Als ik zou zijn zoals anderen denken dat ik ben, zou ik telkens anders zijn

Als ik zou zijn zoals anderen denken dat ik ben, zou ik telkens anders zijn.

Mensen vinden van alles van elkaar. Veel mensen gedragen zich zodanig dat het er op lijkt dat ze denken dat de wereld graag wil horen wat ze denken. Ik wil dat meestal niet. Feitelijk vind ik persoonlijk de gedachten van mensen die niet zo veel vinden veel interessanter.

Mijn vader zweeg. Hij luisterde, hij keek, hij zweeg. Observeerde de wereld en trok voorzichtig, weloverwogen en goed onderbouwd, zijn conclusies. Die hij meestal niet deelde met anderen, maar desgevraagd rustig en gefundeerd uiteenzette.

Hij wist dat zwijgen meestal beter was.

Allemaal meningen

Maar de meeste mensen geven graag en vaak hun mening. Ongeacht de situatie, en vaak gespeend van enige achtergrondkennis, besproeien ze hun omgeving met hun eigen interpretaties. Al die commentaren, zijn oh zo verschillend en spreken elkaar vaak ook heftig tegen. Maar toch lijkt het voor velen van ons een kunst om je er niks van aan te trekken.

Wat ik persoonlijk erg akelig vind is die ongenuanceerde kwaadsprekerij over anderen. Dat iemand te dik is, of te dun, of te blond, of te zwart, of te gekruld of te steil of te expressief, of te gesloten. Het maakt niet uit, het is echt nooit goed. Etiketjes worden geplakt, meningen worden geprojecteerd en onschuldige, vaak jonge, mensen verdrietig, onzeker, ja zelfs angstig gemaakt.

Zeker als je nog jong bent dan raakt de mening van een ander je. Helemaal als je onzeker bent over jezelf, over wat je kunt en hoe je in het leven staat. Daarom zou ik weer eens een Gans kritische aanmoediging willen geven naar iedereen: denk eens wat beter na voordat je iets roept. Slik eens en vraag je af wat een ander met je mening moet. Ga eerst iets anders doen, plassen om mijn part, voordat je je commentaar wereldkundig maakt.

Vroeger zou ik echt veel last hebben gehad van al die meningen. Ik heb me dikwijls bewogen in een spastische dans om al die kritieken op te volgen en mijzelf te verbeteren zodat ik beter voldeed aan al die verwachtingen van anderen. Maar nooit kon ik iedereen tevreden stellen en mijzelf al helemaal niet. Dat heb ik inmiddels wel geleerd.

Goed zoals je bent

Dus je iets van al die opinies aantrekken is idioot. Niet doen. Simpelweg omdat je je niet kunt aanpassen aan al die uitgesproken meningen in de wereld, die met de opmars van allerlei social media kanalen steeds ongenuanceerder en wreder lijken te worden. Als je meebeweegt en wilt proberen te voldoen aan al dat gedoe, dan raak je jezelf op den duur volledig kwijt.

Blijf bij jezelf. Blijf tevreden met jezelf en laat een ander niet jouw doelen bepalen. En vooral: blijf in jezelf geloven en accepteer dat je goed bent zoals je bent. Houd je mening naar buiten een beetje genuanceerd en bescheiden. En stop eens met al die onaangename uitlatingen naar elkaar.

Hoofd omhoog, schouders gestrekt en vertrouwen in je diepste zelf. Daar heb je echt het meeste aan.

De Gans

 

 

Mooi Leven, by De Gans gakt dagelijks op Instagram, vliegt soms over Facebook, en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans lanceert heel soms een berichtje op Twitter.


Wie is De Gans?

23 thoughts on “Als ik zou zijn zoals anderen denken dat ik ben, zou ik telkens anders zijn

 1. Mensen geven altijd meningen. Gevraagd, ongevraagd, veel mensen (gelukkig niet iedereen) wil overal altijd ene plasje overheen gieteren. Blijf lekker zoals je bent. Want alleen zo ben je prachtig.

