Ben je altijd eenzaam als je alleen bent?

Een log van Viviane Van Pottelberghe zette mij aan het denken.

En dan met name een elfje er in onder een afbeelding van een musicerende vrouw. Viviane schrijft prachtig en ze gebruikt de mooiste kunstwerken om haar teksten naar een nog hoger niveau te tillen.
Viviane schreef (en let daarbij ook op de door haar gebruikte illustratie):

Vrouw
speelt fluit.
Is ze eenzaam?
Zit ze moederziel alleen?
ILLUSIE

(©Vivapo, 9 juli 2017)

Zou die vrouw echt eenzaam zijn?

Ik kijk naar de afbeelding. De vrouw staat muziek te maken, speelt op haar fluit, maar heeft een licht weemoedige buiging in de stand van haar hoofd. Ergens ziet ze er voor mij wel eenzaam uit. Maar ze heeft ook iets berustends, ingetogen. Helemaal in zichzelf gekeerd om de mooiste klanken uit haar fluit te blazen. Ik zou graag aan haar vragen wat ze voelde tijdens het maken van haar muziek. En of het woord eenzaamheid ook in haar hoofd opkwam.

 

Ben je altijd eenzaam als je alleen bent?
Opgezochte eenzaamheid? Bron: Pixabay

Wat is eenzaamheid?

Persoonlijk ben ik graag alleen. Maar ik ben graag alleen omdat ik mij niet gauw eenzaam voel. Als ik alleen ben kan ik me goed verbinden met mijzelf, met mijn lichaam en geest en vind ik rust en evenwicht in mijzelf. Ik verrijk mij als ik alleen ben en dat voelt niet eenzaam.

Wat ik bijvoorbeeld heerlijk vind is het opzetten van een rustig, kabbelend muziekje, het branden van een wierookstokje en het raam open naar buiten, zodat de zachte geuren en geluiden aangevuld worden met gefluit van de vogels in de bomen achter mijn tuin. Heerlijk vind ik dat.

Maar ik voel me vaak ook prettig alleen, juist omdat ik zoveel mensen ken. Mensen die altijd weer terugkomen. Het innerlijk weten van geliefd zijn, begrepen worden en begrip geven, mijzelf geborgen weten in mijn relatie en vriendschappen maakt dat ik een prettige balans aan het vinden ben tussen het alleen zijn en het samen zijn met anderen.

Eenzaam is een gevoel.

Voor mij persoonlijk is het met name het gevoel begrepen te worden door mensen van wie ik houd en het vertrouwen voelen dat dierbaren weer naar mij terugkeren en ik naar hen. Het is een gevoel van in harmonie leven met anderen en met mijzelf. Het gevoel de ruimte te krijgen die ik als persoon nodig heb en ook die ruimte kunnen geven aan anderen.

Ik ben niet dol op mensenmassa’s. Ik ben liever samen met mijn Lief of met een paar mensen die gelijkgestemd zijn aan mijzelf. Dan heb ik minder mensen om mij heen, maar voel ik mij minder eenzaam.

Ik voel me niet eenzaam als ik alleen ben en mijn teksten schrijf. Ik voel me wel eenzaam als ik thuis moet blijven omdat mijn lichaam het weer eens af laat weten en mijn lieve mannen er met zijn tweetjes op uit gaan.

Maar ik voel me niet eenzaam als ze dan terugkomen met een hoop rommel uit het bos waarvan ik dan iets moois mag maken. Of met verhalen over hoe leuk ze het hebben gehad bij familie of vrienden. En ik voel me niet eenzaam als mijn oude kater bij me op de bank springt en zich met zijn zachte lijfje lekker tussen mijn armen nestelt, het poezenmondje heel eventjes geopend in een geluidloze begroeting.

 

Ben je altijd eenzaam als je alleen bent?
Eenzaamheid te midden van anderen. Bron: Pixabay

Ik kan me voorstellen dat veel mensen zich eenzaam voelen.

In deze tijd, waarin heel veel communicatie via een digitale snelweg verloopt en persoonlijk contact steeds minder van belang lijkt te worden, terwijl juist de lijfelijke aanwezigheid van andere mensen ons als kuddedieren zo welkom kan zijn, kan ik me indenken dat mensen echt eenzaam kunnen worden. Alleen achter Facebook is tenslotte toch maar alleen. En woorden op een scherm brengen een geliefde niet altijd dichterbij.

We worden zo vaak geleefd, er wordt verwacht dat je snel verhuist voor je baan, of voor iets anders in je leven. Je wordt zo makkelijk ontworteld in deze tijd, waarin economische zelfstandigheid vaak boven het lichamelijk en geestelijk welzijn staat. We realiseren ons niet altijd dat hard werken, het telkens maar door jakkeren en het nakomen van talloze afspraken niet altijd voldoende ruimte geven om ons ook daadwerkelijk te verbinden met elkaar. Want daar is tijd voor nodig, die niet gevuld wordt met werk, afspraken en berichtjes op social media.

Het is belangrijk om de tijd voor elkaar te nemen, om werkelijk begaan te zijn met elkaar en elkaar de ruimte te geven om zich te uiten. Gewoon simpel de tijd om in harmonie samen te zijn wordt ons door onszelf niet altijd genoeg gegund. Ik kan me voorstellen dat je je dan eenzaam voelt.

Wat is alleen zijn voor jou? En wanneer ben jij eenzaam?

Wat doet het met je? Wanneer voel jij je eenzaam en wanneer ben je graag alleen? Ik ben benieuwd naar hoe andere mensen dit voelen.

En…als je je eenzaam voelt, waaraan heb je dan behoefte? En wat zou je daar aan kunnen doen?

Hierbij mijn antwoord op de vraag van Viviane: ‘a penny for your thoughts Marije.’  En een lieve dankjewel voor haar.

De Gans

 

Ben je altijd eenzaam als je alleen bent?
Eenzaam wonen. Bron: Pixabay

In 2016 schreef De Gans: Zorg niet voor eenzaamheid.


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

32 thoughts on “Ben je altijd eenzaam als je alleen bent?

 1. Eenzaam zijn is een gevoel. Een gevoel van geen binding te hebben met de mensen/omgeving/gebeurtenissen. Alleen is een status, maar ook alleen kun je heel veel binding voelen.
  Zo zie ik het.
  Ik heb het nodig om regelmatig alleen te zijn, gewoon om die binding met mezelf te kunnen voelen en daar aan te werken. Als ik daar gewoon gehoor aan geef hoef ik met bij andere ook niet eenzaam te voelen nl.
  Enkele vinden mensen die alleen zijn zielig, die hebben het in mijn ogen niet door.

 2. Ik ben heel graag alleen. Heb geen hekel aan mensen, vind gezelschap echt wel prettig en fijn maar alleen.. alleen zijn past bij mij. Voel mij maar zelden eenzaam. En als et gebeurt duurt het nooit lang.

  (En met mensenmassa’s maak je mij niet blij..

 3. Ik ben het zo met je eens! Ik ben graag alleen. En nee, dat voelt niet eenzaam. Ik kan me juist in gezelschap heel eenzaam voelen. Vooral als het nergens over gaat behalve uiterlijke schijn…
  Heerlijk alleen met mij en mijn gedachten. Soms buitelen ze over malkander en soms zijn ze heel eenvoudig te duiden door de stilte die ik zelf creëer.

 4. Enerzijds kan ik heel erg goed alleen zijn en heb ik dat soms ook echt even nodig om lekker tot rust te komen. Anderzijds kan ik me ook wel eens eenzaam voelen. Ik heb niet zo veel vrienden en die hebben het vaak druk, dus soms mis ik gewoon iemand om even mee te kletsen of even een kopje koffie te gaan drinken. Niemand waarbij ik even mijn verhaal kwijt kan of die interesse toont. Dat is soms best lastig.

 5. ik kan Matroos helemaal begrijpen, ik ben graag alleen, en soms is het gevoel van ‘eenzaam’ zijn ook helend voor mij.
  ik voel me vooral eenzaam met mensen rond mij waar ik geen verbinding tot stand kan brengen.
  persoonlijk speel ik graag ‘laat me maar even alleen’ en dat voelt prima.
  eenzaamheid is wanneer ik niemand kan vinden die ‘op de zelfde golflengte zit’ om een verhaal aan te vertellen.
  verbinding is super belangrijk voor mij, en dan ben ik nooit meer eenzaam!

 6. Tijdens mijn huwelijk heb ik me vaak heel erg eenzaam gevoeld.
  Eenzaam tussen de mensen.

  Nu ben ik heel vaak alleen.. en eigenlijk voel ik me helemaal niet eenzaam.

  Vreemd, vind ik dit zelf.

  1. Ik vind dat zo logisch! Kan me levendig voorstellen dat je naast je man heel eenzaam werd. Helemaal niet vreemd hoor xxxx

 7. Heel mooi artikel. Zelf voel ik me redelijk snel eenzaam. Ik ben erg sociaal en heb nood aan menselijk contact. Een dag zonder babbel is een dag zonder plezier. Alleen zijn kan wel eens leuk zijn, maar voor mij met mate 🙂

 8. Ik ben twee maal in mijn leven zo ontzettend eenzaam en alleen geweest vanwege persoonlijke situaties waar ik me toen in bevond. De pijn van de eenzaamheid is allesoverheersend en niet te stoppen. Althans, niet voor mij.
  Wel ben ik graag zo af en toe alleen, maar liever niet te lang.

 9. Ik ben 2 keer heel eenzaam geweest, zo eenzaam dat het lichamelijk pijn deed. Ik denk er vaak aan terug en moet erover waken dat het gevoel niet terugkomt, je blog komt op een moeilijk moment voor me…

 10. Ik heb even moeten spitten…wanneer was ik eenzaam..1989 in de Ahoy bij een concert van Neil Diamond…piet in het ziekenhuis en ik naar dat concert…ik heb me nog nooit zo totaal eenzaam gevoeld en dat tussen 5000 mensen .
  Verder heb ik het goed bij mezelf, voel me eigenlijk nooit alleen of eenzaam.

 11. Dat heb ik ook hoor. Ik ben graag alleen maar ik weet ook dat ik maar iemand hoef te bellen of te appen om iets gezamenlijks te doen.

 12. Ik ben van nature uit zeer eenzelvig dus ik geniet van alleen-zijn. Ik zoek het zelfs op. De keren dat ik mij eenzaam voelde waren de keren dat ik in een mensenmassa zat waartussen ik mij vervreemd voelde. Het enige wat ik dan kan doen is zo snel mogelijk huiswaarts keren.
  Eenzaam voelde ik mij ook toen ik in een relatie zat waarin ik totaal vervreemd was van mijn partner.
  Tegenwoordig voel ik mij nooit meer eenzaam. Gelukkig. Lieve groet.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.