Kritiek of compliment…

Zeker nu we alle mogelijke sociale media tot onze beschikking hebben zie ik het wel heel erg veel gebeuren: het uiten van kritiek. We spuien maar, we mopperen maar en we bekritiseren maar en bijna al onze klachten komen open en bloot op internet.

Maar….waar zijn dan de complimenten? Ik zie wel regelmatig een officiële positieve recensie voorbijkomen, vormelijk verplicht in een gastenboek van iemand, of op zijn of haar bedrijfspagina. Of op een app 4 of 5 sterren, begeleid met een korte gunstige notitie.
Maar de tegenhanger van al die oeverloos geuite kritiek, gewoon een spontaan geuit compliment, dat zie ik eigenlijk behoorlijk weinig.

Laten we eerlijk zijn: er wordt door ons veel geklaagd. Over de betrouwbaarheid van weersvoorspellingen, over de levertijden van bestellingen, over de inzet van onze medemens, over dokters en hun assistentie, over de politiek of de politie, over een heleboel mensen, beroepsgroepen, ambtenaren in functie en noem maar op. Het is heel erg veel.

Dat heb je mooi gedaanAls er zoveel klachten zijn, hoe komt het dan dat wij dan nog steeds, zeg maar best aardig, functioneren? Dat wij voldoende boodschappen hebben, dat alles voortdurend, ondanks die continue ergernissen, behoorlijk blijft draaien?
Dat komt omdat de meeste zaken gewoon goed gaan. Omdat de meeste dingen gewoon lekker lopen.

Dat verdient weleens een compliment. Daar waar je kritiek uit, mag je ook een complimentje geven als het je echt naar de zin is. Dat doen we volgens mij niet genoeg. Maar dat zouden we best vaker kunnen doen. Want daar wordt de wereld leuker van. Als je prettig wordt geholpen bij de kassa, dan kun je dat best een keertje zeggen. Als je niet zo lang hoeft te wachten bij de dokter, dan is dat heel plezierig. Als de reparatie van je auto eerder klaar is dan gepland dan is dat heel erg handig. Een kleine uitspraak van waardering is dan zo snel gedaan.

Dus zullen we allemaal vandaag een compliment uitdelen? En dan bij voorkeur voor iets wat je als vanzelfsprekend zou kunnen ervaren of aan iemand die je niet zo vaak een complimentje geeft. Want niets is immers vanzelfsprekend en iedereen verdient wat lof.

Liefs van Hans de Gans ❤


Mooi Leven, by Hans de Gans heeft ook een pagina op Facebook, ik zou het heel leuk vinden als je me ook daar wilt volgen.
De quotes van de Gans kun je vinden op Instagram en Pinterest.

 

13 thoughts on “Kritiek of compliment…

 1. Wel een paar dagen te laat. Maar vanuit het diepste van mijn hart: een mooi blog, mooie tekst en ik ben er zeker van dat er een mooi mens achter zit dat vele andere tracht te helpen. En dat mooi mag je op alle manieren opvatten.

 2. Helemaal eens! Bij mij is het inmiddels al ‘gewoon’ een goede gewoonte: complimenten geven. Maar dan ook wel als ik het uit de grond van mijn hart meen. Geen valse schijn. Dus soms lever ik ook kritiek (zo wordt het dan ervaren… zegt natuurlijk meer over de ontvanger… ) als ik het ergens niet mee eens ben, of als ik iets niet mooi vindt (en mijn mening wordt gevraagd). Maar dat geklaag inderdaad… daar wil ik niet meer aan meedoen. En ik ben heel blij dat ik jou ontdekt heb. Je inspireert me! 🙂

  1. Wat lief. Ik houd niet mijn mond als iets mij niet bevalt (met name als t om mijn kind gaat ) maar als ik iets top vind zeg ik t ook. Ik hoop dat meer mensen dat gaan doen. En…die ontdekking is geheel wederzijds! Jullie achtergrond, het besluit wat jullie uiteindelijk hebben genomen. Ik bewonder dat! En zo inspireren jullie mij ook weer. Liefs x

 3. Ben het absoluut met je eens, dat we ons meer op het positieve zouden moeten richten en ik vind je ook een mooi mens.
  Tegelijkertijd…Yin en Yang horen allebei bij het leven 😉

 4. Wat kritiek uiten en complimenten geven betreft, volledig mee eens. Maar…
  Functioneren we nog wel goed?
  Draait alles nog wel goed?
  Het blijft mijns inziens “lopen” omdat we elkaar tot gevangene hebben gemaakt, we zien geen andere uitweg. Voor mij is dat totaal niet “goed” functioneren en “goed” draaien.
  Of ben ik nu teveel kritiek aan het spuien? 😉

  Vriendelijke groet

  1. Ik ben het volledig met je eens! Pas las ik een artikel over hulpverleners die geen hulp konden verlenen omdat de hulpbehoevende niet in ‘hun regio’ woonde. Ze besloten hulp te geven ‘als mens’. Volgens mij is dat de volledig omgekeerde wereld. We zijn mens. Dus laten we functioneren als mens….. Vanmorgen las ik dat de administratieve rompslomp in de jeugdzorg zorgt voor 18 miljoen extra kosten. En kinderen moeten steeds langer wachten. Nog buiten mijn vertrouwen in het fenomeen ‘jeugdzorg’, snap ik eigenlijk niets meer van onze wereld. Ach… ik blijf schrijven. En blijf hopen dat steeds meer mensen gaan inzien dat ze mens zijn. Daar heb je geen papier voor nodig. En ook geen geld. Mens ‘ben’ je gewoon. Zoals een slak een slak is en een vogel vogel. Die hebben daar ook geen papier voor nodig. Of geld 😉 Mooie dag en groet!

 5. Ben ik het mee eens. Mijn stelregel voor sociale media is dat ik alleen reageer als ik iets positiefs kan zeggen, anders niet. Veroordelen gaat veel te makkelijk als je niet zelf in die situatie zit. Ik doe met je mee en begin hier: mooi blog door een mooi mens.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,