Wat als jou iets niet lukt…?

“Als jou iets niet lukt,

heb jij dan gefaald?

Of heb je iets geleerd?”

De Gans

Bang om te falen.

Veel mensen zijn bang om te falen. Ik zou bijna schrijven ‘alle mensen zijn bang om te falen’, maar daarmee doe ik een groep wijze medemensen en lezers van dit blog echt tekort. Maar indien jij regelmatig het gevoel hebt bang te zijn om te falen, dan is dit stukje echt voor jou.

Als jij of ik, als wij aan iets beginnen, hebben we vaak een doel in ons hoofd, wat we willen halen. De weg ernaartoe leggen we dikwijls blindelings af. Stevig doorzettend (want dat moet) en alle pijn en ongemakken verbijtend (want dat is dapper). Zo zie ik het tenminste vaak gebeuren in onze samenleving.

Onderweg doemen diverse obstakels op die, in plaats van dat we ze ons iets laten vertellen, koste wat het kost door ons verslagen moeten worden. Beren op de weg, opbrekingen of zelfs omwegen.

Onze verwachtingen.

Als dan aan het eind blijkt dat het resultaat niet overeenkomt met onze verwachtingen, laten we vaak teleurgesteld ons hoofd hangen. Mislukt.
‘Ik heb gefaald….ik heb het niet goed gedaan……’ of zelfs ‘ik ben een mislukking’…. Als een mantra doemen dan vaak de woorden op in ons hoofd.

Zonder om te kijken naar de, soms lange, weg die we hebben afgelegd focussen we op de deceptie.

Maar kijk eens terug. Zie wat de weg was die je hebt afgelegd. Zie de obstakels die je verhinderden om verder te komen. En zie wat er mogelijk gebeurd zou zijn als je die obstakels anders had aangepakt. Zo zie je wat er werkelijk is gebeurd en welke les hiermee aan jou gegeven is.

Leermoment.

Rust uit. Kom tot inkeer. Sla het stof van je schouders en zet het hoofd weer recht. En ga verder, met medename van alles wat je hebt geleerd.

Want:

Als jou iets niet lukt….

Dan heb je niet gefaald,

maar heb je iets geleerd.

De Gans

Als jou iets niet lukt...
Gebroken is ook prachtig. Bron: Pixabay

Lees ook mijn artikelen ‘Kun je alles bereiken wat je wilt?’ (deel 1 en deel 2)


Volg je Mooi Leven, by De Gans al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram, landt soms op Twitter en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest.

15 thoughts on “Wat als jou iets niet lukt…?

  1. In doe/maakdingen vind ik dat makkelijker. Dan kan ik denken; ik heb het nu nog niet geleerd. (Dat zuurdesembrood gaat uiteindelijk vast wel lukken 🙂 ). lieve groetjes, Hanneke

    1. Ja ik de mijne ook. Hij zit nu in groep 3. Ik kom er wel achter dat geduld niet mijn sterkste punt is 😉 Maar dat verberg ik voor hem 😛

  2. Ik ben er ook Han overtuigd dat als we aan wat beginnen we dat tot een goed einde willen brengen. Jammer genoeg lukt dit niet altijd. Al doende leert men zeker?

    1. Precies…. Niet opgeven is het motto… Al moet je wel oppassen dat je voor jezelf echt de juiste keuzes maakt en je niet laat sturen door een ander of het belang van een ander. Dat is best moeilijk.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.