Als woelig water tot rust komt…

Een stap terug.

Ik ben een groot fan van stappen terug. Van stilstand. Van rust en vrede. Ik ben ook een groot voorstander van zo nu en dan flink het gas erop en boven je eigen verwachtingen uitstijgen.

Maar die stilstand is soms wel nodig.

Het lijkt wel alsof wij tegenwoordig alleen nog maar mogen groeien. ‘Stilstand is achteruitgang‘, hoor je nog maar al te vaak. Maar daar zou ik graag een quote van Lao-Tse* tegenover zetten: “Als woelig water tot rust komt, wordt het langzaam helder.

Alles heeft zijn tijd nodig. Brood moet rustig kunnen rijzen voordat het gebakken wordt en wij levende wezens kunnen echt niet zonder slaap. Zelfs onze prachtige natuur verkeert ’s winters in een bijna doods aandoende winterrust, om in deze maanden weer volledig tot leven te komen. Stilstaand water geeft inzicht in wat er allemaal in dat water leeft.

Dit grijp ik graag als voorbeeld aan om jullie voor te spiegelen dat die stilstand soms echt wel even mag. Soms zelfs broodnodig is. Stilstand kan jou soms overzicht geven in een moeilijke periode, of wanneer er te veel op je bordje ligt en je er even niet meer uit komt.

Even rust.

Veel mensen ervaren het als een mislukking, het niet kunnen voldoen aan allerlei eisen wanneer ze even een stapje terug moeten zetten. Maar laten we redelijk zijn: continu excelleren is onnatuurlijk, zelfs onmogelijk. Juist om weer tot bloei te komen mogen wij allemaal onze pauzes nemen en even nieuwe energie opdoen. Dat is niet slecht, dat is juist goed en helemaal normaal.

Dit stukje heb ik geschreven ter ondersteuning van enkele lieve mensen die toch een klein beetje moeite ervaren bij dat kleine stapje terug. Daarom: doe het maar. Daar word jij beter van!

De Gans

Woeilig
“Als woelig water tot rust komt, wordt het langzaam helder”

* Lao-Tse was een Chinees filosoof die rond 600 voor Christus leefde. Zijn inspirerende wijsheden geven vele mensen al eeuwenlang meer inzicht in hun leven.

Alle foto’s in deze log zijn ©byDeGans.


Mooi Leven, by De Gans vliegt dus op Facebook, gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

27 thoughts on “Als woelig water tot rust komt…

 1. Marije, wat een mooie blog!
  vertragen! riep bijna mijn therapeut uit, vertragen! was mijn werkwoord…
  en nu doe ik niets liever meer…
  ik verwen mezelf meer, kan meer ‘buiten de grenzen’ denken en zijn, en ik ben alleen nog bezig met dat wat lukt en ervan energie van krijg.
  vertragen is kiezen voor jezelf en het perfectionisme ‘loslaten’…

   1. oh ja hoor, even stil naar jezelf luisteren, wijsheid en informatie verzamelen, en weer stilaan verder gaan. yes yes yes ik heb nog een mooie foto hierover zie fb!

 2. Misschien een open deur maar toch….volg je hart want dat klopt ….zij is de enige die jouw weg kent, en jij mag het zonder angst noch twijfel volgen. Volgens mij ben je al aardig op weg 😉 Keep it up girl

  x♥x♥x♥

 3. Leer dat met vallen en opstaan dankzij mijn lichaam ………… dat zet me gewoon stil als ik weer eens doordraaf ……….. niet leuk maar altijd wel nodig!

 4. Om het water
  te analyseren
  is stilstand goed
  Maar…
  hoe het water stroomt
  waar vandaan het komt
  en hoe het gaat
  De bedding
  van het geheel
  is ook belangrijk
  Die kei
  is een storende partij
  iets wat wrikt
  Kun je zonder
  of kan het verbeterd
  Verleg de steen…

  (Een ander inzicht
  Geen kritiek
  verbreding…
  kijk van boven)

  1. Dat is zeker
   een grote waarheid.
   De stilstand is
   een moment.
   Een moment
   van bezinning.
   van bepalen,
   van helderheid,
   alvorens
   de route
   weer op te pakken.
   Richting
   te bepalen,
   stenen te verleggen,
   te vallen
   en weer op te staan…

   Dank je wel <3

 5. Prachtig stukje! Ik merk het ook, ik ga nu even “stilstaan”. Stilstaan bij alles. Tot mezelf komen, rustig worden, zodat ik er binnen enkele maanden weer tegenaan kan.
  Het is niet makkelijk, het is enorm confronterend, maar gewoon nodig. Dat zie ik nu ook in.
  Stilstaan is inderdaad geen mislukking, het is gewoon nodig om weer verder te kunnen gaan!

 6. Een stapje terug zetten is nooit verkeerd. Je komt tot rust maar je krijgt vaak ook andere inzichten. Net zoals je het voorbeeld aanhaalt van het brood. Kneden rusten rijzen en even terug kneden en je krijgt een mooi heerlijk brood. Dat is met het leven ook zo.

  Rust krijg je alleen door vanuit jezelf te weten dat je een stapje terug mag zetten.

  Ik sta telkens verteld hoe je het brengt en hoe mooi je dingen kan beschrijven.

  Aum Shanthi

  1. Wat lief dat je dat zegt. Dank je wel. Ik merk om me heen nog zo vaak dat mensen het als falen zien als ze even tot rust moeten komen. Terwijl het juist heel normaal is. Lieve groet,

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.