Aardig zijn

Als iemand je niet aardig vindt omdat je voor jezelf op komt
dan is diegene misschien ook niet zo aardig voor jou…

Een kleine nadenker, die ik vanmiddag schreef in een reactie aan iemand op Social Media. Wie niet accepteert dat jij soms je grenzen stelt, die is waarschijnlijk ook juist niet degene bij wie je je grenzen moet verleggen. 

Je eigen grenzen stellen

Ik heb geleerd grenzen te stellen en daar bij te blijven. En niet iedereen vindt dat leuk. Maar toch… Het lukt!

Vanmorgen belde de apotheker over een recept voor mij. Halverwege het gesprek volgde ik het niet meer en ik vroeg haar mijn Lief te bellen. Telefoneren vind ik tegenwoordig niet makkelijk. Ik kan tijdens het gesprek vaak niet snel genoeg volgen waar het over gaat en dan lukt adequaat reageren vaak ook niet meer. Het werkt dan niet om goede afspraken te maken. Na zo’n telefoongesprek heb ik ook vaak nauwelijks energie meer over voor de rest van de dag.

Al doende leert men

Het was een hobbelige weg, dat leren grenzen stellen. Maar het lukt waarachtig echt! Soms niet, maar daarna gaat het weer beter.

Ik ben blij dat ik de afgelopen jaren zulke stappen heb kunnen zetten. Dit heb ik niet alleen gedaan, ik heb er hulp bij gehad. Van een professional, van mijn Lief, van vrienden en familie en door ervaringen. En ik ben van plan om te blijven leren. Omdat je simpelweg nooit uitgeleerd bent.

Maar de ervaring die ik de laatste tijd heb met het aangeven én ook nog respecteren van mijn grenzen, die is goed. En dat maakt mij beter.

En ik hoop jullie ook…

De Gans

 

Aardig zijn

 

Mooi Leven, by De Gans gakt ook op Instagram, vliegt over Facebook, en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans lanceert heel soms een berichtje op Twitter.


Wie is De Gans?

15 thoughts on “Aardig zijn

 1. ik zeg meer en meer wat voor mij het beste is, en probeer het zo te formuleren dat het toch goed en duidelijk overkomt en er geen discussie ontstaat of er mee gelachen kan worden.
  ik heb er heel veel jaren over moeten doen om de juiste taal te vinden om mijn grenzen te kunnen verwoorden en zelfs aan te geven.

  ja meer en meer lukt het me ook. en ik krijg er ook meer rust door…

  ik heb mezelf ook geleerd van cruciale woorden te onthouden uit een gesprek aan de telefoon, want ja een gesprek aan de telefoon gaat ook niet zo vanzelf bij mij.

  je leert met de tijd, en grenzen stellen is zo belangrijk.

  1. Het grenzen kunnen voelen is 1 ding. Het grenzen kunnen aangeven is een tweede, en de wijze waarop dat bij je past dat is dan nog een dingetje 😉 Liefs x

 2. Door schade en schande wijs geworden denk ik, maar toch: heel goed dat je het doet, en blijft doen. En wie geen respect voor jouw grenzen op kan (of wil) brengen, die is jouw respect/ vriendschap / aandacht niet waard… XX

 3. En is hij/zij misschien ook niet echt aardig voor zichzelf. Want als je het niet kent hoe kan je dan aardig zijn voor een ander.
  Mensen hebben het moeilijk als je grens aangeeft dan gaan ze gelijk in de aanval. Je wordt soms beklad met allerlei woorden. Maar voor jou is dat nodig om je grens aan bepaalde te stellen.
  Marije je kijkt nu naar jezelf, je geeft aan en dat moet men respecteren.

  Fijn weekend en geniet ervan

  Aum Shanthi

 4. Lieve Marije, het is soms zo moeilijk om grenzen te stellen maar her moet en wordt niet altijd gewaardeerd. Jammer dan.ik heb dit jaar veel geleerd wat grenzen stellen betreft.omdat ik ziek was moest ik wel, ik vond het moeilijk en nog steeds. Ik kamp met ontzettende oorsuizen en dat beperkt mij dus wat moet ik doen grenzen stellen terwijl ik er niet altijd aan toe wil geven.ik strijd er nog steeds mee maar het gaat steeds beter. Dankjewel liefs Hennie

  1. Lieve Hennie, het blijft heel lastig he. En toch is het onontkoombaar, want als je geen grenzen stelt dan wordt het door je lichaam voor je gedaan… En dan kun je vaak niet meer terug. Pas goed op jezelf xxx

 5. Het is meer dan ooit belangrijk, want vooral op het werk heeft men de neiging om alles maar door te schuiven. Neen, bedankt dus. En is men daarom kwaad? Nou, jammer dan en gewoon doorgaan. Een mens moet nu eenmaal zorg dragen voor zichzelf en dat kan alleen door grenzen te stellen. Lieve groet X

  1. Oh ja, dat werk…. Dat ken ik. Zeg je nee, komt het via een omweg toch nog op je bord. Een tijd later, en dan dus ook nog spoed… Brr. Nee, wat niet kan, dat kan niet. Blijven ‘neeën’… Lieve groet x

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.