15 maart 2017

Gestemd. Ik heb mijn hokje ingekleurd. Keurig binnen de lijntjes. Rood, hoewel ik liever een groen potlood wilde gebruiken.

Groen omdat we nu toch eens moeten opschieten met het ‘reorganiseren’ van onze belasting van het milieu en het leegpompen van gezinnen in Groningen. Groen omdat ik niet stil wil staan. Groen, omdat ik van de natuur houd. Groen, omdat we aandacht moeten hebben voor de problemen door de gaswinning. Groen, omdat ik rood, blauw of andere kleuren op dit moment beperkend vind. Groen, omdat ik onze leefwereld een vooruitblik en een positieve wending wil geven. Een wending in hoop. Een wending in het volgen van ons hart.

Over dat hart gesproken, ik houd mijn hart vast voor de uitslagen. Sommige mensen hoor ik bepaalde uitlatingen doen, met daaraan verbonden uitspraken op wie ze willen gaan stemmen en dan bemerk ik een enorme tegenstrijdigheid. Het één willen, maar dan voor het ander kiezen. Waarom? Omdat je een tegenstem wilt geven? Omdat je het zat bent hoe het de afgelopen jaren is gegaan? Omdat je misschien niet meer begrijpt voor wat of wie je moet kiezen? Omdat je boos bent? Omdat je verbitterd bent? Omdat je wilt dat beloften nagekomen worden? Omdat je iemand die belooft te doen wat jij wilt gelooft?

Een politicus die beloften doet die geloof ik niet.

Beloften doen dat werkt helemaal niet. In ons politieke systeem is er namelijk altijd sprake van compromissen. En met 24 mogelijkheden van te kiezen partijen wordt het echt er niet minder op. Dat is een garantie voor een nogal versplinterd resultaat. Die compromissen? Die gaan er dus keihard komen. Water bij de wijn. En dat geldt voor iedereen.

Dus politicus die zegt ‘dat gaan we regelen’ en zo een snoeiharde belofte doet met betrekking tot een heel ingrijpende actie, die geloof ik niet. Hij zal met anderen om de tafel moeten gaan, hij zal ergens tot een compromis moeten overgaan. Of hij het nu leuk vindt of niet.
Een politicus die belooft zich tot het uiterste in te gaan zetten voor punt x, een politicus die belooft zich keihard te maken voor punt y, die geloof ik echter wel. Dan weet ik dat hij zijn best zal gaan doen het beste uit zo’n compromis te slepen, zonder de deur voor een ander finaal dicht te gooien. Zonder zo’n compromis bereik je namelijk hier helemaal niks. En dat is nog minder dan niets.

Kies met je hart.

Daarom op de valreep nog dit stukje. Omdat ik bang ben dat mensen teleurgesteld gaan worden. Omdat ik bang ben dat mensen niet met hun hart kiezen, maar met hun hoofd. Of niet voor liefde kiezen, maar voor haat. Die niet voor acceptatie kiezen, maar voor polarisatie.

Ik houd mijn hart vast, maar kijk toch met hoop uit naar de uitslag vanavond.

De Gans

Lees meer over de verkiezingen bij De Gans: KiesKoorts

Pictures @Pixabay


Volg je Mooi Leven, by De Gans al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram, landt soms op Twitter en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest.

18 thoughts on “15 maart 2017

 1. wat ik bij jullie zo opmerkzaam is dat je keuzes hebt op welke plaats je wil gaan stemmen.Bij ons gebeurt het meestal in scholen en krijg je een vaste plek toegewezen en afdelingsnummer.Het resultaat is er ook veel vlugger geweten dan bij ons.

 2. VVD is weer de grootste. Ik ben ronduit teleurgesteld. Had zo gehoopt dat Rutte afgestraft zou worden voor zijn Pinokkio-gezicht en slappe ruggengraat.
  Tegelijkertijd is er veel veranderd: GroenLinks heeft een opmars gemaakt en dat is een fantastische zet.
  Het kan aan mij gelegen hebben maar ik had op het stembureau echt een wij-gevoel. Zoveel mensen die ook gestemd hebben. Heel NL in beweging.
  Mooie beschouwing heb je geschreven!
  Lieve groet ♥
  Bij de weg: wat een prachtige kopfoto heb je boven je blog staan.

  1. Dank je wel lieve Kakel! Ik vond die foto zelf wat persoonlijker dan die stenen. Weer eens een frisse kop.
   Ik vind het jammer dat de rechterflank nog zo groot is gebleven. In mijn omgeving is er ook groen tot zeer groen gestemd. Ik zie toch een prachtig antwoord op de afgelopen jaren. Maar het kan nog beter. Veel beter….
   Jouw molens staan nog bij mijn pc!
   Lieve groet terug ❤

 3. B en ik volgen hier ook met argusogen wat er in Nederland gebeurt. Ik begrijp mensen ook niet zo goed, maar weet wel dat gekken zoals Trump en Wilders dankbaar gebruik maken van misnoegde stemmingen. Ik hoop altijd dat het gezond verstand de bovenhand haalt, maar dat lukte in de VS ook al niet…benieuwd!

  1. Bizar is dat toch. Haat en weerstand laten spreken en niet bedenken welke consequenties dit werkelijk heeft als die stemming uitkomt. Je ziet het in de US, de UK… Daar worden ze steeds ongelukkiger met de uitkomst.
   Ik houd mijn hart vast, maar kijk met hoop naar de uitslag.

 4. Altijd raar om te horen dat je mag gaan stemmen. Hier in België moet je gewoon. Wat is dan het meest democratisch? Ik weet het niet goed, hoor.

  1. Soms ben ik ook voor de stemplicht. Hier kan de minderheid van de bevolking kiezen welke regering er voor iedereen komt. Dat vind ik zo scheef…

    1. Het probleem wat ik heb met stemrecht ipv plicht dat bij een relatief lage opkomst belangrijke besluiten kunnen worden genomen. Zoals bij dat Oekraïneverdrag, 32,28%. Dat vind ik niet ok…
     Maar ik vind ook dat…piepje….fluistertoon***sommige mensen misschien eerst een denkvaardigheidstest zouden moeten doen voordat ze het stemhok in mogen***einde fluistertoon….piepje…. Zeg maar

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.