A Reflection of the clouds in your Mind

Are you able to see the reflection of the clouds in your own mind?

Ben jij in staat om de reflectie van de wolken in je eigen geest te zien…?

Deze gedachte kwam bij mij op toen ik bijgaande foto maakte. Want wanneer je niet in staat bent om de donkere wolken in je eigen hoofd, de donkere gebieden in je eigen persoonlijkheid, te zien, dan kun je ook niet echt groeien in het leven. Of werken aan problemen die je tegenkomt.

Durven zien, is kunnen zien

Er zijn mensen waarvan ik de indruk heb dat ze die donkere wolken bij zichzelf niet kunnen zien. Of niet durven zien. Want wat zie je, als je op deze manier naar jezelf kijkt? Wat is je eigen aandeel in conflicten die je in je leven tegenkomt?
Het kan heel beangstigend zijn om een oorzaak bij jezelf te zoeken, in plaats van telkens te wijzen naar een ander. Daar zijn de meesten niet heel goed in. Het voelt nu eenmaal niet al te veilig om je eigen gedrag eens kritisch onder de loep te nemen. Zeker als je zelf veel hebt meegemaakt dan kun je vastroesten in bepaalde overtuigingen en gedragingen, die je ooit misschien hielpen met overleven in een situatie, maar die je op de lange duur in het leven juist tegenwerken.

Jouw relatie met jou

Als je in je leven hebt geleerd om veelvuldig en snel te (ver-)oordelen, dan kan het heel moeilijk zijn om kritisch te kijken naar hoe je zelf in het leven staat. Het kan dan immers lijken alsof je jezelf moet veroordelen. En jezelf bekritiseren is een stuk lastiger dan kritiek hebben op een ander. Toch denk ik, persoonlijk, dat kritische zelfreflectie heel waardevol kan zijn.
Wanneer je veel problemen in het leven ervaart, bijvoorbeeld ruzies met anderen, dan ervaar je ook vaak een probleem met jezelf. Dus, als je naar jezelf kijkt, hoe is de relatie die jij met jou hebt dan eigenlijk?

Als je bijvoorbeeld vaak conflicten hebt met andere mensen, kan ik me voorstellen dat je ook vaak ruzie maakt met jezelf.

Problemen die je hebt met de buitenwereld, vertellen je vaak veel over je eigen houding in het leven. Zeker wanneer ze telkens in een soortgelijke vorm terugkeren. In dat geval wordt het toch eens zaak om bij jezelf te rade te gaan en je eigen handel en wandel eens goed te observeren.

Dat betekent niet keihard over jezelf oordelen

Dus weg met die beschuldigende vinger. Zowel naar de buitenwereld, als ook naar jezelf. Wees kritisch, maar mild. Je hoeft niet bang voor jezelf en je eigen gevoelens¹ te worden. Het doel is immers dat jij prettiger met jezelf kunt samenleven en anderen met jou. Jezelf afbreken heeft daarin naar mijn mening totaal geen nut.

Zonder jezelf te veroordelen mag jij jezelf aansporen om te verbeteren en te groeien. In alle rust en eerlijkheid.

Dus ga hem eens aan, die reflection of the clouds in your own mind.

De Gans

1. Nota bene: er komt een vervolg op deze log, waarin ik verder in ga op gevoelens. Want over je eigen wolken oordelen zonder je gevoelens te begrijpen is wel heel erg lastig.

Clouds

Mooi Leven, by De Gans gakt dagelijks op Instagram, vliegt soms over Facebook, en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans lanceert heel soms een berichtje op Twitter.


Wie is De Gans?

♦Wanneer je structureel last hebt van depressieve gevoelens en ernstige problemen in het leven, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken♦

12 Replies to “A Reflection of the clouds in your Mind”

 1. shivatje schreef:

  Wat beschrijf je het weer zo mooi Marije.

  De meeste gaan hun eigen problemen uit de weg. Luisteren naar anderen, geven raad maar zijn eigenlijk in eerste instantie hen zelf aan het helpen. Omdat ze die donkere wolken van zichzelf nog niet opgelost hebben.
  Een conflict dat men krijgt is vaak bij jezelf te zoeken. Omdat is je raakt dat nog niet verwerkt is of waar je niet echt om mee kan gaan. Dat klopt het is beangstigend om zelf therapie te gaan ondernemen. Je komt je duistere kanten tegen die hard kunnen zijn om ze op te lossen.

  Aum Shanthi

 2. Rebbeltje schreef:

  Wilde gewoon zeggen dat ik je foto mooier vind dan het verhaal, al zit daar ook wel waarheid in.
  Fijne avond

 3. Rebbeltje schreef:

  Om het verhaal niet te volgen maar de foto is prachtig met die spiegeling in het water…
  Je bent wie je bent en ben er best tevreden over 🙂
  Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

#HOUDAFSTAND

BLOG

Leeggegoten

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: