2018, een jaar vol dankbaarheid

2018

Als ik terugkijk op 2018 dan zie ik een jaar vol mooie ontmoetingen. Veel nieuwe mensen en veel nieuwe mooie gebeurtenissen. Een ontmoeting met de plek waar we nu wonen. Nieuw, mooi en waardevol.

Ruimte

Voor nieuwe ontmoetingen is ruimte nodig. Die ruimte was er bij mij de afgelopen jaren niet. Ik realiseer me nu dat ik vanuit oude, diep ingesleten patronen, regelmatig koos voor de verkeerde mensen, voor verkeerde activiteiten of verkeerde banen. Dan voelde ik wel dat er iets niet goed zat en dat ik me niet prettig voelde in een bepaalde situatie, maar mijn vinger er op leggen kon ik niet. Ik weet het aan mijzelf. Niet aan het feit dat het in het leven simpelweg niet met iedereen klikt en dat je niet met iedereen die in je leven opduikt vriendschap hoeft te sluiten. Noch dat je een bepaalde klus moet doen omdat je denkt dat anderen dat van je verwachten.

Ruimte scheppen voor nieuwe ontwikkelingen dat kan alleen maar als je oude systemen, die niet voldoen, de deur uit zet. En dat heb ik gedaan.

En dat heb ik geweten

Een einde aan heel veel cirkeltjes, waarin ik jaren rond heb gelopen. Wat kostte dat mij een energie. Energie, die er toch al niet was. Energie besteden aan activiteiten of mensen waar je totaal niets van terugkrijgt, of slechts in negatieve zin, is zinloos. Ook voor een gezond mens.

Dus daar ben ik mee gestopt.

Dieren

Ik heb er ook voor gekozen om minder dieren te willen. Mijn droom was altijd en wei met schapen, ganzen, kippen, paarden en vredig knorrende Kune Kune varkentjes. Het werk wat daarbij komt kijken kan ik niet aan en mijn Lief mag ook wel eens ontspannen naast zijn drukke baan. Dus houden we het op dit moment bij onze twee katten. En haal ik mijn hart wel op aan het paard in de wei voor ons huis, het wild rond onze tuin en de schapen aan de overkant.

Thuis

Ik droomde vroeger stiekem van een Oldambtster boerderij. En die zijn groot. En prachtig. En we hadden de mogelijkheid om er eentje te kopen, het afgelopen jaar. Talloze huizen hebben we bekeken om goed te kunnen bepalen wat onze werkelijke wensen waren. Klein, groot, in de stad, of erbuiten? We kwamen tot de conclusie dat het echt mooi moet zijn om wakker te worden in zo’n groot, oud huis, met het voorkomen van een kasteel. Maar dat we vervolgens de rest van de dag bezig zouden zijn met onderhoud en geld verdienen vóór dat onderhoud. En daar hebben we geen zin in. Einde Oldambtster boerderij dus.

Zo hebben we gekozen voor een ‘gewoon’ optrekje. Ook oud, meer dan 100 jaar. Een klein, lief keuterboerderijtje. Maar zo opgeknapt en verbouwd en voorzien van comfort, dat het in alle opzichten voldoet. Het rieten dak is knus en warm. De muren zijn dik en stevig. De tuin is niet te groot, maar zeker ruim genoeg voor onze plannen. De plek ligt buiten. Op het rustige platteland, in de natuur, maar op korte afstand van het dorp en een stad.

Ik ben elke dag dankbaar voor deze ontmoeting.

Familie

De band met onze familie is hechter geworden. Deels omdat we nu in de buurt wonen en de afstanden korter zijn, maar ook vanwege de plotselinge ziekte van mijn moeder. Dat heeft ons samen tot intense gesprekken gedreven. Gesprekken waarin duidelijkheid en helderheid kwam, maar vooral heel veel begrip en liefde. Ik heb grote bewondering voor mijn moeder als ik zie hoe zij zich door haar vreselijke ziekte heen slaat. Zeker gegeven het feit dat ze nooit meer beter wordt. Onze band is heel bijzonder.

Mensen

Verhuizen maakt dat je mensen achterlaat. Dierbaren verliezen maakt dat je mensen loslaat. Je kunt niet bevriend zijn of blijven met iedereen die je op je pad ontmoet. Het zijn er simpelweg te veel voor één leven. Ik sleepte in het verleden heel veel vriendschappen mee. Maar ik liet ook mensen toe in mijn leven omdat ik me verantwoordelijk voelde voor hún welzijn, en dat is geen basis voor vriendschap. Vriendschap komt van 2 kanten en daarbij is er ook nog ‘de klik’. En die klik heb ik bepaald niet met iedereen. Ik ben selectief en durf daar inmiddels ook keuzes in te maken. Gek genoeg heeft dat inzicht mij ongelofelijk veel mooie ontmoetingen gegeven het afgelopen jaar. En daar ben ik dankbaar voor.

Chronisch ziek

Mijn lijf heeft geleden in dit jaar. Het was gewoon te veel. Ook voor mijn Lief. We hobbelen allebei wat mank en zo nu en dan moet ik ‘plat’ met pillen omdat het echt niet gaat. Gelukkig is onze nieuwe huisarts in het dorp heel fijn en begripvol. Ik vind langzaam maar zeker een andere vorm van ‘leren leven met…’. Ik word niet meer beter. Dit is wat het is en ik moet er mee dealen.

Toch is het wel lastig om zo tegen je grenzen te lopen. Mijn hoofd doet net alsof, zoals de huisarts verwoordt, ik altijd een hersenschudding heb. Ik kom niet op woorden, ik vergeet dingen, heb hoofdpijn en kan geen tv-programma meer volgen. En gesprekken met anderen? Die moet ik heel zorgvuldig doseren.

Dankbaar

En toch overheerst de dankbaarheid. Al die mooie ontmoetingen. Met mensen en dieren, met onze plek. Met onszelf. Ons als gezin. We hebben, zoals zovelen van jullie, een aantal lege stoelen aan de kersttafel. Maar de liefde is er wel. En des te meer de band met degenen die er nog zijn.

Ik kan volmondig zeggen dat 2018 een jaar is geweest vol met geschenken en vol met liefde. En dat zit allemaal in mijn hart.

Dank jullie wel!

Ik wens jullie liefdevolle decemberdagen toe en alle goeds, liefde en gezondheid voor 2019.

De Gans

2018

Mooi Leven, by De Gans gakt ook op Instagram, vliegt over Facebook, en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans lanceert heel soms een berichtje op Twitter.


Wie is De Gans?

28 thoughts on “2018, een jaar vol dankbaarheid

 1. Marijne zo mooi om te lezen. De dankbaarheid naar iedereen toe naar hoe jouw dromen waren en toch anders zijn uitgedraaid. Dat allemaal ten goede aan jezelf en jouw gezinnetje.

  Genieten van wat kan en wat je hebt en mag zien rond je heen kan zoveel meer waarde hebben.

  Wens je fijne dagen toe.

  Aum Shanthi

 2. Mooi om te lezen dat je dankbaar bent voor dit jaar, hoewel er ook minder fijne dingen waren. Chronisch ziek zijn blijft gewoon heel erg lastig, maar ik heb wel het gevoel dat je er inmiddels aardig goed mee om kan gaan. Maar het blijft moeilijk. Toch fijn dat er ook veel positieve dingen waren voor je en je het jaar dankbaar kan afsluiten.

 3. Ten eerste voor jou en ieder die je lief is ook hele liefdevolle, gezegende kerstdagen.
  Een mooi overzicht, met heel veel zelf inzicht ……….. mooi.
  Jij verstaat de kunst om van kleine dingen te genieten en dat maakt jou groot.

 4. Toevallig lees ik je prachtig log. Ook al valt niet alles mee, je blijft dankbaar. Dat motto neem ik graag in 2019 mee.
  Bij meer tijd ga ik eens verder grasduinen in je blog.
  Blijf positief, dat siert je duidelijk.

 5. Dank je, lieve Marije!
  Voor dit blog, de vele anderen, de prachtige foto’s, je lieve/wijze/maffe (ant)woorden.
  Ik wens je een terugblik op 2019 die net zo vol van liefde en leven is als deze.
  En fijne feestdagen netuurlijk, met de mensen die je lief zijn ❤

  1. Wat mooi gezegd. Jij ook heel veel dank voor alle mooie reacties, nadenkers en lieve opmerkingen. Zo’n terugblik wens ik jou voor 2019 ook. Heel veel liefs en mooie dagen <3

 6. Dankjewel voor dit mooie bericht, Marije. Ik hoop dat 2019 voor jou alleen maar mooie momenten en goed nieuws bergt. Voor nu wens ik jou en je dierbaren hele mooie dagen en op naar een energiek 2019!

 7. Mooi marije ik heb bewondering voor je. Je hebt je weg gevonden met al je beperkingen . Je hebt een groot talent en dat gebruik je goed. Het ga je goed het komende jaar, ik ben blij met alle mails en haal er uit wat bij mij past op dat moment. Dankjewel, fijne feestdagen en geniet van al het moois dat het leven ins biedt hoe moeilijk soms ook, ik weet dat ook uit ervaring. Liefs Hennie

 8. Ik vind het mooi hoe je met dankbaarheid terugkijkt op het afgelopen jaar. Wat mij vooral aanspreekt is dat je een thuis gevonden hebt, omdat dat bij mij een thema is waarmee ik iets moet in het komende jaar.
  Ik wens jullie fijne Kerst en een heel mooi 2019!

  1. Dank je wel. Thuis is een essentieel thema, waarvan je pas realiseert hoe belangrijk het is als je je ergens niet meer thuis of welkom voelt…. Dank je wel en ik wens je een mooi 2019 en een fijn thuis. Liefs,

 9. Dank je wel lieverd voor jou!!!

  2019 ligt blanco voor je…. ook daar zullen onvermijdelijk weer hobbels in voorkomen… maar vertrouw op jezelf, je kunt en zult ze nemen en er weer van alles uit halen… 2018 en al daarvoor was veel, maar wat ben jij sterk om dat ‘minderleuke’ niet de overhand te laten hebben en je toch ondanks alles schathemeltjerijk te voelen.

  <3 xxx

 10. Je hebt zomaar een foto van mijn kerstoutfit staan…
  Ook voor jullie fijne feestdagen en dan op naar de jaarwisseling en hoop voor jullie dat het veel goeds brengt.
  Groetjes

 11. Ook vanuit het Budelse wensen wij Marije en haar dierbaren graag hele fijne feestdagen en een bijzonder liefdevol, gelukkig, spiritueel en gezond 2019 toe ! ♥

 12. Dank voor de wensen. Dank voor het overzicht, een kijkje in je leven in 2018. Dankbaar zijn is prachtig, ondanks dat het niet altijd evident lijkt.
  Ik wens je een tevreden en zo gezond mogelijk 2019! Veel sterkte en moed verder voor je moeder.
  Geniet samen in jullie lieflijke huis en de natuur eromheen. Lieve groet Xxx
  P.S. Wat een mooi kaartje en o o ooh die kerstboom!

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.