27 april, Koningsdag

In Nederland hebben we een koningshuis.

De Oranjes. Een familie die sinds 1813, toen de aanstelling van Willem Frederik uit het huis van Oranje Nassau als soeverein vorst der verenigde Nederlanden plaatsvond, onze monarchie regeert.

Ik ben niet hysterisch koningsgezind, maar een republikein ben ik ook niet. Ik mag ze wel, de leden van ons koningshuis. Vlot, vriendelijk, betrokken en met een onmiskenbare charme.

Voor de contacten met het buitenland vind ik ons koningshuis eigenlijk best nuttig.

Een decennialang stabiel gezicht naar buiten -ongewijzigd vanwege het ontbreken van de wispelturigheid van de keuzes van het volk alsmede de door dit volk gekozen vertegenwoordiging-, representatief en goed opgeleid. Ik vind dat op dit moment eigenlijk een behoorlijke pre. De charme van een klein land met een constant en harmonieus koningshuis doet Nederland op het huidige wereldtoneel naar mijn mening zeker goed. Het is stabiel en fris, terwijl er in de wereld zat onstabiliteit en onfris leiderschap te vinden is.

Dus vandaag de dag vind ik het koningshuis best nuttig.

Zowel koning Willem-Alexander als koningin Máxima lijken zich goed van hun taak te kwijten, al vind ik het jammer dat ze politiek gezien hun kiezen op elkaar moeten houden. Ik ben zo benieuwd wat ze persoonlijk van bijvoorbeeld de uitlatingen van wilde Wilders vinden. Of van al die problemen hier in het noorden waar de NAM (en de staat zelf) nog steeds neemt. Of wat ze denken van het personage dat op dit moment de presidentsrol van de Verenigde Staten vervult. Ergens heb ik het gevoel dat ik wel op één lijn zit met ze.

Maar of dat echt zo is, zal ik niet te weten komen. Ik vind het ook wel prima zoals het koningschap nu ingevuld wordt, al vraag ik me wel af of wij als land op deze manier wel optimaal gebruik maken van al het talent in ons koningshuis.

Maar daar heb ik gelukkig geen zeggenschap over. En dat is maar goed ook.

Hierbij wil ik de Koning van harte feliciteren en hem nog vele liefdevolle en prettige jaren toewensen, samen met zijn gezin. Ik wens hem en zijn gezin een hele prettige dag toe.

En voor al mijn volgers natuurlijk een heel prettige Koningsdag. Een gezellige vrijmarkt, een fijn samenzijn met anderen, oranjebitter en dito tompoucen, of misschien wel een heel ander soort dag zonder koninklijk randje (zoals ik met mijn gezin van plan ben te gaan doen). Wat je maar prettig vindt om te doen. Geniet.

De Gans

Koningsdag
Nederlands traditie op Koningsdag: vlooienmarkt (foto: Pixabay)

 


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

 

 

22 thoughts on “27 april, Koningsdag

 1. O’ jee.. ik loop achter.
  Toen ik voor een Nederlandse groothandel werkte, hadden jullie op 30 april een feestdag. Koningin dag? Niet? Ik stond er dus echt niet bij stil, dat door de troonwissel het nu een andere dag was bloos bloos

  1. Koninginnedag. ik ben ook nog steeds in de war, al is dit keer al de vierde keer geloof ik. Het is maar 3 dagen verschil. Ik denk dat het voor mij altijd 30 april zal blijven, dat is het al die jaren geweest.

 2. Ook ik ben fan van het Koningshuis! Het interview met de Koning vond ik eerlijk en open! Zijn vrouw vind ik geweldig en de meisjes zijn prachtig! Ben blij dat we nog steeds een democratisch land zijn en hoop dat ze nog heel lang mogen blijven!

 3. Wat schrijf je leuke over ons Koningshuis Marije. Ik voel het net zo. Een beetje late reactie. Heb plotseling met dochter en kleinzoontje Koningsdag doorgebracht in Delft. Voor mij heel bijzonder. Mijn dochter heeft een fietsje gescoord en wat Playmobil. Dus een heel blij mannetje. Maar ook daar heel koud, maar weinig buien en soms een oranje . Bij het hotel oranje viooltjes, zo leuk. Ik krijg de foto niet bij deze tekst geplaatst, dus mag je me op mijn woord geloven.
  Schrijf later nog meer naar je. Liefs

  1. Wat een leuke dag Johanne! Ik ben blij dat dat kon. Heerlijk, wat zul je genoten hebben <3 Wij hadden oranje slagroom bij de koffie op het terras. Heel bijzonder. Hier bar koud en best wat regen, maar toch een heerlijke dag gehad. Heel veel liefs en rustig aan xxx <3

 4. Leuk om te lezen, was nog nooit op je blog geweest. En zo te lezen denk je er net zo’n beetje over als ikzelf.
  Het was inderdaad koud dus was snel weer thuis.

 5. Dat is ook wel een beetje de manier waarop ik tegen ons Koningshuis aan kijk. Ze doen het goed en bij een steeds wisselende president breekt na 4 jaar de één af wat de ander heeft opgebouwd Behalve dat kost die wisseling ook steeds “klauwen”met geld. Maar de vrijmarkten zijn me gruwel, dat heeft niets met “feest”te maken en geeft alleen maar overlast, althans bij ons in het dorp.

 6. Heerlijk over de oranjemarkt gelopen en van alles gescoord voor de kleinkinderen…ja als die hier zijn moeten ze ook wat te spelen hebben hè…Groetjes

  1. En het kost zo weinig! Wij hebben ook even heerlijk gesnuffeld. Een oude vaas, een speelgoedauto en Suske en Wiske voor de verzameling van mijn Lief. Heerlijk. Geniet maar lekker van de kleinkinderen. Groetjes 🙂

 7. Hoi Marije,
  toevallig hebben manlief en ik gisteravond hetzelfde gesprek gehad zoals jij dit nu hierboven beschrijft. Dus ja, wij zijn omgegaan van niet koningsgezind naar het respecteren en waarderen van het huidige koningspaar. Ik denk dat zij Nederland goed vertegenwoordigen op alle gebieden. Zoals je kunt zien heb ik even bij gelezen, ik liep wat achter door omstandigheden. Voor jullie ook een fijne (konings)dag! X

  1. Hi Ingrid, dat is grappig. Ik lig meestal ook erg achter hoor Doe rustig aan.
   Jullie ook een mooie dag en liefs uit t noorden x

 8. Jij ook fijne koningsdag vandaag. Ik vind dat ze het niet slecht doen en elke 4 jaar ook nog eens presidentsverkiezingen, daar moet ik niet aan denken. Ik vind al die verkiezingspraatjes zo al genoeg.

 9. Ergens vind ik een koningshuis ook nog nuttig. Jammer genoeg zijn Belgen niet echt koningsgezind en vieren we Koningsdag dus niet. Een gemiste kans voor een extra feest! 🙂 Ik wens je veel plezier vandaag! 😀

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.