Aap-achtig…?

Chimpansees.

Pas las ik een artikel waarin stond dat chimpansees 7.3 uur per dag besteedden aan eten. Een groot deel van de lichte uren dus.

Tegenwoordig besteden wij mensen ongeveer evenveel tijd per dag aan geld verdienen om te eten. En voor een dak boven ons hoofd. Eigenlijk moeten we voor alles betalen. En best veel. Zonder geld lukt ons niet meer zo heel veel. We zijn een beetje afhankelijk geworden van dat geld.

Enfin, een groot deel van de lichte uren besteden wij mensen dus aan geld verdienen om te eten en om al die andere dingen die wij vinden dat ze moeten te kunnen betalen.

Maar dat alles moeten we dan nog wel zelf organiseren.

Is dat niet een beetje suf?

Hoe zouden wij mensen dat beter kunnen doen?

Hoe relaxed zouden wij allen zijn als we scharrelend ons kostje bij elkaar zouden zoeken. Gewoon rechtstreeks. Zonder eerst te hoeven werken. Dat kostje is je werk. Je hebt het ook nodig, eten. Dus lekker scharrelen maar. Elkaar de ruimte gunnend, gevend, rekening houdend met elkaar. Soms even kibbelend, want dat doen alle dieren, maar uiteindelijk is iedereen toch tevreden met wat hij heeft en wat hij krijgt. En ruzies lossen we op door lekker aan elkaars vacht te prutselen en een beetje extra aandacht voor elkaar. Dat lijkt mij eigenlijk nog niet eens zo’n heel verkeerd bestaan.

Is het niet makkelijker om het aap-achtig te proberen? Of is de huidige mensenwijze toch iets beter? En hoe kunnen we het beste van al het beste combineren?

Ik blijf er nog even over nadenken. Misschien hebben jullie een idee 🙂

De Gans 

chimpanzee-751238_640


Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

10 thoughts on “Aap-achtig…?

 1. Het beste van het beste combineren lijkt me een mooi plan. Beetje werken, vooral doen wat je LEUK vindt, zodat je een beetje geld hebt voor je levensonderhoud, tevreden zijn met weinig, sprokkelen, wildplukken in de natuur… het kan echt allemaal veel simpeler dan de meeste mensen doen! 🙂

 2. Dat zou al te mooi zijn.Werken kan ook fijn zijn maar met al die regels tegenwoordig…flexibiliteit..de druk moet alleen verminderen en de alleenstaanden en dat zijn er heel wat moeten nu voor alles en wat nog het meeste betalen en ze kiezen er ook n iet altijd voor.De wereld is meer onrechtvaardiger geworden en veel egoïstischer.

  1. Werken is heel fijn! Maar de druk erbij en inderdaad, de regels… Flexibiliteit voor degene die werk geeft, maar veel minder voor degene die uitvoert…. Ik hoop dat we dat ooit beter kunnen inzien…

 3. Soms groeit het werk me boven m’n hoofd. En dan zou ik echt toch even willen leven als zo’n aap. Maar niet voor altijd. Als je je elke dag moet zorgen maken over het feit of je wel eten zal hebben, dan lijkt me dat ook niet ideaal. Nog een fijn weekend!

 4. Mooie vergelijking ! 😀 Misschien kan jij de maatschappij wel wakker schudden.
  Het heet dan ook het mens-DOM éé. Voor mezelf heb ik een drastische keuze gemaakt, in de richting die jij aangeeft, maar dan nog een stap verder. In mijn omgeving stootte ik vooral op onbegrip, hoewel er ook jaloezie is op mijn rustige, zorgeloze leventje. Je krijgt dit niet verkocht aan het mens-DOM. 🙂 Het dringt niet door in die bovenkamer. Dan maar alleen. 😉
  Misschien kom ik je ooit tegen, scharrelend. 😉

  Fijn weekend !

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.