10 oktober

10 Oktober.

Vandaag is de verjaardag van mijn papa.

Alweer de vierde dat hij er zelf niet meer is. Dus eigenlijk is het zijn verjaardag niet meer, maar slechts nog de datum waarop hij ooit geboren is. Net zoals daar een paar jaar geleden zijn sterfdatum is bijgekomen.

Toch is mijn vader er nog steeds, zoals ik het voel. Zoals hij er misschien wel altijd was. Zoals wij allemaal er misschien altijd zijn geweest, of zullen zijn. Hoe het precies zit dat weten we niet. We verzinnen en onderzoeken er een hoop theorieën over, hangen religies aan, vragen adviezen en steun aan die hogere macht, herdenken onze gelieven op elk een heel persoonlijke wijze en discussiëren over een leven na de dood.

Ik brand vaak een kaarsje voor mijn paps.

Dan fluister ik zachtjes even tegen hem. Ik voel hem ook zo vaak. Een hand op mijn schouder, of een zacht gefluisterd woord. Mijn vader had een zeer droge humor en soms meen ik zelfs dat hij met mij en mijn man mee grapt. Dan hoor ik tijdens gesprekken ineens zijn stem met een echte ‘Peepgrap’*, die het onderwerp waar wij het over hebben ineens in een heel ander licht plaatst.

Of hij er nu is of niet, of het mijn vader is die ik om mij heen voel weet ik ook niet. Maar het geeft wel troost. En ooit, zal ik het ook weten. Dan wordt aan mijn geboortedag een sterfdag toegevoegd. En grap ik vanuit een ander universum misschien wel met mijn zoontje mee…

Maar dit stukje, met al mijn liefde, draag ik vandaag aan mijn vader op ♥

Marije, De Gans

Piano met roos (bron: Pixabay)
 • het koosnaampje voor mijn vader was ‘Peep’.

Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

14 thoughts on “10 oktober

 1. Ik was slechts 21 toen ik mijn vader verloor en ik weet dat ik altijd naar vriendinnen die met hun vader op stap waren een beetje afgunstig keek.Die wrange gevoelens zijn verdwenen maar na 50 jaar mis ik hem nog altijd.

  1. Dat gemis blijft, de liefde ook, merk ik. Ik schiet ook nog steeds vol bij vertelsels van belevenissen van vrouwen met hun vader. Ik ben blij met alles wat wij deelden, maar één ding hebben we niet af kunnen maken. Een tocht langs alle oude Groninger kerken. Altijd als ik langs eentje rijd, dan groet ik nu mijn vader.
   21 jaar is jong om je papa te moeten missen… Erg jong. Liefs ❤

 2. Een stukje schrijven als eerbetoon aan je vader, op de verjaardag van zijn geboortedatum. Mooi is dat.
  Dat deed ik ook op 3 oktober ll. toen ik voor de tweede keer sinds haar overlijden de geboortedatum van mijn mama vierde. Ik heb me die namiddag teruggetrokken in de natuur om die datum met een ritueeltje bij de berken te vieren.

 3. Ik ken het gevoel Marije. Gisteren was mijn vader jarig. Omdat mijn dochter ook op die dag verjaart, blijft hij ook nog steeds jarig. Automatisch denken we ook aan hem.
  Veel sterkte. Je bracht een heel mooie ode aan je vader. Dat hij altijd bij je mag zijn.

  1. Wat een lieve reactie. En onze vaders verjaarden vlak na elkaar. Gefeliciteerd met je dochter. Wat moet dat een bijzondere dag voor jullie allemaal zijn. Lieve groet!

 4. Mooi eerbetoon aan je vader.. Mijn vader is er al 42 jaar niet meer, was 48 toen hij stierf..
  Ze zouden er altijd moeten zijn hè, ouders…

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.