Allerzielen

Allerzielen.

“Een dag om stil te staan bij iedereen van wie je houdt.

Maar die je niet meer vast kunt houden.”

De Gans

 

Het ‘vieren’ van Allerzielen.

Op diverse plekken in onze landen wordt deze dagen Allerzielen gevierd. Hoewel ik vieren in deze context een wat aparte bewoording vind. Maar tegelijkertijd toch ook wel terecht. Het vieren van de liefde van degenen van wie je houdt en het vieren van je dankbaarheid om ze te hebben mogen ontmoeten op je levenspad, ook al is het hunne reeds ten einde. Dat te kunnen gedenken is prachtig.

Voor mij is het gedenken van overledenen niet gebonden aan een datum. Niet aan Allerzielen, en niet aan de sterfdatum, of welke andere datum dan ook. Hoewel we deze dagen wel terugdenken aan iedereen die we nog zo graag om ons heen hadden gehad.

Ik steek vanavond een extra kaarsje aan. Ik ontsteek een kaars voor onze eigen drie lieve ouders die er niet meer zijn zoals ik dat elke dag doe, en ik ontsteek een kaarsje voor alle geliefden van jullie.

Liefde is tijdloos en gelukkig niet gebonden aan dood of afstand. Liefde kun je altijd voelen. En liefde kun je vasthouden, warm en verzachtend in je hart. Ook al kun je diegene die je zo mist niet meer vasthouden.

Ik wens jullie een warme en dierbare gedenking toe.

De Gans

Allerzielen
Tijdens het schrijven van dit stukje verscheen dit in de lucht: een groep gakkende ganzen, onder de zachte tinten van een vervagende regenboog. Als een bijna paradoxaal teken van de eeuwigheid en tegelijkertijd de tijdelijkheid van ons leven hier op aarde ♥
Alle foto’s in deze log zijn gemaakt ©byDeGans.

Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

8 thoughts on “Allerzielen

 1. Allerzielen zei me nooit zoveel. Tot in 2013, toen ik me voor het eerst sinds jaren weer eens op de begraafplaats van mijn vader en zijn ouders en grootouders bevond. Mijn moeder was in dat jaar overleden, lag overigens niet op de begraafplaats. Het cirkeltje leek rond, al klinkt dat vast raar. Maar dat geeft niks.

  Ik besloot kaarsen te brengen, ieder jaar, op de begraafplaats, om zodoende licht te geven en uit dankbaarheid voor mijn bestaan. Al is het soms lastig kiezen tussen begraafplaats en de tuin, waar de moeders van manlief en ik zich in hun eigen tuinhuisjes bevinden. Maar eerlijk gezegd voer ik daar op mijn manier nog vele gesprekken mee. (Oi….dit begint echt heel raar te klinken)

  Eerlijk gezegd vier ik elke dag wel een beetje Allerzielen. Omdat er geen dag voorbijgaat zonder dat ik liefdevol terugdenk aan de personen die zich niet meer in mijn aardse leven bevinden.

  1. Ik vind dat helemaal niet raar klinken. Toch logisch dat je nog graag wat wilt vertellen. Je ouders zijn de eerste mensen met wie je praat en op een gegeven moment is hun leven voorbij, en ga je ze zo ontzettend missen. Ik steek dagelijks in de tuin een kaarsje aan voor mijn paps, al sinds de eerste week na zijn dood. Vaak vertel ik hem dan wat over hoe het nu gaat. En ja…elke dag is het een beetje Allerzielen. Niet datumgebonden. Wel aan liefde ❤
   Mooi wat je hier vertelt. Lief ❤

 2. Precies!!! Ik ervaar dat ook elke dag weer… en nog kan het me soms verbazen hoe een ‘iets’ een ‘iemand’ in mijn gedachten omhoog haalt… liefde kennen, het mogen geven en het mogen ontvangen, zijn ware Godsgeschenken.

  xx♥♥xx

 3. Mooi blogje, Marije.
  Ik besteed er wel aandacht aan, hoewel het ook mij elke dag een beetje Allerzielen is.
  Liefs!

  1. Het is ook een heel mooie ceremonie. Ik ben er niet mee opgegroeid, in het noorden van Nederland. Ik denk dat ik het anders zeker ook ‘gevierd’ zou hebben. Liefs x

 4. Als ik eerlijk mag zijn heb ik niet met dit ”fenomeen” Allerzielen en die ene dag om onze dierbaren te herdenken .Mijn ouders en enige broer zijn er al heel lang niet meer en er gaat geen dag voorbij dat ik niet even aan ze denk ,vaak praten we hier samen nog over ze .Ook de andere mensen waar ik zo van hield vergeet ik zeker niet ,ook zij zijn in mijn hart .Dus nee voor mij geen speciale dag .
  Liefs Elisabeth

  1. Zo zie ik het ook… Maar wie dit vanuit zijn achtergrond herdenkt begrijp ik wel. Voor mij is het elke dag een beetje Allerzielen. Liefs,

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.