2016, een bewogen jaar

En ineens zijn we bijna aan het eind van dit jaar gekomen

Ik ben niet van de maandoverzichten en niet van de jaaroverzichten en –samenvattingen. Wie zulke zaken weten wil kan het mij uiteraard vragen, maar ik vermoei de ogen van mijn lezers niet graag met dit soort cijfers. Mijzelf ook niet, trouwens.

Maar toch merk ik nu een behoefte tot terugkijken op het afgelopen jaar. Even stilstaan bij en mijmeren over wat er allemaal is gebeurd, want het was nogal niet wat, dit afgelopen jaar.

Ik bekeek pas wat foto’s van bijna een jaar geleden. Op één januari maakten we met zijn vieren een zalige wandeling op een landgoed in de provincie. We fotografeerden elkaar tussen de bomen en de waterplassen. Nieuwjaarsdag, vrolijke gezichten, stralende ogen. Liefdevol. Samen, met elkaar.

Wat is er veel gebeurd dit jaar…

Het lieve kwartet op de foto’s  bestaat niet meer. Wij zijn nu met zijn drietjes. Schoonmama is niet meer. ‘Oma is een sterretje geworden’.
Ik had dat een jaar geleden niet kunnen bedenken. Een dikke maand geleden zelfs nog niet eens, toen we gezamenlijk met de familie haar vijfenzeventigste verjaardag vierden. En nu is ons leven zo intens veranderd. Wij logeren weer bij mijn schoonmoeder…maar nu wordt het ons eigen huis. Haar spulletjes vermengd met de onze. Mijn Lief weer in zijn ouderlijk huis. ‘Thuis’. Dat voelt goed, maar het is toch anders. Zonder mama…

Er is zoveel gebeurd dit jaar… Muzikanten die mijn jeugd hebben gekleurd met hun talent en muziek zijn gestorven. Hun stemmen en gitaarriffs klinken nog altijd in mijn hoofd, juichen door de auto en vermaken mij tijdens een lange autorit van noord naar zuid of andersom. Luid zing ik nog altijd met ze mee. Onsterfelijk is hun talent, ons nog altijd dagelijks trakterend op de kleurrijke harmonieën in hun muziek. Mijn herinnering is zacht, blij, gelukkig. Er komt veel meer terug dan alleen die tonen.

In de wereld is zo veel verandering

Keuzes die ik persoonlijk niet altijd kan begrijpen. Bizarre uitspraken die als ‘normaal’ beschouwd worden, maar die in mijn ogen toch redelijk absurd zijn en welke mij desondanks stimuleren tot kritisch nadenken en dit met jullie delen. Waarmee ook dat nadeel weer zijn voordeel bewijst.

Oorlog in de wereld, vluchtende gezinnen. Onbegrip van hen die niet begrijpen, of niet willen zien, of die zich zelf onbegrepen voelen en zelfs angstig. Dankbaarheid in ogen als ik iemand van ver een kleinigheid geef. Een lach die elke taal, religie en cultuur volledig overbrugt, verenigt en verbindt. Geluk bij ongeluk.
Mijn blog, begonnen in februari op Facebook, maar al snel gevolgd door een klein verhalenhoekje op WordPress. De grote stap die ik snel daarna genomen heb met een eigen domein en een eigen blog. Engelstalige teksten erbij… En inmiddels meer dan 100 volgers. Ik ben blij, dankbaar en verheugd. En ga nog jaren door.

Een jaar geleden…

Een jaar geleden stond ik zo ver van de dag van nu. Ik heb zoveel verloren, maar ook zoveel gekregen. Als ik het mag vergelijken heb ik in de ogen van sommigen misschien meer verloren dan dat ik gekregen heb, maar weegt dat wat ik heb mogen ontvangen zo zwaar op tegen het verlies, dat ik me toch gelukkig voel. Want liefde weegt overal tegenop. Zelfs tegen de dood.

Ik wil jullie danken. Danken voor jullie kritische woorden, voor jullie uitdagingen, voor jullie stimulans. Ik dank jullie voor jullie trouw en geloof in mij en mijn woorden. Ik ga voor een nieuw jaar, met nieuwe belevenissen en nog meer op deze blog.

Lieve allemaal, ik wens jullie heel goede feestdagen toe. Ik wens jullie liefde en warmte. En voor het komend jaar wens ik jullie vrede, gezondheid en vooral veel liefde toe.

De Gans

Bron foto’s: Pixabay

Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

© Mooi Leven, by De Gans 2016

14 thoughts on “2016, een bewogen jaar

 1. Fijne feestdagen lieve Marije. Het zal wel dubbel aanvoelen dit jaar, maar in jullie nieuwe huis zijn jullie nog dichter bij haar en is ze er ook bij 😉
  Dikke knuffel, XxX

 2. Mooie mijmeringen Marije… en ja, wat is er veel gebeurd in een jaar. Wereldwijd, in jouw leven, in mijn leven… 2017 zal niet veel anders worden. Het leven staat nooit stil. Ik wens jou ook veel liefde, vrede en rust toe op jullie nieuwe, oude plek… Liefs! <3

  1. LIeve Anuscka, voor jullie ook heel veel liefs en goeds voor 2017. Zolang het lijf het doet en het hart vol liefde is dan kan er weinig mis gaan… Het leven leeft wel … Heel veel liefs en zonnigs voor jullie mooie Gele Huis! Liefs xx

 3. Ja er gebeurt veel in ieders leven in een jaartje..
  Goh, dus jullie gaan in het ouderlijk huis van je man wonen.. In het noorden?
  Een pracht oplossing maar oh wat erg dat zij er niet meer is..
  Mooi logje.. Fijne kerstdagen en ook bedankt voor je bezoekjes en reacties! X

  1. Jij ook bedankt voor je bezoekjes, je reacties en je mooie logs Trees. Heel mooie en liefdevolle Kerstdagen en natuurlijk ook mooie wensen voor 2017. Geniet van jullie lieve, jonge bezoek! Knuffel xx

 4. Zoveel dingen, die gebeuren in een jaar en toch lijkt een jaar zo voorbij.
  Fijne eindejaarsdagen gewenst Marije

  1. Dank je wel lieve Zij. Voor jou ook mooie dagen gewenst en een goed, maar ook heel krachtig 2017 gewenst! Maak er Jouw Jaar van! Knuffel ❤

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.