Ave Verum Corpus

Ave Verum

De Zeswoordverhaaluitdaging van Marion heeft voor mij regelmatig een inspirerend staartje…  Peter Bouchier schreef over Het Ave Verum Corpus van Mozart, één van zijn absolute favorieten in de muziek, door hem gekroond tot ‘Visioen van de Hemel’.

Ik ken het stuk erg goed. Het doet mij aan mijn vader denken, die eigenlijk elke minuut van zijn leven met muziek bezig was. Het doet mij aan vroeger denken, toen mijn beide ouders lid waren van diverse koren in het noorden van het land en mijn moeders sopraan in de weekends ’s morgens bij het opstaan over de trappen naar boven galmde, mij uit mijn diepe slaap wekkend met een hoge G. Soms repeteerde er een koortje in de huiskamer beneden, terwijl ik als achtjarig meisje boven in bedje lag, in slaap zwevend op de prachtige harmonieën van weleer die in onze woning door mijn ouders en hun vrienden weer in een juichend crescendo tot leven werden gewekt.

Ik ben opgegroeid in de muziek, ik ben opgevoed in klanken. Een wereld zonder muziek is voor mij ondenkbaar. De harmonieën van weleer, opgeschreven door talent van eeuwen geleden, uitgevoerd in het nu, maakt muziek tijdloos en het leven klank- en kleurrijk. Kunst kleurt het leven, kunst maakt het leven mooi en laat tijd verdwijnen. Kunst inspireert en communiceert. Verbindt en verenigt. Overbrugt verschillen. En dit geldt zeker voor muziek.

Daarom, met dank aan Peter, deel ik graag de uitvoering van het Ave Verum Corpus van Mozart door het King’s College in Cambridge met jullie. Om genietend van de muziek en met daardoor verworven zielenstilte het weekend in te gaan.

 

Goed weekend,

De Gans


Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

4 Replies to “Ave Verum Corpus”

 1. Peter schreef:

  Wat mooi om jullie ervaringen met/herinneringen aan deze muziek te lezen! De wereld is klein: ik ben zelf lid geweest van het Gronings Cantate Ensemble olv Chris Verhoog, destijds directeur conservatorium en mijn zangleraar. King’s is mijn favoriete (jongens)koor!

  • Marije schreef:

   Wat een kleine wereld is het inderdaad Peter! Ik denk dat we wel een aantal dezelfde mensen kennen dan. Ik heb dagenlang dit lied gezongen de afgelopen week. Dank je wel! Goed weekend

 2. Melody schreef:

  Nog maar een paar maand geleden (17 september) plaatste ik exact deze versie op mijn blog. Omdat ik met mijn maandag meneer dit koor in de Oosterpoort ging bezoeken 18 september …

  Jouw herinneringen komen overeen met de mijne.. Met die aanvulling dat ik op mijn 12e bij haar koor ging wegens gebrek aan goede sopranen… ik was nog te jong maar zag er ouder uit en had mijn lengte mee dus mocht het

  Nou vraag ik me wel af bij welk koor in het noorden jouw moeder zat…of ik haar wellicht kende?

  • Marije schreef:

   Mijn moeder zat bij het Groninger Studentenpastoraat (ik geloof dat het zo heette, in de Martinikerk, tachtiger jaren) en allebei hebben ze in het Winschoter Kamerkoor gezongen. Daarnaast nog talloze ensembles en kleinere koren. Waaronder dat wat in de huiskamer zong Mijn vader was pianotechnicus en mijn moeder kerkorganiste.
   Wat bijzonder dat je deze versie ook hebt geplaatst. Prachtig vind ik dat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Marije De Gans

BESTEL NU MIJN BOEK!

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: