All our energy is stored in nature

All our energy is stored in nature.

Een Engelse tekst. Omdat ik in die taal de quotes vaak zo pakkend vind. En omdat ik daarmee meer mensen bereik natuurlijk. Want meer mensen lezen Engels dan Nederlands.
Al onze energie is opgeslagen in de natuur. Alle energie komt uit de natuur.
En ik maak mij zorgen. Wij mensen drijven steeds verder af van die natuur. Onze technologische vooruitgang, maar ook onze steeds toenemende behoefte aan meer. Meer kleren, meer eten, meer variatie en meer huis of meer geld….

Meer. Veel meer.

Onze menselijke lust tot groei verziekt onze aarde. Telkens opnieuw komen de vervuiling van de oceanen, het kappen van de bossen, het gebruik van gif dringender in het nieuws. En massaal knikken wij begrijpend. Het moet anders, het moet beter en het moet vooral schoner.

Maar zolang wij alles goedkoper willen, variatie willen, willen groeien en onze economie nog groter willen, wordt het om ons heen alleen maar vuiler. Ik heb soms het idee dat wij mensen denken dat alles maar gewoon kan en dat het niet geeft of we een plastic zakje meer of minder gebruiken of dat de vuile vezels van onze was niet meer terugkeren in ons leven als ze na het wassen met het water wegspoelen…. Maar zo is het niet.

Wat je geeft, krijg je terug.

Alles wat wij weggooien, krijgen we terug. Als een kringloop komt alles op aarde steeds weer terug. Zoals de blaadjes van de bomen verwerkt worden tot voedsel voor het nieuwe voorjaar, komt alles wat wij als mensen loslaten op een verwerkte manier ook weer op ons pad. Telkens opnieuw. En telkens meer.

We moeten niet meer meer willen. We moeten meer tevreden worden. Met wat er is. En we moeten er denk ik vrede mee hebben dat we als mens niet meer alles kunnen krijgen.

Geen aardbeien in de winter. Geen appels meer in mei. Wel lekker boerenkool na de eerste vorst en een sappige kers in de zomer. Maar geen nieuwe trui omdat de oude niet meer in de mode is, alleen als die oude het niet meer doet. Laat die modewisselingen maar wat langer duren. Minder variatie en hebzucht. Maar meer tevredenheid.

Al onze energie komt uit de natuur. De natuur, dat zijn wij. Wij zijn niets anders dan een deel van de aarde en het hele universum daaromheen. Alles wat wij geven, komt naar ons terug. Of erger nog, naar onze kinderen.

 

energy
De Punt van Reide. Een prachtig, maar kwetsbaar natuurgebied bij het Wad.

Sta er eens bij stil….

Dit stukje is geen pleidooi om jullie te vragen massaal biologisch te gaan leven noch is het een oproep om een radicale ommezwaai te maken. Het is ook geen pleidooi voor ‘duurzaamheid’. Het is niet een eis aan circa 7,6 miljard mensen om de wereld nu acuut te veranderen. Zoveel handen krijg je op geen buik, dat weet ik.

Maar ik kan wel iedereen vragen: welke ecologische voetafdruk maak jij? En is er iets, al is het maar één klein dingetje, wat jij kunt doen om die voetafdruk wat minder groot te maken? Sta daar eens bij stil. Elke dag, heel even.

Zodat het plastic wat jij samen met je scrub crème onder de douche via het putje weg laat spoelen over enkele jaren niet via het voedsel in de maag van je kind verdwijnt… Er zijn prachtige alternatieve genoeg daarvoor.

De natuur is onze energie. Wat wij geven, krijgen wij terug. Laten we allemaal een klein steentje bijdragen om die natuur wat mooiers te geven.

Dan krijgen we al dat moois terug.

De Gans

 

 

Wil je meer weten over hoe je eenvoudig investeert in een wat meer natuurlijke lifestyle? Kijk dan eens op tussendromenenleven.be. Dit is een heel mooie site voor wie wat bewuster om wil gaan met het leven en de natuur.


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

12 thoughts on “All our energy is stored in nature

 1. Moedermoord

  we verminken zonder verpinken en in elke levende taal
  onze prachtige hemelblauwe planeet
  Moeder Aarde draagt al een zwart kleed
  kleur van de dood, het begin van een eindigend verhaal

  Ik lees ergernis en pijn in elke lijn, Marije.
  Lenjef

 2. mooie blog
  dat is mijn werk geweest, 8 jaar lang – natuur en milieu educatie aan kinderen meegeven…
  ik heb zelfgeschreven projecten – de eco droom boom – en zo… van kleuter tot volwassenen ze hebben meegedaan…
  ik mis het wel, en langs de andere kant ben ik er heel moe van geworden, het besef dringt heel langzaam door en wat uiteindelijk wint is het bedrag dat op de rekening staat op het einde van elke maand in het jaar…
  maar het is nodig!
  laatst nog een vriend horen zeggen die net terug is uit het regenwoud in Indonesië – dat het woud zienderogen aan het verdwijnen is met een rotvaart….
  waarom? waardoor? voor wie?
  hoe is nog steeds mogelijk?

  1. Ik las ook net weer dat het spuiten van gif blijft toegestaan. Hoe is het mogelijk dat we niet verder vooruitkijken, welke aarde we doorgeven aan onze kinderen? Het lijkt mij prachtig wat je deed, maar ik kan me indenken dat het ook vermoeiend is.
   Voor die natuurvernielingen voel ik niets dan mijn onvermogen tot begrip ervoor. Het maakt me zo verdrietig. Liefs x

 3. Wat een mooi geschreven stuk! Zo is het echt, en met nuance bereik je vast heel wat mensen die de drempels vaak te hoog vinden… dankjewel voor het vermelden van mijn blog, ik voel me vereerd. ❤️

  1. Dat hoop ik ook! En graag gedaan natuurlijk. Ik lees graag je stukjes, al kom ik er niet zo vaak aan toe als ik zou willen. Lieve groet <3

 4. We moeten meer aandacht aan de natuur en moeder aarde geven.
  Ook aan ons drinkwater. Waar toch heel wat in te vinden is dat wij mensen door onze urine erin brengen. En moeilijk uit te filteren is.

  Aum Shanthi

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.