo prettig vindt en die je graag anders zou willen zien, maar die, als je er energie er in wilt steken om te veranderen, dan nog hardnekkiger blijken dan je al dacht. Dat maakt je gefrustreerd, of boos en het kost je energie.

Bijvoorbeeld, je loopt op straat, richting een zebrapad. Zware boodschappentassen trekken aan je schouders en je kind zeurt om een snoepje. Een auto komt, claxonnerend, veel te hard aangestoven en geeft je geen voorrang. Je ziet in je ooghoek nog net zijn opgestoken middelvinger in het spiegeltje voordat hij zijn gaspedaal nog dieper intrapt om nog harder weg te scheuren. Je hebt recht op voorrang, maar hoe ga je de discussie aan met een woedende, gezien zijn gedrag echt niet voor rede vatbaar zijnde persoon in de auto die, voor je beseft wat er is gebeurd honderden meters van je verwijderd is? Dat kan dus niet. In dit geval moet je hem laten gaan. Dan heb je voor jezelf nog de keuze of je, eenzijdig, boos wordt op het heerschap, of dat je je schouders ophaalt en rustig verder wandelt naar je huis. Ook als je je woede toestaat, die neiging zul je zeker voelen, heb je daar niet veel aan. Het verandert niets aan het zojuist voorgevallen feit en het zal je vooral energie kosten.

Lastiger is het bij een gezinslid dat misschien net zo onredelijk uit de hoek kan komen, maar waarmee je het hele weekend nog gezellige dingen wilt gaan doen. Of bij een goede vriend die even niet zo lekker in zijn vel zit en zich enorm opwindt over iets wat voor jou persoonlijk eigenlijk totaal niet relevant is, maar die jou met de heibel die hij daarover maakt, op dat moment ongelofelijk irriteert.

Sleep geen onnodige ballast meeJe kunt er op zo’n moment voor kiezen om er op in te gaan en mee te hollen met de situatie. Om je eigen gelijk te willen halen, of om de ander uitvoerig uit te leggen hoe het volgens jou in elkaar steekt. Maar als de ander daar niet voor open staat, of er is geen tijd, of er is ruis omdat je ver van elkaar verwijderd bent en alles moet per telefoon, of degene is een onbekende en zit in zo’n wegstuivende auto, dan kan het lastig, zo niet onmogelijk zijn. Het resultaat is op zijn minst en vervelende sfeer en een voor jou onprettig gevoel, wat beiden waarschijnlijk volledig onnodig is.

Je hoeft niet alles mee te slepen, laat sommige zaken gewoon voor wat ze zijn en vervolg je eigen weg. Laat het als het lukt gewoon los. Het hele gebeuren is meestal niet van jou, maar van die ander, dus laat het daar dan ook. In het geval van de automobilist is het heel makkelijk, want je hebt naar alle waarschijnlijkheid geen relatie met die persoon. Maar ook bij mensen in je directe omgeving kan het geen kwaad om keuzes te maken in wat je meeneemt en wat niet. Neem problemen in ieder geval niet over. Dat lost bij die ander ook niks op en het kost jou onnodig energie waardoor je ook nog minder aandacht hebt voor wel relevante zaken, die eventueel tussen jullie spelen.

Dat is toch zonde, als je het zo bekijkt?

Niet alles wat je dagelijks in handen krijgt moet je met je meeslepen. Laat het  indien nodig gewoon los.

Liefs van Hans de Gans

PS volg ook mijn Facebookpagina ‘Mooi Leven, by Hans de Gans’

 

5 thoughts on “Ballast mag je loslaten

  1. Weer heel mooi gezegd! En zo waar, soms hebben je emoties weinig toegevoegde waarde om het zo maar te zeggen. Je kunt er in praktische zin niks mee. Op zo’n moment kun je het inderdaad beter loslaten.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,