Aarden: met beide benen op de grond (1)

In elk geval stevig op de aarde

De laatste weken heb ik mezelf weer stevig op aarde gezet. Dat was nodig na alle enerverende gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Het is nog niet helemaal klaar, ons huis is nog altijd niet verkocht en we willen wel graag verder. Maar tegelijkertijd beseffen we dat het nu eenmaal zo is zoals het is en dat ons leven ons altijd dat geeft op het juiste moment. Een kwestie van geduld hebben en vertrouwen op ons leven dus. 

De natuur

We zijn veel de natuur in getrokken de afgelopen tijd. Vooral de plek in Zuid Frankrijk waar ik graag naar toe ga is de perfecte locatie om buiten te leven en jezelf weer te vinden in de prachtige en ruige omgeving daar. We horen regelmatig wilde zwijnen rondscharrelen, met hun snuiten tussen de droge grond op zoek naar wat lekkers als de zon onder is gegaan. Uilen roepen naar elkaar en hun spookachtige geluid weerkaatst tussen de bergen. Zachtjes horen we krekels en cicaden. De bergen zijn ruig, zeker de Bluye, waar we op uitkijken. Er staat geen huis op haar steile helling. Onherbergzaam is zij, maar tegelijk beschermend met haar steile, groene wanden.

Ik herinner mij een wandeling over de bergkam, vele jaren geleden. 14 Kilometer ruigte en er was geen mens te bekennen. Behalve wij, sidderend van vermoeidheid en met stoffige bergschoenen aan onze voeten. Het zweet staat me weer op de rug als ik terugdenk aan die klimpartij. En ooit wil ik het weer doen en mijn zoon laten zien hoe prachtig de natuur kan zijn. 1100 meter hoogte, met de geur van kruiden, de sidderende zang van cicaden en de zon meedogenloos blakerend op onze schouders, terwijl vlak naast ons de reus van de Provence, de Mont Ventoux, met zijn kale top nog verder boven ons uit rijst. Een indrukwekkender wandeling dan deze kan ik me niet herinneren.

Aarden: met beide benen op de grond (1)
De lager wordende kant van de Bluye, in de richting van Mollans

Terug naar mijzelf

In een dergelijke omgeving vind ik mijzelf weer terug. Het lijkt wel alsof er een deel van mij in die bergriviertjes zit en die ik er zo uit kan pakken alsof het een steen met wijsheid is. Ik heb het zelfs letterlijk zo gedaan. Aan de voet van de Bluye stroomt zo’n riviertje. Toulourenc heet het. Provençaals voor ‘tout où rien’, ‘alles of niets’. Een diepe vallei met op de bodem een stroom ijskoud, helder water en heel veel stenen.

Ik heb zo’n steen opgepakt en tussen mijn vingers gehouden. Hem bekeken en de kracht die hij in zich droeg gevoeld. Die kracht heb ik in me opgenomen en vervolgens mijn zorgen aan het water toevertrouwd, waar ze één werden met de flonkerende golven en kabbelend van mij wegstroomden om op te lossen tegen de steile bergwanden aan. Ik voelde de grond weer onder mijn voeten. De stenen soms bijna pijnlijk prikkend in mijn voetzolen, die glibberend weggleden als ik verder door het riviertje liep. Maar ik kwam weer met beide benen op de grond. Verwelkomd door de mij zo vertrouwde Franse natuur.

 

Aarden: met beide benen op de grond (1)
De kracht van een steen

Terug naar huis

Voor het eerst in jaren voelde ik me terug naar huis gaan toen ik de prachtige Drôme verliet. De laatste jaren kwam ik enkel daar thuis en was het afscheid alsof ik mezelf moest ontwortelen. De weg terug naar huis was een tocht vol buikpijn en gevoelens van eenzaamheid, ook al waren de liefsten ter wereld die hele reis bij mij.

Hoewel het huis niet bij ons past, hebben we wel duidelijk gevoeld dat we thuis zijn in het noorden. Hier is het goed. De nuchterheid, de rustige vriendelijkheid van de mensen past bij ons. We weten hier alle plekjes te vinden en herkennen elke straat. Zo is het goed.

En hier aarden? Ook dat lukt, en daarover schrijf ik in deel 2 nog meer.

De Gans

Aarden: met beide benen op de grond (1)
De steile hellingen bij de rivier de Toulourenc

Lees meer: Aarden (2) of Ik ga voor een nieuwe start. Jij ook?


Volg je Mooi Leven, by De Gans al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram, landt soms op Twitter en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest.

 

 

 

16 thoughts on “Aarden: met beide benen op de grond (1)

 1. Aarden is iets speciaal. Ik kwam hier op deze plek en voelde mij meteen thuis. Meteen geaard dus. Dit is nu mijn thuis. Echt thuis voel ik me alleen hier.
  Ik hoop dat jullie een fijne plek mogen vinden en dat de huizen spoedig verkocht raken. Veel succes ermee en lieve groet X

 2. Voetje voor voetje verder
  beklim de berg
  om tegen op te zien
  Een gevaarte
  zonder gevaar te nemen
  Ontzag voor dat
  maar ook trots
  op jezelf bij het bereiken
  van de hoogste top
  of als je al weer
  met beide benen
  op de geond staat

 3. Wat balen Marije dat jullie huis nog steeds te koop staat. En dat terwijl de woningmarkt gewoon gek is. Maar in Limburg is het vast anders dan in de Randstad. Daar bieden ze zelfs regelmatig boven de vraagprijs. Er staan er gewoon veel te weinig te koop.
  Zijn jullie wel al op zoek naar een huis in de buurt waar je nu woont?
  Succes met alles! XXX

  1. We zijn wel aan het oriënteren, maar het huis van van mijn schoonmoeder, waar we nu voorlopig wonen, moet ook nog verkocht. Maar dat is een minder groot probleem. Ik las over de gekte in de randstad. Bijzonder Dank je wel en lieve groet xx

 4. Heerlijk, als je zo ‘thuis’ komt op een plek, zoals in Frankrijk. Maar ook fijn dat datzelfde gevoel nu (terug)komt nu jullie weer in het noorden wonen. Ik hoop dat jullie huis toch op korte termijn verkocht zal worden. Een hele zorg minder, en jullie kunnen inderdaad weer verder dan…

  1. Het begint ons na een jaar wel wat op te breken. Maar het is niet anders. We kunnen de koper niet uit de grond stampen Verder genieten we inderdaad van dat ‘thuis’ zijn. Want dat hebben we toch maar. En meer dan één dak boven ons hoofd. Die luxe mogen we immers alleen maar waarderen ❤

 5. Zelf ga ik voor de brabantse gezelligheid 😉
  En ook de vakanties zijn zuidelijker…maar ga altijd weer blij naar huis.
  Hopelijk komt dat voor jullie ook snel goed…een huis moet bij je passen zodat het een echt thuis is 🙂
  s6 met de verkoop

  1. Oh ja wij ook! Dat wordt toch wel een feest. Onze zoon is nu al gek op ontdekkingstochten door de bossen, dus als er dan ook nog flinke klauterpartijen bij komen dan wordt dat helemaal een avontuur.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.