 2. Mooi! Helemaal mee eens <3 Ik vind steeds minder en daar wil ik ook naartoe. Mij er niets van aantrekken dat anderen vanalles vinden is moeilijker, maar gaat ook beter en beter.

 3. Het onbeheerst en onbeleefd meningen geven via sociale media- want dan moet je niet letterlijk zichtbaar je nek uitsteken- en ongezouten je gal spuwen, vind ik een akelige evolutie tegenwoordig.
  En blijkbaar hebben mensen daar soms echt deugd van…..

  Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan om je de mening van de anderen niet aan te trekken.
  Ondanks het ouder worden, slaag ik daar nog steeds vaak niet in… Andermans commentaar blijft me raken, minder hevig dan vroeger, maar toch….

  1. Het wordt voor mij steeds makkelijker. Al vind ik het nog steeds niet altijd leuk. Ik heb ook liever dat mensen mij aardig vinden 😀 Ben het helemaal met je eens. Geen leuke evolutie. Kan best een stukje opvoeding extra aan gewijd worden vind ik.

 4. Gakkende Gans, ik kan het even niet laten, een vervolg op Kijken om te Zien.Ik gak letterlijk vrolijk mee
  Over de inhoud; Praat met mij niet over anderen, het helpt U niet, en nog minder die andere.
  Om te begrijpen moet je luisteren, als er niet geluisterd wordt, is er geen begrip, Over op begrip voor gakkende ganzen in dit geval letterlijk;

  Je kunt zien door te kijken, horen door te luisteren ruiken als de wind goed zit en proeven als er nauwelijks wind staat. Je gaat op in de omgeving, en bent er deel van. Een vogel hoor ik meestal als eerste, daarna ga ik kijken of ik hem zie en probeer een foto te maken. Zelf vind ik de volgende foto een goed voorbeeld(exclusief voor Marije). Het gedrag van ganzen is dat ze veel geluid maken als ze gaan opstijgen, om te ontbijten, in dit geval rond half acht. Ik stond in een droog ven en ging door mijn knieën, kijken en zien. De ganzen kwamen recht op me af, op een dergelijke foto ben ik altijd gespitst. Kwaliteit is niet alles, maar de beleving dat 24 ganzen op 3 meter hoogte over je heen vliegen, maakt alles goed.
  Je moet begrip hebben,dat ze in enkele seconden later achter je verdwijnen, begrijpen lijkt zo gemakkelijk als je goed geluisterd hebt, maar de foto kan compleet mislukt zijn en begrip is hier een rationeel gebeuren geworden. Bij deze feiten heb je , je maar bij neer te leggen, sterker de kans was voorbij.

  Voor de meegakkende reacties, de foto heb ik gestuurd naar onze grote gakker. het lukte me niet om in een reactie te zetten

  Misschien zet ik hem later op mijn instagram account
  met warme groet Piet den Besten
  .

 5. Zwijgen kan niet verbeterd worden. En als men dan praat is het beter om eerst te observeren te luisteren en voor jezelf dat eruit halen dat je nodig hebt om dan te praten. Net zoals je vader deed.
  Mensen kunnen gewoon hard zijn en hebben vaak hun oordeel vooroordeel al. En dat spreken ze soms graag uit, zeker als ze iemand er diep mee raken kunnen. Al zijn ze daar niet altijd (on)bewust van.

  Aum Shanthi

 6. Als altijd en topstuk. . mijn menig die ik graag even kenbaar maak

  Voor de rest. . ben ik het helemaal met je eens.

  Wat ik uit. . uit ik zoals ook het ken. . weet/ voel .. “bij twijfel niet inhalen” pas ik veelvuldig toe. . Ook bij het vormen van mijn mening over iets.

  Discriminatie om wat dan ook doe ik niet, daar ben ik altijd heel bewust mee bezig. Daarentegen luister ik wel. .. en handel ik ook… naar mijn gevoel … alarmbellen? Dan extra pas op de plaats. .

  Nou ja wie vertel ik dit… jij kent me.

 7. Mooi Marije en inderdaad het maakt mij niet uit wat anderen van mij denken, vroeger wel maar nu “Ik ben IK” en daar ben ik blij mee. Lieve groetenvan mij Hennie

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.